Τοπικές Ειδήσεις

Με ρυθμούς χελώνας η έρευνα για τις ευθύνες για την καταστροφική φωτιά το θέρος του 2023

• Από τον Φλεβάρη του 2024 εκκρεμεί η αξιολόγηση στοιχείων από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών • Τι φέρεται να έχει προκύψει μέχρι στιγμής από τις έρευνες των πραγματογνωμόνων

Σε εκκρεμότητα παραμένει, αδικαιολογήτως, η έρευνα που διενεργείται από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σε κατασχεθέντες ηλεκτρονικές συσκευές από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Φλεβάρη του 2024 και συγκεκριμένα σε βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που έστελναν οι αξιωματικοί του ΠΣ από το Συντονιστικό Ελικόπτερο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και την ηγεσία του ΠΣ από τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγε επί 11 μέρες το νησί της Ρόδου το θέρος του 2023 αποτεφρώνοντας 200.000 στρέμματα γης.
Η προκαταρκτική έρευνα που παραγγέλθηκε με κατεπείγοντα χαρακτήρα δείχνει να έχει βαλτώσει ενώ αναμένεται και νέος κύκλος συμπληρωματικών καταθέσεων και προανακριτικών πράξεων με ευθύνη των δύο πραγματογνωμόνων που έχει διορίσει η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου οι οποίοι αναμένουν τα πορίσματα της Δ.Ε.Ε..
Σημειώνεται ότι ανάλογη έρευνα έχει διεξαχθεί και στις επικοινωνίες που ήταν καταγεγραμμένες στο καταγραφικό του ΕΣΚΕΔΙΚ σχετικά με τους χειρισμούς στην πυρκαγιά της Ρόδου που ομοίως εκκρεμούν!!!
Οι κατασχέσεις έγιναν καθώς οι εισαγγελικές αρχές είχαν διαπιστώσει μία γενικότερη απροθυμία, αν όχι άρνηση, από την πλευρά της Πυροσβεστικής να παράσχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την έρευνα της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» από τα δύο αρχικά πορίσματα των πραγματογνωμόνων προκύπτουν ήδη ευθύνες κυρίως για την μη έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής αλλά και αντιμετώπισης.
Πιο συγκεκριμένα προέκυψε ότι δεν υφίστατο δημοσιευμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φωτιάς αλλά και κατά την διάρκεια αυτής που να προέβλεπε επί παραδείγματι τον τρόπο απομάκρυνσης των πολιτών και τη διαχείριση των πυρκαγιών.
Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι παρότι υφίσταντο πέντε εναέρια μέσα κατάσβεσης δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση.
Προβλήματα διαπιστώθηκαν από τους πραγματογνώμονες και στην λειτουργία των πυροφυλακίων αλλά και στους προβλεπόμενους καθαρισμούς εντός των δασών και των ρεμάτων αλλά και στην ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών μεταξύ οικισμών και δασών.
Διαπιστώθηκαν ακόμη προβλήματα στην διαχείριση των οχημάτων στην κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς καθώς έμεινε δύναμη που δεν χρησιμοποιήθηκε στα Λάερμα τον χρόνο που κινδύνευαν τουρίστες και κάτοικοι στην ξενοδοχειακή ζώνη.
Σημειώνεται ότι πυροσβέστης – μάρτυρας «κλειδί» στην έρευνα έχει υποστηρίξει και τα εξής:
-Οτι την δεύτερη ημέρα της φωτιάς κι ενώ είχε υπάρξει μερικός έλεγχος και είχαν ληφθεί μέτρα για την επιτήρησή της για την αποφυγή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης δέχτηκε τηλεφώνημα από μια πολίτη την 03.10 τα ξημερώματα της τρίτης ημέρας για να ενημερωθεί ότι η φωτιά είχε δημιουργήσει μέτωπο εξαιρετικά επικίνδυνο και όπως προέκυψε από τα ίδια τα γεγονότα καταστροφικό για το νησί.
Ο μάρτυρας διατείνεται ότι συνάδελφοί του, που ήταν επιφορτισμένοι με την ευθύνη επιτήρησης για την αποφυγή της αναζωπύρωσης δεν ενημέρωσαν γι’ αυτό αρμοδίως αλλά με καθυστέρηση κι ενώ είχε δημιουργηθεί μέτωπο πλέον, πολίτες!-
Την τέταρτη ημέρα της πυρκαγιάς κι ενώ βρισκόταν σε πυροσβεστικό όχημα και επιχειρούσε δόθηκε εντολή για εκκένωση και εγκατάλειψη του μετώπου όχι από το κέντρο «Απόλλων» που είναι αυτό που είχε τότε την ευθύνη καθώς αξιωματικός ήταν ο συντονιστής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά από τοπικό συντονιστικό όργανο.
Θεωρεί ότι ενώ επιχειρούσε σε σημείο και τον συνέδραμαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη η φωτιά θα μπορούσε να είχε πιαστεί αλλά αντ’ αυτού δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν το σημείο που ήταν κρίσιμο και να μεταβούν στα Λάερμα 6 χιλιόμετρα πιο μακριά για την προστασία του οικισμού.
Θυμίζουμε πως η «δημοκρατική» απεκάλυψε εξάλλου ότι το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε αξιώσει την εξαίρεση των πραγματογνωμόνων.
Αρμοδίως από το Πυροσβεστικό Σώμα ζητήθηκε η εξαίρεση όχι μόνο του πρώτου πραγματογνώμονα, που ορίστηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον έλεγχο των συνθηκών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ρόδο το θέρος του 2023 (η ταυτότητά του ταυτίζεται με εκείνου της πυρκαγιάς στο Μάτι), αλλά και του δεύτερου που διορίστηκε συμπληρωματικά και προς ενίσχυση του κύρους της έρευνας.
Είναι σαφές ότι ο μόνος ρόλος του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είναι ο συντονισμός, εφοδιασμός, η παροχή μηχανημάτων, η εκκένωση καθώς και η σύγκληση και συνεδρίαση των συντονιστικών οργάνων.
Ούτε είχαν, ούτε έχουν αρμοδιότητα στην κατάσβεση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου