Τοπικές Ειδήσεις

Η διατροφή στην τρίτη ηλικία

Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο, την εργασία ή την καθημερινή δραστηριότητα, αλλά και την κατάσταση της υγείας του.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Για να έχει σωστή διατροφή ένα άτομο πρέπει να παίρνει σε καθημερινή βάση όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο οργανισμός του. Δηλαδή, να καλύπτει τις θερμιδικές του ανάγκες με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπίδια, αλλά πρέπει επίσης να παίρνει και τις απαραίτητες βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις ίνες που παρόλο που δεν παρέχουν ενέργεια είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού.
Επιπλέον, το νερό το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή πρέπει να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση σε επαρκή ποσότητα.
Οι τροφές πρέπει να προέρχονται από όλες τις διατροφικές ομάδες έτσι ώστε να γίνεται ισορροπημένη πρόσληψη τόσο θερμίδων όσο και των υπόλοιπων απαραίτητων διατροφικών στοιχείων. Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει την κατανομή των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι πρέπει να μοιράζεται η ποσότητα της τροφής σε πρωινό, μεσημεριανό ή γεύμα και βραδινό ή δείπνο, ενώ η λήψη ενδιάμεσων μικρών γευμάτων όπως το κολατσιό ή δεκατιανό και το απογευματινό βοηθούν στη μείωση του αισθήματος της πείνας από γεύμα σε γεύμα και στη μείωση της ποσότητας τροφής στα κύρια γεύματα.
Σε κάθε περίπτωση το πρωινό πρέπει να αναβαθμιστεί σε κύριο γεύμα γιατί βοηθάει τον οργανισμό να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα ενεργητικότητας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι παρακάτω βασικοί κανόνες μαγειρέματος συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή και εφ’ όσον τηρούνται συνεχώς συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της παχυσαρκίας, καθώς και νοσημάτων του πεπτικού συστήματος.
• Προτιμάμε το βράσιμο ή το ψήσιμο.
• Αποφεύγουμε το τηγάνισμα.
• Προτιμάμε ελαιόλαδο αντί βούτυρο ή μαργαρίνες.
• Αποφεύγουμε το τσιγάρισμα.
• Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά στο τέλος.
• Προσθέτουμε αλάτι με μέτρο.
• Μειώνουμε τη ζάχαρη στα γλυκά και στα ροφήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου