Ρεπορτάζ

Απομακρύνθηκαν οι 106 μετανάστες από το Μανδράκι

Συνολικά 106 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στο κέντρο της πόλης οδηγήθηκαν προχθές στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου και της Κω. Μετά τη μεταφορά τους, αποσυμφορήθηκαν οι δημόσιοι χώροι στους οποίους είχαν κατασκηνώσει. Παρόλα αυτά, οι ροές και αφίξεις συνεχίζονται χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο γρήγορα θα γεμίσει και πάλι το Μαντράκι με πρόχειρους καταυλισμούς.
Το μεσημέρι της Δευτέρας εθεάθησαν 30 μετανάστες στην περιοχή της Λαχανιάς οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο Γεννάδι και κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης. Όπως όλα δείχνουν, η διακίνηση από τις ακτές της Τουρκίας συνεχίζεται αδιάλειπτα, δημιουργώντας εικόνες όχι και τόσο ευχάριστες και ιδιαίτερα κατά την υψηλή τουριστική περίοδο που το νησί είναι γεμάτο από επισκέπτες.
Οι αλλοδαποί «επιλέγουν» να μένουν σε πλατείες και πάρκα στο κέντρο της Ρόδου για να βρίσκονται κοντά στο λιμεναρχείο και στην αστυνομική διεύθυνση που έχει την αρμοδιότητα για την καταγραφή και την ταυτοποίηση τους έτσι ώστε να οδηγηθούν το συντομότερο σε δομές φιλοξενίας και από εκεί να αφεθούν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους για να φτάσουν στον προορισμό τους (συνήθως μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις).
Η κατάσταση έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των τοπικών αρχών, καθώς το φαινόμενο τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Προχθές πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, του αστυνομικού διευθυντή Αναστάσιου Ζήφου, του αστυνομικού υποδιευθυντή Γιώργου Στέργου και συζητήθηκαν όλες οι προεκτάσεις του προβλήματος.
Ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για τη σύγκλιση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των τοπικών φορέων. Επεσήμανε δε ότι η δημοτική αρχή είναι σε άμεση επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Στόχος είναι να αποφευχθεί η μετατροπή του κέντρου της πόλης σε ένα υπαίθριο καταυλισμό αθίγγανων όπως συνέβη και το 2023 για πολλούς μήνες.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι δομές μεταναστών σε Κω και Λέρο είναι γεμάτες και οι δυνατότητες φιλοξενίας νέων αλλοδαπών είναι περιορισμένες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου