Τοπικές Ειδήσεις

Τουρκία: Δεσμεύει 5 περιοχές του Αιγαίου για άσκηση ενός μήνα

Η Άγκυρα προχώρησε  σε μια προκλητική ενέργεια, εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ χωρίς την απαιτούμενη δικαιοδοσία, εντός του FIR Αθηνών και του Αιγαίου, δεσμεύοντας πέντε περιοχές από βορρά προς νότο.

Η τουρκική οδηγία προς αεροναυτιλομένους αναφέρει ότι η δέσμευση αυτών των περιοχών, για το χρονικό διάστημα 16 Αυγούστου με 17 Σεπτεμβρίου 2024, αφορά την πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η κίνηση της Τουρκίας δεν είναι πρωτοφανής, καθώς παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί και το 2023. Τελευταία, φαίνεται πως η Άγκυρα συνδυάζει την αναθεωρητική προσέγγισή της με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, υποδηλώνει την προκλητική στάση της Τουρκίας, που παραβιάζει και το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων κατά τη διάρκεια θρησκευτικών και εθνικών εορτών, καθώς και κατά το καλοκαίρι. Οι συντεταγμένες των περιοχών που δεσμεύει η Τουρκία με τη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ φαίνεται να ταυτίζονται με τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Οι πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από αυτή την επιλογή

Ο χαρακτήρας της τουρκικής ΝΟΤΑΜ, που αναφέρεται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν αποτελεί νέα τακτική της Άγκυρας. Όπως επισημαίνει και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι τουρκικές διεκδικήσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες δεν σχετίζονται με ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις.

Η επέκταση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Οκτώβριο του 2020, ώστε να συμπίπτει με τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», δείχνει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ως μέσο για την προώθηση των αναθεωρητικών και επεκτατικών της στόχων σε θαλάσσιες ζώνες, πέραν των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

ΑντιΝΟΤΑΜ από την Αθήνα και η ειρωνία Γκιουλέρ

Σε απάντηση της τουρκικής πρόκλησης, η Αθήνα εξέδωσε αντιΝΟΤΑΜ, επισημαίνοντας ότι μόνο η Ελλάδα έχει δικαιοδοσία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ σε αυτές τις περιοχές που βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών. Η αντιΝΟΤΑΜ τονίζει επίσης ότι η Τουρκία, αγνοώντας τον συντονισμό με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκαλεί κινδύνους για τις πτήσεις και δυσκολίες στην πολιτική αεροπορία, δεσμεύοντας περιοχές σε οικονομικά επίπεδα πτήσης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σχολίασε από την Τήνο υπενθυμίζοντας τη σημασία του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, και σημείωσε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, αναφέροντας την επικείμενη παράδοση της δεύτερης φρεγάτας Belharra στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, σχολίασε ειρωνικά τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, λέγοντας: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένας Υπουργός Υγείας θα έκανε μια τέτοια δήλωση. Υποθέτω ότι έχει ολοκληρώσει το έργο του στα νοσοκομεία και τώρα θα γίνει πιλότος».

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου