Πολιτιστικά

Ενα σημαντικό αρχείο κοσμεί το Δημαρχείο Καστελλορίζου

Ενα νέο ιστορικό αρχείο της οικογένειας Κισθηνίου, Σαχτούρηδων και Κριεζήδων από τον απόγονό τους ευπατρίδη δρ. Χρήστο Νικολόπουλο από το ΙΑΜΥ και Ιστορικό Αρχείο Κράτους, κοσμεί πλέον το Δημαρχείο Καστελλορίζου από την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024.
Τη συγκεκριμένη μέρα για την ακρίβεια στις 14/08/1829, η Α.Ε. Ιωάννης Καποδίστριας έδωσε χορηγία στον Μέγα Διδάσκαλο του Γένους Εμμανουήλ Κισθήνιο, για την ίδρυση του πρώτου σχολείου στο Αργος και όπως Αναδείξει Μαθητή!!
Η παρουσίαση του αρχείου έγινε από την πρόεδρο του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων κ. Κωνσταντίνα Αγαπητού, αναφερόμενη στον Μεγα Διδάσκαλο του Γένους Εμμανουήλ Ι. Κισθήνιο, από τους πρώτους μυημένους στην Φιλική Εταιρεία και από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, επίσης βραβευθέντα από την Α.Ε. Ιωάννη Καποδίστρια και τον στραταρχη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για την ίδρυση του πρώτου αχολείου εν Τριπολιτσά το 1829 επίσης στην Αμοργό, Ρόδο, Κύθηρα, Αργος κ.λπ., καθότι και για την υποχρεωτικά χρήση των λέξεων όπως “Κύριε Κυρία Πατέρα Μητέρα” στην ελληνική γλώσσα.
Η παρουσίαση συνεχίστηκε από τον δρ Χρήστο Νικολόπουλο όπου πέρα από την συμπληρωματική δράση του προπροπάππου του, αναφέρθηκε και στους απογόνους του Εμμανουήλ Κισθηνίου όπως στον Αντώνη Κριεζή (1796-1865) τον 10ο πρωθυπουργό της Ελλάδας, διοικητή Αιγαίου επί Οθωνος, υπουργό Ναυτικων και γερουσιαστή και στον Αντώνιο Σαχτούρη (1886-1965) γενικό πρόξενο Καιρού και ύπατο αρμοστή Ανατολικης Θρακης, με μεγάλη προσφορά στον Μακεδονικό Αγώνα.
Ο άμεσος απόγονος αυτού του κλάδου της ευγενικής οικογένειας Σαχτούρηδων και Κριεζήδων, ήταν ο απόγονος του Εμμανουήλ Ι. Κισθηνίου. ο ευγενής δρ. Νικόλαος Ι. Κισθήνιος (1897-1940) εκ των κορυφαίων καρδιολόγων στον κόσμο βραβευθείς με το βραβείο Γκιούσμαν της Γαλλικής Ακαδημίας (Λορεάλ Ντε Ακάντεμυ των Παρισίων) και εφευρέτη του πρώτου πιεσόμετρου και φαρμάκου της στηθάγχης και βοηθό του διάσημου δρ. Βακέζ στο Παρίσι όπου δούλεψε για 7 ετη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Καστελλορίζου κ. Νικόλαος Ασβέστης με το δημοτικό συμβούλιο, ο πρ. υπουργος Εθνικής Αμυνας κ. Άλκης Στεφανής μετά της συζύγου κ. Εφης Στεφανή, το ζεύγος κ. Κώστας και Σοφία Βάχαρη Τσουβελεκάκη με έντονη επιχειρηματική και πατριωτική δραστηριότητα και πρ. πρόεδρος των Ελλήνων του Μονακό, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής δρ. Θάνος Ασκητής μετά της συζύγου του κ. Δανάης Ασκητή, ο απόγονος του Κολοκοτρώνη με πλούσια επιχειρηματικη και ακαδημαϊκη δραστηριότητα ιδιαίτερα στο Μονακό δρ. Παναγιώτης Κυριαζής μετά της συζύγου του, η κ. Κωνσταντίνα Αγαπητού, πρόεδρος του Σύνδεσμου Απανταχού Καστελλοριζίων, οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου με έντονη πολιτιστική δραση κ. Νίκος και Μύρνα Παττίχη, ο κ. Στέφανος Χατζηγεωργίου, ιστορικής οικογενείας από Χίο, κάτοικος Καστελλορίζου και πολλοί άλλοι.
Ο δήμαρχος με την λήξη της τελετής κάλεσε και βράβευσε με την τιμητική πλακέτα του Δημαρχείου Καστελλορίζου ‘Τιμής Ένεκεν’ τον δρ. Χρήστο Νικολόπουλο, απόγονο Κισθηνίου εκ μητρός της κ. Αγγελικής Κισθηνίου, κόρη του δρ. Νικολάου Ι. Κισθηνίου και Θάλειας Νικολαϊδου-Κισθηνιίου (κόρη από πατέρα Σαχτούρη και κόρη από μητέρα Κριεζή)!!!

Τελειώνοντας η τελετή, ζητήθηκε το Ιστορικό Αρχείο να υπογράφει πέρα από τον πρ. υπουργό Εξωτερικών, Υγείας, Τουρισμού, ευρωπαϊκό επίτροπο και δήμαρχο Αθήνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου, διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Υδρας (ΙΑΜΥ), ο κ. Άλκης Στεφανής, η κ. Σοφία Βάχαρη Τσουβελεκάκη, η κ. Αγαπητού και ο δήμαρχος Καστελλορίζου κ. Νικολαος Ασβέστης. Συγχρόνως δόθηκε από το τιμώμενο πρόσωπο η “ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ Εμμανουήλ και Νικολάου Κισθηνίου” για επίσκεψη του αριστούχου μαθητή του Λυκείου Καστελλορίζου στο ΙΑΜΥ της Υδρας όπου η Κισθήνη ενώνεται με τους Σαχτούρηδες και Κριεζήδες!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου