Τοπικές Ειδήσεις

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιμάνι της Ρόδου ως home port

Στη Ρόδο θα βρίσκονται το διήμερο 27 και 28 Αυγούστου εκπρόσωποι της TUI, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το τουριστικό λιμάνι ως home port από το 2025.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δ», το ενδιαφέρον της TUI για να χρησιμοποιεί το λιμάνι ως home port είναι έντονο και για το λόγο αυτό αναμένονται στη Ρόδο προκειμένου να δουν τις εγκαταστάσεις και να συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς τις προϋποθέσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Οι εκπρόσωποι της TUI, στο διήμερο της διαμονής τους θα έχουν σειρά επαφών με τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλη Βαγιανάκη, τον σύμβουλο του ΔΛΤΝΔ για θέματα κρουαζιέρας Αναστάσιο Κωνσταντάρο (ο οποίος έχει αναλάβει προσφάτως καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον ΠΡΟΤΟΥΡ) και στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Βαγιανάκης, μιλώντας στη «δ» επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της TUI και την επικείμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της στο τέλος Αυγούστου και την προετοιμασία που γίνεται από πλευράς του ΔΛΤΝΔ, ενώ ανέφερε ότι πέρα από τον γερμανικό κολοσσό, ενδιαφέρον για home porting στη Ρόδο έχουν εκδηλώσει κι άλλες εταιρείες κρουαζιέρας με τις οποίες επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πιθανή συνεργασία.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής Ρόδου και η επίσκεψη των επιτελών της TUI εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.
Ο κ. Β. Βαγιανάκης τόνισε ότι η Ρόδος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως home porting, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για τον προορισμό, και για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με αρκετές εταιρείες σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος το συντομότερο δυνατόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου είχε λειτουργήσει ως home port για πρώτη φορά το 2012 με προσπάθειες του τότε δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, για την εταιρεία Costa, που έχει πιστωθεί ως ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού για τη Ρόδο, από την τότε δημοτική αρχή.
Τότε, η Costa Cruises, χρησιμοποιούσε τα λιμάνια της Ρόδου και του Ηρακλείου ως homeport. Το “Costa Atlantica” εκτελούσε 7ήμερες κρουαζιέρες από τη Ρόδο και το Ηράκλειο αντίστοιχα, δίνοντας ώθηση στην ελληνική κρουαζιέρα, καθώς και τη δυνατότητα να επιβιβαστούν Έλληνες και αλλοδαποί ταξιδιώτες από τα δημοφιλή λιμάνια της Ρόδου και του Ηρακλείου.
Η Costa, έφερνε τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου με απευθείας πτήσεις από την Ιταλία στα δύο νησιά, με την πλειονότητα των επιβατών να είναι μεν Ιταλοί αλλά υπήρχαν και πολλοί ταξιδιώτες από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο το Costa Atlantica, εκτελούσε κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και στη Σμύρνη ενώ αργότερα είχε εντάξει στο δρομολόγιό της πάλι με αφετηρία τη Ρόδο και την Κρήτη, 7ήμερες κρουαζιέρες στους Αγίους Τόπους, στην Κύπρο, στην Τουρκία και στα ελληνικά νησιά. Το εγχείρημα διήρκεσε δύο περίπου χρόνια, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τη Ρόδο ως προορισμό home porting.
Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Βαγιανάκης, είναι να καθιερωθεί η Ρόδος ως προορισμός home port, και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των αναγκών των επιβατών της κρουαζιέρας. «Η Ρόδος, με τη στρατηγική της τοποθεσία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό home port για κρουαζιέρες με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τον τουρισμό και την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Η λειτουργία ενός λιμανιού ως home port δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τις υφιστάμενες. Από την παροχή υπηρεσιών στα πλοία (καύσιμα, προμήθειες, συντήρηση) μέχρι τις μεταφορές και τις τουριστικές υπηρεσίες, η τοπική οικονομία επωφελείται άμεσα. Επιπλέον, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξάνονται καθώς οι επιβάτες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο νησί. Παράλληλα, η λειτουργία της Ρόδου ως home port ενισχύει τη διεθνή φήμη του νησιού ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Με την προσέλκυση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας, η Ρόδος κερδίζει προβολή και προσελκύει περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου