Με πρωτοβουλία της αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου, η Βρυκούς της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου η Δήμητρα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού συλλόγου Διαφανιού Καρπάθου η Αναγέννηση και με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όλων των παροικιακών συλλόγων της Καρπάθου πραγματοποιήθηκε στο Διαφάνι η πρωτότυπη εκδήλωση με τίτλο ο Μώλος έχει τη δική του ιστορία.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου (που ήταν με την ΕΡΤ 3 και χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης) ο γενικός συντονιστής Γ. Μηνατσής, “όλοι έχουμε ζήσει την οδυνηρή στιγμή του αποχωρισμού από τα αγαπημένα πρόσωπα ιδίως εμείς εδώ στην Όλυμπο και το επίνειό της το Διαφάνι που απέκτησε έναν μώλο αμέσως μετά την Ενσωμάτωση και πάνω του εκτυλίχθηκαν στιγμές συγκλονιστικές. Το πλοίο της γραμμής δεν προσέγγιζε και έτσι με μικρές βάρκες γινόταν η μετεπιβίβαση. Πρόκειται για ένα δακρύβρεχτο τσιμεντένιο σύμβολο του αποχωρισμού και του γυρισμού στον ευλογημένο από τον θεό τόπο”.
Η εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, από το χώρο της πολιτικής όπως ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κονσόλας, εκπροσώπους της εκκλησίας και της Τ. Α από όλη την Κάρπαθο αλλά και ξενιτεμένους από όλο τον κόσμο. ξεκίνησε με την γιορτή του αποχαιρετισμού όσων επρόκειτο να ξενιτευτούν.
Μουσικοί συγγενείς και φίλοι τους πραγματοποίησαν το τελευταίο αποχαιρετιστήριο γλέντι με τις ανάλογες μαντινάδες. Ακολούθησε η επιβίβαση στο πλοίο Νίκος και η προσέγγιση στο μεγάλο της γραμμής που ήταν αρόδου. Κατά τη διάρκεια της οι συγγενείς και η φίλοι, γυναίκες με μωρά παιδιά με την παραδοσιακή φορεσιά έκλαιγαν και τους αποχαιρετούσαν ενώ φόρτωναν τα πράγματα τους τα οποία είχε ελέγξει ο Τελώνης.
Ακολούθησε η επιβίβαση από το πλοίο της γραμμής στο καΐκι την ονομασία καπετάν Μανώλης των επιβατών που υποτίθεται επέστρεφαν στην πατρίδα με τα μπαούλα της εποχής που μετέφεραν στο σπίτι του οι γυναίκες συγκινημένες. Την όλη δράση συνόδευαν μαντινάδες του γυρισμού. Παράλληλα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με φωτογραφίες από την ιστορία του Διαφανιώτικου μώλου του Γιώργου Ηλία Ζωγραφίδη ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα σε τεχνική επεξεργασία Βασίλη Νικολή.
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς περιελάμβανε τραγούδια της θάλασσας και της ξενιτιάς της Ολύμπου Καρπάθου, δημοτικά τραγούδια και τις θάλασσας, ένα μικρό αφιέρωμα στην Κύπρο, χαιρετισμούς από τον αναπληρωτή του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Αποστολή Ασπράκη τον δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Φελλουζή και άλλους, απονομές σε τοπικούς παράγοντες και ναυτικούς από την οργανωτική επιτροπή Αντώνη Μ. Κωστάκη, Γιώργο Ν. Διακογεωργίου, Γιάννη Γ. Μηνατσή και Βασίλη Νικολή.
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αυτής ήταν η συμμετοχή νέων μουσικών που εξέπληξαν το κοινό με τη δεξιότητα τους στην απόδοση των παραδοσιακών σκοπών στα μουσικά τοπικά όργανα. Τέλος στο χώρο του εκκλησιαστικού Μεγάρου λειτουργεί και έκθεση με φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές από την αναχώρηση των Ολυμπιτών και των Διαφανιωτών για τους ξένους τόπους.
Σύνταξη Αριστείδης Μιαιούλης
Πηγή: ertnews.gr