Τοπικές Ειδήσεις

Περίπου 1.700 κυνηγοί στα δάση της Ρόδου

• Σημαντικές δράσεις από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου «ΡΟΔΙΑ ΕΛΑΦΟΣ» για τον εμπλουτισμό των θηραμάτων με την επαναλειτουργία του εκτροφείου πέρδικας  • 300 κυνηγοί έχουν ανανεώσει τις άδειές τους μέχρι σήμερα

Τριακόσιοι κυνηγοί έχουν ανανεώσει ήδη την άδεια για την νέα κυνηγετική περίοδο, ενώ η εκτίμηση είναι ότι τελικά ένας αριθμός μεταξύ 1.600-1.700 θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής άδειας και θα βρεθεί στα δάση του νησιού για την άσκηση της αγαπημένης τους δραστηριότητας.
«Τα φιλοθηραματικά έργα στα οποία έχουμε επιδείξει μεγάλη βαρύτητα με τις σπορές, τον καθαρισμό των πηγών νερού, την θηροφυλακή και την επαναλειτουργία του εκτροφείου της που εκτιμάμε ότι θα εμπλουτίσει τα δάση μας με 2.900 νησιωτικές πέρδικες έχουν συμβάλει στην αναθέρμανσή του ενδιαφέροντος των κυνηγών που ο συνολικός αριθμός ανανέωσης των άδειών θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα» δηλώνει στην «δ» ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου «Ροδία Έλαφος», Παντελής Συκόφυλλος.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία έκδοσης άδειών αφορά τρεις κατηγορίες τοπική, περιφερειακή και γενική, αξίας 28, 48, ή 78 ευρώ και η άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, τα 140 ευρώ. Ως γνωστόν προ ημερών εκδόθηκε και η σχετική απόφαση για την ρύθμιση της θήρας στα νησιά της περιοχής μας από το Δασαρχείο Δωδεκανήσου, με «κόκκινο νησί» την Τήλο, όπου απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη την κυνηγετική περίοδο.

Φιλοθηραματικά έργα από τον Σύλλογο «Ροδία Έλαφος»
Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και λόγω της μεγάλης ξηρασίας στο νησί της Ρόδου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου «ΡΟΔΙΑ ΕΛΑΦΟΣ» σε συνεργασία με το Δασαρχείο Δωδεκάνησου, την Α’ Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης και τα μέλη του Συλλόγου, που προέβησαν με έξοδα του Συλλόγου σε ενέργειες διασώσεις και διαφυλάξεις της πανίδας με α) Καθαρισμό φυσικών πηγών (29), β) Δημιουργία νέων δεξαμενών ύδατος με εκσκαφέα (17), γ) Τοποθέτηση δεξαμενών ύδατος (βαρέλια 200L) με αυτόματες ποτίστρες (25), δ) Τοποθέτηση δοχείων νερών σε κρουνούς πυρόσβεσης (17). Στις εξής περιοχές: Κοσκινού, Καλυθιές, Ψίνθο, Μαλώνα, Μάσσαρι, Κάλαθο, Λάρδο, Λάερμα, Θάρρι, Ασκληπειό, Γεννάδι, Αρνίθα, Λαχανιά, Κατταβιά, Βάτι, Προφύλια, Απολακκιά, Απόλλωνα, Πλατάνια, Ελεούσα, Διμυλιά, Αρχίπολη, Αγ. Σούλα, καλύπτοντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των χωριών της Ρόδου.
Οι παρεμβάσεις από τον Σύλλογο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου και την εθελοντική ομάδα Διμυλιάς -Ελεούσας, προχώρησαν στην τοποθέτηση τριών δεξαμενών ύδατος με αυτόματες ποτίστρες, ύστερα από αίτημα των μελών του για τοποθέτηση συνολικά ακόμη 15 επιπλέον δεξαμενών ύδατος με αυτόματες ποτίστρες.
«Δυστυχώς για την άδεια του κυνηγιού μαζί με την έκτακτη εισφορά για τα φιλοθηραματικά έργα (που έχουμε επιδείξει μεγάλη βαρύτητα) την θηροφυλακή, εκπροσώπηση σε θέματα κυνηγιού από διάφορες αιτίες (πυρκαγιά – οικολογικά θέματα- στειρώσεις κ.α.) κάποιοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν πόσο αναγκαία είναι για την ζωτική λειτουργία του Συλλόγου, αλλά και κατ΄ επέκταση την άσκηση της αγαπημένης μας δραστηριότητας. Το θέμα είναι, ότι όλοι όσοι γκρινιάζουν δεν εμφανίζονται ποτέ στις συνελεύσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου, όπου και ψηφίστηκε η έκτακτη εισφορά και για να ενημερωθούν για τις δράσεις του Συλλόγου και το ποσό σημαντική είναι η εισφορά αυτή για όλους μας. Έρχονται μόνο αυτοί που γνωρίζουν και στηρίζουν τον Σύλλογο και τις δράσεις του, γιατί βλέπουν ότι χωρίς αυτές θα ήταν δύσκολα τα πράγματα και γιατί αγαπάνε το βουνό και τη δραστηριότητα του κυνηγιού και δεν είναι απλά οπλοφόροι ή κρεατοσυλλέκτες. Σταθείτε δίπλα μας γιατί τον τελευταίο χρόνο σε πολύ δύσκολες καταστάσεις δώσαμε μάχες, κάναμε τεράστια έργα, ανοίξαμε το εκτροφείο, με μόνο γνώμονα του καλό του Κυνηγού και του Κυνηγιού» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Fb o πρόεδρος του Συλλόγου Τσαμπίκος Γαλανός, απαντώντας στην κριτική όσων αντιδρούν στην απόφαση έκτακτης εισφοράς για τις ουσιαστικές δράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΟΔΟΥ  ΚΑΙ ΘΗΡΑΜΑΤΑ
1. Καθορίζουμε τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2024- 2025 από 20 Αυγούστου 2024 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2025.
2. Ως ημερομηνία λήξης της θήρας του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) ορίζουμε την 10η Ιανουαρίου 2025 για τον νομό Δωδεκανήσου, περιορίζουμε δε το κυνήγι του αγριοκούνελου σε τρεις (3) φορές την εβδομάδα δηλαδή Τετάρτη Σάββατο –Κυριακή και ορίζουμε μέγιστο αριθμό ανά ημερήσια έξοδο τα τέσσερα (4) αγριοκούνελα.
Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου (νομός Δωδεκανήσου), αναφέρονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ».
• Για το Τρυγόνι καθορίζεται ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 36.000 άτομα. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους.
Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στη χρήση της εφαρμογής.
Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:
1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωσή τους πριν την αναχώρησή τους από τον χώρο κυνηγιού.
2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τη λήξη της θήρας του είδους.
3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητoύ τύπου smartphone: η δήλωση της κάρπωσης του τρυγονιού θα γίνεται με την

αποστολή της (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000 πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας.
-Για τα είδη Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι Σουβλόπαπια, Σαρδέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τεικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά το καθεστώς διατήρησής τους, θεσπίζεται η υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσής τους ανά κυνηγό και έξοδο, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, χωρίς εθνικό όριο κάρπωσης.


Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν κάποιο από αυτά τα είδη υποχρεούνται:

1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωσή τους πριν την αναχώρησή τους από το χώρο κυνηγιού.
2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου.
3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone: Η δήλωση της κάρπωσης θα γίνεται με την αποστολή της (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας.

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
2. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2024 μέχρι και 10.01.2025, σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus).
3. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulρες) και του Πετροκούναβου (Martes foina) aπό 15.09.2024 μέχρι 10.01.2025 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 11.01.2025 μέχρι 28.02.2025 χωρίς σκύλο δίωξης. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου υπόκεινται στους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή).
4. Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη την κυνηγετική περίοδο στη νήσο Τήλο.
5. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, όπως αυτή κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Νοεμβρίου 2009.

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι:
1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.
1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων.
1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
1.4. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
1.5. Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την υπ’ αρ. 414985/29.11.85 (Β΄757) κοινή υπουργική απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε μα την υπό στοιχεία Η.Π. 37338/1807/E.103/01.9.2010 (Β’ 1495) κοινή υπουργική απόφαση και τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε αυτή με την υπό στοιχεία Η.Π. 8353/276/Ε103/23.02.2012 (Β’ 415) όμοια.

Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις εντός απόστασης 100 μέτρων από υγροτόπους.
4. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων» αναφέρει στην απόφαση η διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου – δασολόγος Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου