Συνεντεύξεις

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος διατηρεί τον ποιοτικό τουρισμό και τον αυθεντικό χαρακτήρα της

Με προτεραιότητα στα ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας πορεύεται η δημοτική αρχή στο ευλογημένο ιερό νησί της Πάτμου, δρομολογώντας παράλληλα διάφορα έργα, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το νησί της Αποκάλυψης, ή η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου, που κατακλύζεται από τουρισμό, στο peak της σεζόν, καταφέρνει, να διατηρεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα, όπως δηλώνει στη «δ» ο δήμαρχος Νικήτας Τσαμπαλάκης. Ένα νησί αρχοντικό, επιβλητικό, κοσμοπολίτικο, αλλά συνάμα και γαλήνιο, που διατηρεί τον ποιοτικό τουρισμό και συγκεντρώνει διασημότητες από όλο τον κόσμο. Ο κ. Τσαμπαλάκης σημειώνει ότι στις 26 Αυγούστου θα βρίσκεται στο νησί η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Μουσικής Πάτμου 2024.
Ο δήμαρχος αναφέρεται στη δρομολόγηση των υδροπλάνων, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο την Πάτμο, αλλά και όλα τα νησιά του Αιγαίου, στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, στις επαφές με υπουργούς για ζητήματα του νησιού, στο αίτημα το οποίο υπέβαλε ο Δήμος για τη δημιουργία νέων 10 θέσεων συνοριοφυλάκων, με σκοπό τη λειτουργία πύλης εισόδου Σένγκεν στο νησί, στη σύμβαση που υπογράφηκε για το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην Σκάλα και αυτό της διευθέτησης του ρέματος Περδικάρη, όπως επίσης και στο Φεστιβάλ της Πάτμου.
Σημειώνεται ότι η Unesco το 1999 κατέταξε την Χώρα της Πάτμου, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου & το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε δήμαρχε, οκτώ μήνες ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως νέα δημοτική αρχή, έχετε ήδη τρέξει θέματα της καθημερινότητας, αλλά φαντάζομαι είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν. Πού δίνετε προτεραιότητα αυτό το διάστημα, τι «τρέχει» στον προγραμματισμό για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών;
Πράγματι κα Παμπρή, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε επικεντρωθεί στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που δυσχέραιναν την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.
Ιδιαίτερα, σήμερα, που οι καθημερινές ανάγκες γίνονται περισσότερες, λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών έχουμε ρίξει το βάρος στην καθαριότητα του νησιού καθώς και στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος λειψυδρίας, με την οποίο τα περισσότερα νησιά βρίσκονται αντιμέτωπα.
• Με τη λειψυδρία να απειλεί και την Πάτμο, όπως και πάρα πολλά νησιά της χώρας μας, παραλάβατε προσφάτως τη νέα μονάδα αφαλάτωσης, στην περιοχή Πούντος του Φτέρη, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες του νησιού. Όμως αρκεί αυτό για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;
Η λειψυδρία αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα για το νησί, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον λόγο αυτό προλάβαμε και εγκαταστήσαμε μια νέα μονάδα αφαλάτωσης, εξασφαλίζοντας σημαντικές ποσότητες νερού, τις οποίες δεν διέθετε το νησί μας τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, για την οριστική επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας, απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τις οποίες θα εξετάσουμε το επόμενο διάσημα με σκοπό την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού.
• Βρίσκεστε σε μία άριστη συνεργασία με την ΠΝΑι και ειδικότερα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Ένα από τα έργα που υπογράψαμε και την σχετική εργολαβική σύμβαση είναι το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην Σκάλα και αυτό της διευθέτησης του ρέματος Περδικάρη. Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά από Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Πάτμου.
Πράγματι, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, κα Παμπρή, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, ενώ ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για το νησί μας.
Πρόσφατα λοιπόν, υπογράφηκε η σύμβαση για το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην Σκάλα και αυτό της διευθέτησης του ρέματος Περδικάρη.
Με αυτά τα έργα θα διευθετηθούν οριστικά σημαντικά και χρόνια προβλήματα του νησιού μας και είναι βέβαιο, ότι θα βελτιωθεί κατά πολύ η ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού.
• Προ 15νθημέρου επισκέφθηκε το γραφείο σας η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη συζητώντας στρατηγικές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Πάτμο. Σε ποιους άξονες θα κινηθείτε, τι θα ζητήσετε από την υπουργό στην επικείμενη συνάντησή σας και στο υπουργείο, όπως έχετε προαναγγείλει και μέσα από τα social media;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση στη Χώρα της Πάτμου, καθώς η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη εκείνες τις ημέρες έτυχε να βρίσκεται στην Πάτμο για διακοπές και δεν πραγματοποιούσε κάποια επίσημη επίσκεψη, ωστόσο διέθεσε χρόνο για να συζητήσουμε.
Στη συζήτησή μας αυτή, μιλήσαμε κυρίως για την ενίσχυση των δράσεων για την προβολή της Πάτμου, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάτμου και του Υπουργείου Τουρισμού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ανακοινώσω, ότι η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο νησί μας στις 26 Αυγούστου, προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Μουσικής Πάτμου 2024.
• Σε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη (τέλη Ιουνίου) ζητήσατε την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πάτμου. Συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δράσεων. Υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις;
Η συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήσαμε για αρκετά θέματα, που απασχολούν το νησί μας.
Μεταξύ αυτών όμως το πιο σημαντικό για εμάς αποτελεί το αίτημα το οποίο έχουμε υποβάλλει για τη δημιουργία νέων 10 θέσεων συνοριοφυλάκων, με σκοπό τη λειτουργία πύλης εισόδου Σένγκεν στην Πάτμο, κάτι το οποίο θα μας βοηθήσει στις προσπάθειές μας για την ένταξη της Πάτμου στα νησιά, που περιλαμβάνει η λίστα «Express Visa», η οποία δίνει στους Τούρκους πολίτες τη δυνατότητα παραμονής επτά ημερών.
• Το νησί της Αποκάλυψης πάντα ήταν πόλος έλξης για ποιοτικό τουρισμό και βέβαια αγαπημένος προορισμός για celebrities και διασημότητες από όλο τον κόσμο, για καλοκαιρινές διακοπές. Φέτος πώς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν; Έχει επώνυμους αυτό το διάστημα η Πάτμος;
Η Πάτμος, ως το “νησί της Αποκάλυψης”, έχει καθιερωθεί ως προορισμός για ποιοτικό τουρισμό, προσελκύοντας εδώ και πολλά χρόνια διασημότητες και celebrities, που εκτιμούν την ηρεμία, την πνευματικότητα και την αυθεντικότητα του νησιού. Φέτος, όπως και κάθε καλοκαίρι, η τουριστική σεζόν εξελίσσεται θετικά και το νησί υποδέχεται αρκετούς επώνυμους επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παρά την παρουσία διασημοτήτων, το νησί καταφέρνει, να διατηρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα όλοι οι επισκέπτες. Αυτός, ο συνδυασμός ποιότητας και αυθεντικότητας είναι, που καθιστά την Πάτμο έναν τόσο ξεχωριστό και δημοφιλή προορισμό.
• Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, φαίνεται πως φέτος θα ξεκινήσουν δρομολόγια τα υδροπλάνα στην Πάτμο. Θα αναβαθμίσουν την προστιθέμενη αξία της Πάτμου;
Πράγματι, η παρουσία των υδροπλάνων θα βοηθήσει σημαντικά, όχι μόνο την Πάτμο, αλλά και όλα τα νησιά του Αιγαίου. Τα δρομολόγια των υδροπλάνων θα φέρουν πιο κοντά το νησί μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, μειώνοντας το αίσθημα απομόνωσης, που νιώθουν οι κάτοικοι του νησιού. Επίσης, θα ενισχύσει το νησί μας και σε επίπεδο τουρισμού, καθώς το σύντομο ταξίδι θα εξαλείψει τους ενδοιασμούς εκείνων που, ενώ θέλουν να επισκεφτούν το νησί μας, ωστόσο το αποφεύγουν, λόγω του πολύωρου ταξιδιού. Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι θα έχουμε σύντομα τα υδροπλάνα κοντά μας.
• Το κομμάτι της Υγείας το γνωρίζετε πολύ καλά, αφού μέχρι πρότινος ήσασταν και πρόεδρος του Κέντρου Υγείας στο νησί. Ως προς τη στελέχωσή του είναι επαρκές, χρειάζεται ενίσχυση, υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν;
Η αλήθεια είναι, ότι σε σύγκριση με άλλα νησιά η κατάσταση, που επικρατεί αυτή την στιγμή στο Κέντρο Υγείας Πάτμου είναι καλύτερη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν ανάγκες και ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν, όπως είναι γενικός ιατρός, παθολόγος ιατρός ή αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι θα βοηθούσαν σημαντικά στις εφημερίες του Κέντρου Υγείας. Τα τελευταία χρόνια κάναμε πολλές προσπάθειες για να καλύψουμε πολλά από τα κενά, που είχαν δημιουργηθεί και το ίδιο θα συνεχίζουμε να κάνουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα.
• Μετά το επιτυχημένο 13ο Aegean Film Festival στην Πάτμο, τι θα ακολουθήσει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στα πολιτιστικά δρώμενα;
Το 13ο Aegean Film Festival στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε όποιους το παρακολούθησαν. Στη συνέχεια, εκείνο που ακολουθεί και ξεχωρίζει από τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας είναι το Φεστιβάλ Μουσικής Πάτμου 2024. Φέτος, για πρώτη φορά αυτό θα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά Φεστιβάλ, το 3ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου 2024 και το 22ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 06 Σεπτεμβρίου 2024 και που εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί ξεχωριστό καλλιτεχνικό σταθμό για το νησί μας. Τέλος, το Φεστιβάλ αυτό έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία, αφού συμπίπτει με την επέτειο των 25 χρόνων από την ανακήρυξη της Πάτμου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου