• Χτισμένο από τη βενετσιάνικη οικογένεια των Querini αποτελεί σήμα – κατατεθέν για το νησί
Στην τελευταία φάση των αναστηλώσεων μπαίνουν οι εργασίες που ξεκίνησαν από το 2019, στο Κάστρο της Αστυπάλαιας. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΕΑΔ, ανατέθηκαν σε ανάδοχο οι απαραίτητες παρεμβάσεις για το βόρειο τμήμα του ιστορικού κάστρου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι στο κάστρο από πέρυσι λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο, ενώ εντός βρίσκονται και οι περίφημες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου και του Αγίου Γεωργίου. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, καθώς με αυτές τις μικρές εργολαβίες καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την αναστήλωση που θα ήταν δύσκολο να εκτελεστεί με άλλο τρόπο», δηλώνει στη «δ» ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας.
Με την επίβλεψη
του δήμου
Τη δαπάνη για την παροχή σωστικών και στερεωτικών εργασιών στο κάστρο της Αστυπάλαιας για τις ανάγκες του έργου «Επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες», ύψους (37.200 χιλ. €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, αποφάσισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με απευθείας ανάθεση των εργασιών στον «Γιάννη Κονσολάϊνα που έχει την έδρα τη Χώρα Αστυπάλαιας».
Η ανωτέρω δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης έτους 2024 και ειδικότερα του κωδικού «Επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες». Στις εργασίες περιλαμβάνονται αναλυτικά: Στήσιμο μεταλλικών ικριωμάτων, άρση ετοιρροποίας – στερεωτικές εργασίες και αρμολογήματα εξωτερικά και εσωτερικά του βορείου τμήματος του εξωτερικού κελύφους του τείχους, καθαρισμός τοιχοποιίας από σαθρά κονιάματα, αρμολογήματα εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών, σημειακή αφαίρεση και αποκατάσταση φθαρμένων λίθων, στερέωση ερειπωμένων ανοιγμάτων και εφαρμογή κονιάματος υπό πίεση (κατάλληλο ένεμα) για την αποκατάσταση της συνεκτικότητας της δομής του τείχους. «Οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο του 2019, αξιολογούνται απολύτως θετικά από τα κλιμάκια της αρχαιολογικής υπηρεσίας που επισκέπτονται το νησί» τονίζει ο κ. Κομηνέας.
Ο δήμος συνέβαλε ουσιαστικά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με την Τεχνική Υπηρεσία και τον ίδιο τον δήμαρχο Νικόλαο Κομηνέα να αναλαμβάνουν την επίβλεψή του.
Εχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος σε μήκος και σε ύψος των εξωτερικών τοιχίων του κάστρου και πλέον βρισκόμαστε στο τελευταίο τμήμα του, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει πραγματοποιηθεί πλήρης αποκατάσταση.
Ο δήμος Αστυπάλαιας, αναφέρει ο δήμαρχος κ. Κομηνέας «εκφράζει τις ευχαριστίες του στην υπουργό Λίνα Μενδώνη που ενστερνίστηκε τις ανησυχίες του και χρηματοδοτεί τις εργασίες κάθε χρόνο αδιάλειπτα από το 2019 και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου».
Το χρονικό της
κατασκευής του
Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του κάστρο, πολύ διαφορετικό από τα καστέλια στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Λέγεται και κάστρο της Αστροπαλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι. Χτίστηκε από τη βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα. Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές, έχει ορατότητα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού. Μέσα στο κάστρο βρίσκονται οι περίφημες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790). Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος, γύρω από το οποίο αργότερα αναπτύχθηκε η Χώρα, σε πλάτωμα με έκταση 4 στρέμματα. Η μοναδική είσοδος του κάστρου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του και οδηγεί στο εσωτερικό του μέσα από ένα χαμηλό, στεγασμένο με σταυροθόλια, χώρο. Η είσοδος ήταν χώρος εμπορικών συναλλαγών. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν δύο γειτονιές, της Παναγιάς του Κάστρου ή Ευαγγελίστριας και του Αϊ-Γιώργη ή «Γλυκαυλή», ενώ σχεδόν ακουμπισμένη στα τείχη του είναι και εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσας της οποίας η θαυματουργή εικόνα επέστρεψε (προ ημερών) στη θέση της μετά από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης που έγιναν από την φθορά που υπέστη από την φωτιά τον Οκτώβριο του 2023.