Συνεντεύξεις

Χάρης Δούκας στη “Δημοκρατική”: «Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ νοιάζεται και ελπίζει»

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνει σήμερα με συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, μιλά για το διακύβευμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ, για τις προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πώς σκοπεύει να τις αναδείξει και από τη θέση του προέδρου αλλά και για την ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά μέσα από συγκεκριμένες ειδικές πολιτικές, επισημαίνοντας πως «η νησιωτικοτικότητα απαιτεί τομές και ρήξεις, απαιτεί πολιτική βούληση».
• Κύριε Δούκα, θα ήθελα να σας ρωτήσω ξεκινώντας τη συνέντευξή μας, ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε στο ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγείτε πρόεδρος.
Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό, συμμετοχικό, δημιουργικό. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να λειτουργήσουν οι οργανώσεις, να γίνουν ξανά κύτταρα δημοκρατίας και να ακουστεί η φωνή όλων των μελών. Οι πολιτικές μας να διαμορφώνονται μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, μέσα από τα όργανα και να λαμβάνονται οι αποφάσεις δημοκρατικά, και όχι μέσα από μια κλειστή ομάδα στελεχών.
Θα αναδείξουμε στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή του τόπου ένα νέο μοντέλο ηγεσίας με έναν επικεφαλής που να μπορεί να αποκεντρώνει τις εξουσίες.
Με έναν επικεφαλής που δίνει αρμοδιότητες και λόγο στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα αναμορφώσει την εικόνα της πόλης, του κόμματος και της χώρας.
Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να ενώσει ξανά δυνάμεις. Βάζουμε ψηλά τον πήχη γιατί οι πολίτες και ειδικά οι νέοι, δεν αντέχουν άλλη απογοήτευση από την πολιτική. Είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών και σας διαβεβαιώνω άτι αυτή την ευκαιρία δεν θα την χάσω.


• Στις περιοδείες που πραγματοποιείτε ως υποψήφιος πρόεδρος ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ;
Οι δημοκρατικοί πολίτες, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, νοιάζεται και ελπίζει.
Θέλει να παραμείνει στην περιφέρεια, θέλει να κάνει όνειρα και έχει ελπίδες. Θέλει να πάει ο τόπος μπροστά. Θέλει ασφάλεια ξανά. Με αξιοπρεπείς συντάξεις και ένα σύγχρονο σύστημα υγείας. Σε όλη την Ελλάδα ακούω από άντρες και γυναίκες, από μεγαλύτερους σε ηλικία μα και από νέα παιδιά, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης, να προσφέρει ελπίδα και να περάσει από την ελπίδα σε μια νέου τύπου διακυβέρνηση. Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε για την χώρα, ό,τι πετύχαμε στην Αθήνα. Να νικήσουμε ξανά.
Να προτάξουμε το ενωτικό ΕΜΕΙΣ απέναντι στο μοναχικό ΕΓΩ.
• Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε αν σας έχουν προσεγγίσει και μέλη, στελέχη, φίλοι είτε άλλων κομμάτων είτε και των λεγόμενων «πολιτικά άστεγων» για να στηρίξουν την προσπάθειά σας.
Απεχθάνομαι την προπαγάνδα για μυστικές συμφωνίες και τις θεωρίες συνωμοσίας. Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, όμως αφορούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που βλέπουν ότι μόνο αν ξαναδυναμώσει η παράταξη μας, θα δουν προκοπή στον τόπο. Είμαι κατά της λογικής ότι στην πολιτική είναι όλοι ίδιοι. Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Είμαστε απέναντι στις πολιτικές που υπηρετεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Απέναντι στο δήθεν επιτελικό κράτος, που όχι μόνο δεν προσέφερε υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά εξυπηρέτησε μόνον τους αρεστούς Απέναντι στη διάλυση του ΕΣΥ και της Ανώτατης Εκπαίδευσης Απέναντι στην ακρίβεια, στην ανέχεια και στην επιδοματική πολιτική
Απέναντι σε μια δήθεν ανάπτυξη και στα προγράμματα δισεκατομμυρίων που όμως ποτέ δεν τα βλέπει ο πολίτης, δεν αλλάζουν τη ζωή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, παρά μόνο λίγων εκλεκτών της κυβέρνησης Είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που στις μέρες της καταστρέφεται ο δασικός μας πλούτος και η ιδια δηλώνει ότι από κάθε καταστροφή μαθαίνει. Μέχρι να μάθει θα έχει καταστραφεί η Ελλάδα. Όσοι πολίτες θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια Νέα Αλλαγή, όσοι πολίτες πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά με άλλες πολιτικές, όσοι πολίτες πιστεύουν ότι η πρόοδος και η συντήρηση υπάρχουν και διαρκώς μάχονται για το ποια θα επικρατήσει, είναι μαζί μας.
Ο αγώνας είναι κοινός, ας το πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και τις ζωές μας
• Έχετε ερωτηθεί πολλές φορές και είναι και ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που σας «χρεώνουν», αν θα μπορείτε να ανταποκριθείτε επαρκώς στα καθήκοντά σας ως δήμαρχος Αθηναίων και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως κύριε Δούκα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός με αρκετά βαρίδια και προβλήματα να την κρατούν προς τα πίσω. Αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα φέρετε αυτά τα ζητήματα στο προσκήνιο;
Είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Αυτή η δήθεν αδυναμία είναι η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας που με έχει θέσει ως απόλυτο στόχο γιατί δεν θέλει να έχει αντίπαλο.
Δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στη χώρα. Ασχολούμαι περισσότερο από τους προκατόχους μου με την Αθήνα, έχουμε πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους πρώτους μήνες. Δημιουργήσαμε το Γραφείο καταπολέμησης ενεργειακής φτώχειας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ευάλωτες οικονομικά οικογένειες του Δήμου μας. Δώσαμε σκληρή μάχη για το τσιμέντο στο ΣτΕ. Και την κερδίσαμε. Για να σταματήσουν να χτίζονται πανύψηλα μεγαθήρια στην πόλη μας.

Δώσαμε στην Αθήνα περισσότερο φως. Κάναμε δουλειά στον Βοτανικό. Δείτε πώς ήταν και πώς είναι. Τι παραλάβαμε.
Υποτίθεται ότι εκείνη η περιοχή θα ήταν έτοιμη για να ξεκινήσουν οι εργολάβοι να φτιάχνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και όταν πήγαμε βρήκαμε μόνο 8 και 10 μέτρα σε ύψος σημεία με σκουπίδια.
Και το έργο στον Δήμο δεν θα σταματά.
Για μένα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αν αφεθεί ελεύθερη και ενισχυθεί με πόρους και αρμοδιότητες μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτά τα θαύματα προφανώς δεν τα θέλουν κυβερνήσεις όπως η σημερινή που επιδιώκουν να έχουν ασφυκτικό έλεγχο σε όλα και χρησιμοποιούν την αυτοδιοίκηση όχι ως συνεργάτη, αλλά ως καρπαζοεισπράκτορα για να της φορτώνουν τις δικές της ευθύνες και να την συκοφαντούν.
Ο στραγγαλισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης από αυτό το φθαρμένο μοντέλο ηγεσίας που ο κ. Μητσοτάκης ονομάζει “επιτελικό κράτος”, πρέπει να τελειώσει.
Όλα αυτά τα θέματα θα έρθουν στο προσκήνιο, δεν θα τα αναδείξουμε απλά, αλλά θα αναδείξουμε πολιτικές που θα φέρουν τους δήμους και τις Περιφέρειες στη θέση που τους αξίζουν. Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.


• Εσείς ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ποιους απευθύνεστε; Και αναφέρομαι τόσο στους πολίτες όσο και σε κομματικά στελέχη που είτε αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα, είτε συνεργάστηκαν με άλλα κόμματα.
Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες, που πιστεύουν σε μια πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο. Θέλουμε κοντά μας όλους όσους πέρασαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν ότι με το ΠΑΣΟΚ μπορούν να ζήσουν ξανά καλύτερες μέρες.
Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη δύναμη της νέας γενιάς που ξενιτεύτηκε προκειμένου να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Θέλουμε οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω. Να έρθουν εδώ να κτίσουμε μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι. Αυτή τη γενιά την έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη.
Θέλουμε μαζί μας όσους είναι προοδευτικοί στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια και δεν αντέχουν άλλο μια πολιτική που έχει καταντήσει την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης.
Θέλουμε μαζί μας και πρώην στελέχη που δεν μας λοιδόρησαν, που δεν χλεύασαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχώρισαν τη θέση τους, την εποχή των μνημονίων.
Το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει ξανά πρέπει να εξελιχτεί σε μια μεγάλη αγκαλιά που θα συγκεντρώσει όλους όσους πιστεύουν ότι η προοδευτική παράταξη έχει παρελθόν, παρόν και κυρίως μέλλον.
• Ποιο είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ σήμερα;
Μπορούμε να κερδίσουμε ξανά. Αυτό είναι το βασικό πρόταγμα. Στις επόμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει και θα αναδειχθεί μια νέα Κυβέρνηση που θα ασχοληθεί αληθινά με την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, ισονομία και σιγουριά.
Πιστεύουμε στο Κοινωνικό Κράτος, στη δύναμη του ΕΣΥ, στις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και στην προώθηση κινήτρων που θα προσφέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δίνουμε έμφαση στη γνώση και στην καινοτομία και στηρίζουμε την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην οικολογία και στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικού μοντέλου, στο πάντρεμα της παράδοσης με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο κράτος που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, υπέρ όλων των πολιτών.
Θέλουμε ανάπτυξη παντού και για όλους

• Ποια είναι η πρότασή σας για τις νησιωτικές πολιτικές και για τα προβλήματα των νησιωτών;
Τα νησιά δεν είναι μόνο η τουριστική περίοδος, τα ακριβά ξενοδοχεία και οι λεγόμενοι celebrities. Τα νησιά είναι οι σκληρά εργαζόμενοι νησιώτες, άνδρες και γυναίκες, η ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, τα κενά σε νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, οι δυσκολίες του χειμώνα στις μεταφορές – και ιδίως στα μικρότερα νησιά- η απομόνωση και η ανασφάλεια. Πρόσφατα επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Ρόδου και της Κω, ο υπουργός Υγείας. Βρέθηκε, δικαιολογημένα, αντιμέτωπος με οργή. Από εκεί θέλω να ξεκινήσουμε. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η κατάσταση στον τομέα της υγείας στα νησιά. Όχι επειδή, όπως λέγεται, χωρίς υγεία δεν υπάρχει τουριστικός προορισμός. Αλλά γιατί δεν χωρά δεύτερη κουβέντα στο δικαίωμα των κατοίκων των νησιών, όλων των πολιτών, στην ασφάλεια που τους οφείλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δυστυχώς αποδιοργανώνεται από αυτή την κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι μόνο η υγεία. Η ακρίβεια κάνει πάρτι στα νησιά, η στεγαστική κρίση και ειδικά στα τουριστικά νησιά έχει εξελιχθεί σε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν πέραν του νοσηλευτικού προσωπικού κενά και σε εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και μεγάλες δυσκολίες τη χειμερινή περίοδο στις μεταφορές. Στα μικρά νησιά, το χειμώνα υπάρχει απομόνωση και μια αίσθηση ανασφάλειας. Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε πάντα κοντά στους νησιώτες και εφάρμοσε πολιτικές που στήριξαν τα νησιά δεκαετίες. Και δεν θέλω μιλώντας στην εφημερίδα σας να μην αναφερθώ στο μεταφορικό ισοδύναμο και την προσπάθεια του βουλευτή Δωδεκανήσου,του αξέχαστου Νεκτάριου Σαντορινιού. Πρέπει, όμως, στα νησιά αλλά και γενικότερα στη χώρα να βάλουμε ως στόχο, όχι τα μικρά βήματα αλλά τα άλματα. Και η νησιωτικότητα απαιτεί τομές και ρήξεις, απαιτεί πολιτική βούληση.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πιστεύω ότι πρέπει να τηρηθεί η ρήτρα νησιωτικότητας ώστε να λαμβάνονται μέτρα υπέρ της ανάπτυξης των νησιών και στη νομοθέτηση και στην εφαρμογή πολιτικών. Για το ΠΑΣΟΚ η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού των πολιτικών του για το άλμα που χρειάζεται και η χώρα και τα νησιά.

• Πότε να σας περιμένουμε στη Ρόδο;
Να με περιμένετε και να είστε μαζί μας στις 22 Αυγούστου. Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρόδου να έρθουν κοντά μας, έστω και για λίγα λεπτά. Γνωρίζουμε ότι αυτές τις ημέρες που είναι η αιχμή της τουριστικής περιόδου εργάζονται σκληρά, όμως θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όσους πολίτες μπορούμε περισσότερους. Θέλουμε μια διαρκή και ειλικρινή επαφή. Θα έρθω στη Ρόδο ξανά τον χειμώνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου