Τοπικές Ειδήσεις

Τούρκοι διακινητές διαφήμιζαν ότι μετέφεραν αλλοδαπούς στα ελληνικά νησιά

• Συνελήφθησαν δύο άτομα • Καταδίωξη σκάφους που αποβίβασε αλλοδαπούς στα Στεγνά • Προσωρινά κρατούμενοι δύο Τούρκοι κι ένας Ιρανός μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Χειροπέδες σε δύο Τούρκους που φέρονται να έκαναν παράνομες μεταφορές αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.
Έρευνα του Λιμενικού κατέδειξε ότι ταχύπλοο, με το οποίο είχαν καταπλεύσει στην μαρίνα Μανδρακίου της Ρόδου διαφημίζεται στο Διαδίκτυο ως μέσο διακίνησης.
Πιο συγκεκριμένα, οι λιμενικοί του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου συνέλαβαν έναν 42χρονο κι έναν 48χρονο την 12η Αυγούστου 2024.
Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών την 12η Αυγούστου 2024 και περί ώραν 17:00 εντοπίστηκε στην μαρίνα Μανδρακίου ύποπτο πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος με όνομα «ALPATA» σημαίας Τουρκίας, με δύο επιβαίνοντες.
Κατά την διενέργεια νομότυπου ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος χειριστής και ιδιοκτήτης και ο δεύτερος συνεπιβάτης αυτού, εισήλθαν παράνομα στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.
Ακολούθως σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε και με συναρμόδιες διωκτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο σκάφος διαφημίζεται επανειλημμένα στο διαδίκτυο, σε ανοιχτές πηγές και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διενεργεί μεταφορές μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι και οι δύο επιβαίνοντες είναι Τούρκοι υπήκοοι, ξεκίνησαν από το Μαρμαρίς της Τουρκίας την 12η Αυγούστου 2024 και εισήλθαν παράνομα στην χώρα ενώ δήλωσαν ότι ο πρώτος είναι ιδιοκτήτης και χειριστής του σκάφους ενώ ο δεύτερος συνεπιβάτης. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι στέλεχος στην πολεμική αεροπορία της Τουρκίας!
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Ρόδου αναλύει και επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των ανωτέρω συλληφθέντων, όπως και την συνεργασία τους με έτερα μέλη κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.
-Στο μεταξύ λιμενικοί του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου συνέλαβαν έναν 33χρονο Τούρκο για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομης μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτης χώρας, την 13η Αυγούστου 2024 στην θαλάσσια περιοχή των Στεγνών.
Ειδικότερα, την 13η Αυγούστου 2024 και περί ώρα 07:00 το λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από ελικόπτερο, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία για την ύπαρξη ενός ταχυπλόου σκάφους με ικανό αριθμό μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή των Στεγνών και πορεία προς τις ακτές. Διαπιστώθηκε μέσω ηλεκτροπτικών μέσων ότι από το σκάφος αποβιβάζονταν μετανάστες σε βραχώδη ακτή στον Αρχάγγελο και ότι αναχώρησε με πορεία προς τουρκικά παράλια.
Σκάφος του λιμενικού το ακινητοποίησε και ο χειριστής συνελήφθη.
Από ξηράς εντοπίστηκαν 17 μετανάστες (12 άντρες, 03 γυναίκες και 02 ανήλικα) οι οποίοι αναγνώρισαν τον Τούρκο ως τον κυβερνήτη του σκάφους που τους μετέφερε από το Φετιγιέ στη Ρόδο και είπαν ότι για την μεταφορά τους πλήρωσαν έκαστος 4.500 ευρώ.
Κατά την απολογία ο συλληφθείς αποδέχτηκε τις πράξεις του
.-Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας του Θερινού Τμήματος του Πρωτοδικείου Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, δύο Τούρκοι ηλικίας 30 και 35 ετών κι ένας 39χρονος Ιρανός κατηγορούμενοι για διακίνηση μεταναστών στην περιοχή «Καμείρου Σκάλας».
Θυμίζουμε ότι ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.500 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, αφέθηκε προχθες, ένας 65χρονος Ροδίτης συγκατηγορούμενος τους.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», την 9η Αυγούστου 2024 και περί ώραν 19:10 το Λιμενικό έλαβε πληροφορία για την ύπαρξη δυο ιστιοφόρων σκαφών στην θαλάσσια περιοχή «Καμείρου Σκάλας», με ικανό αριθμό επιβαινόντων μεταναστών, προερχόμενα από τα έναντι τουρκικά παράλια.
Στήθηκε επιχείρηση και περί ώραν 22.45, ιστιοφόρο σκάφος με όνομα «PLUTUS», σημαίας Ουκρανίας χρώματος λευκού, μήκους περίπου δώδεκα μέτρων, ακινητοποιήθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου διαπιστώθηκε ότι ο χειριστής του σκάφους είναι ο πρώτος συλληφθείς, υπήκοος Τουρκίας.
Περί ώραν 23:20 έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή θαλάσσιο τομέα και περί ώρα 23:50 το δεύτερο ιστιοφόρο σκάφος ακινητοποιήθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Διαπιστώθηκε ότι οι χειριστές ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος ενώ ιστιοφόρο, με στοιχεία («RINELLA», σημαίας Ουκρανίας, χρώματος λευκού, μήκους περίπου δώδεκα μέτρα μεταφέρθηκε στον λιμένα της Ρόδου.
Ως συνήγορός τους παρέστη η κ. Πολυξένη Χατζηγιάννη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου