Τοπικές Ειδήσεις

Aλέξανδρος Κολιάδης: «Εφαρμόζουμε χωρίς διακρίσεις τους νόμους»

• Τόνισε πως ήταν κοινό μυστικό εδώ και χρόνια ότι οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούσαν παράνομα προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή δεν λειτουργεί εκδικητικά • Εναρμονισμένη με την συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου ανακοίνωση του Δικτύου «Ομπρέλα»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε η δημοτική επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα για τη σφράγιση και διακοπή λειτουργίας γνωστών beach bars του νησιού.
«Μετά τις αποφάσεις της δημοτικής επιτροπής σχετικά με τη σφράγιση ή τη διακοπή λειτουργίας κάποιων καταστημάτων, έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας γιατί και με ποιο τρόπο πήραμε της αποφάσεις αυτές», είπε ο κ. Κολιάδης και επεσήμανε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα από τη δημοτική επιτροπή, καθώς τα μέλη της μειοψηφίας ψήφισαν παρών και όχι κατά. Ομόφωνη, όπως είπε ο κ. Κολιάδης, ήταν και η απόφαση της δημοτικής επιτροπής για τη σφράγιση του καταστήματος στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας».
Σχετικά με τη χρονική στιγμή λήψης των αποφάσεων, ο δήμαρχος απάντησε πως: «Αναρωτιούνται συμπολίτες μας και τοπικά ΜΜΕ, γιατί να πάρουμε αυτά τα μέτρα μέσα στον Αύγουστο. Δεν ισχύει ότι βάλαμε λουκέτο στα καταστήματα. Θα έχετε διαπιστώσει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Είναι κατανοητό να ανησυχήσουν οι εργαζόμενοι αν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα. Τους απαντώ με βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν στις 23 Αυγούστου με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της τουριστικής σεζόν. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κλείσουν αύριο το πρωί. Ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου κατά προσέγγιση.
Δεν θέλησε η δημοτική αρχή να προκαλέσει πρόβλημα και αναστάτωση εν μέσω της σεζόν. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Οι συμπολίτες μας -και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες-θέλω να καταλάβουν ότι ο τρόπος ο μοναδικός να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλους (γιατί αυτό δεσμευθήκαμε να κάνουμε), είναι να εφαρμόσουμε χωρίς διακρίσεις τους νόμους.
Δεν θελήσαμε να λειτουργήσουμε εκδικητικά, να τιμωρήσουμε κανένα. Δεν θα το κάνουμε ποτέ. Αν κάποιοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται, προφανώς δεν κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη. Όσοι επιχειρηματίες θέλησαν να συμμορφωθούν, το έκαναν και λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Όλες οι επιχειρήσεις που φρόντισαν να συμμορφωθούν και να αποκαταστήσουν τις αυθαιρεσίες και παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».
Μετά και την ψήφιση του νέου νόμου που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην παραχώρηση του αιγιαλού και των παραλιών, η δημοτική αρχή, όπως τόνισε ο κ. Κολιάδης, δεν μπορεί να μην εφαρμόσει τα προβλεπόμενα με στόχο την ευταξία και την ισονομία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
«Στις επιχειρήσεις εκείνες που εδώ και χρόνια θεωρούσαν ότι μπορούν να λειτουργούν σα να μην τους αγγίζει κανένας νόμος, καμία υπηρεσία, ήρθαμε εμείς να τους ζητήσουμε να συμμορφωθούν. Θεωρώ ότι ήταν αίτημα όλων των Ροδιτών.
Καλείται ο δήμος να εφαρμόσει αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Πολεοδομία, Κτηματική Υπηρεσία…). Όλες αυτές οι υπηρεσίες έκαναν ελέγχους εδώ και πολλά χρόνια. Εντόπισαν πολλά προβλήματα, ακόμη και παράνομη λειτουργία κάποιων καταστημάτων. Δεν είναι ευχάριστο να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις αυτές για επιχειρήσεις τις οποίες παλαιότερα επισκεπτόμασταν και εδώ και ενάμιση χρόνο αναγκάζομαι προσωπικά να μην επισκέπτομαι. Και δεν το κάνω υπό τον φόβο να γυρίσει κάποιος και να μου πει πώς μπορώ να είμαι πελάτης παράνομων επιχειρήσεων. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην ξέρουμε πού μπορούμε και πού δεν μπορούμε πια να πηγαίνουμε να κάνουμε μπάνιο με τις οικογένειές μας για να μη θεωρηθεί ότι στηρίζουμε παράνομες επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Επίσης πρέπει να σταματήσει η υποχρέωση που νιώθουν κάποιοι συμπολίτες μας ότι πρέπει να περάσουν από μία επιχείρηση για να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα».





Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη το καλοκαίρι του 2023, όταν μαθητές οι οποίοι ολοκληρώνοντας τις πανελλήνιες εξετάσεις θέλησαν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε κεντρική παραλία και εκδιώχθηκαν με κακό και άκομψο τρόπο. Με αφορμή το γεγονός αυτό δήλωσε ότι:
«Ήταν μία μεγάλη αδικία απέναντι σε νέα παιδιά αυτό που συνέβη. Προσωπικά θεώρησα πως έτσι όπως πάμε, σε λίγο δεν θα μπορούμε όλοι μας να έχουμε πρόσβαση στις παραλίες για να κάνουμε το μπάνιο μας. Ας φροντίσουν οι επιχειρηματίες να λειτουργούν νόμιμα, χωρίς να εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Τα θέλουμε αυτά τα μαγαζιά, δεν είμαστε αντίθετοι. Με την προϋπόθεση να λειτουργούν νόμιμα. Επιχειρήσεις που έχουν κερδίσει ένα διαγωνισμό για μία τροχήλατη καντίνα 15 τμ. δεν μπορεί αυθαίρετα να χτίζει παλάτια στην άμμο. Γνωρίζουμε τέτοια καταστήματα με άδεια 15 τετραγωνικών, που έχουν κάνει καταστήματα 600 τμ. Αυτό είναι μία τεράστια αδικία απέναντι σε κάθε επιχειρηματία που θέλει να λειτουργεί νόμιμα.
Πρόκειται για μία άνιση μάχη μεταξύ των προνομιούχων, αυτών που ξέρουν να ελίσσονται εδώ και χρόνια, παραβιάζοντας κάθε νομοθεσία, απέναντι στους σωστούς επιχειρηματίες. Γι’ αυτό ως δημοτική αρχή οφείλουμε να μη κλείνουμε το μάτι σε κάποιον ή κάποιους, χωρίς να κοιτάξουμε το συμφέρον όλου του ροδιακού λαού. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι η δημοτική αρχή κοιτά όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς να βλέπει συμφέροντα. Οι πελατειακές σχέσεις δεν μας απασχόλησαν ποτέ. Δεν θέλουμε να κάνουμε συμμάχους και φίλους όσους δραστηριοποιούνται παράνομα στο νησί μας. Θέλουμε να συμμορφωθούν και θα το κάνουν θέλουν δεν θέλουν».
Τέλος, είπε ότι έλαβε μηνύματα από γονείς εργαζόμενων στα καταστήματα που έκλεισαν. Κανείς, όπως υποστήριξε δεν διαμαρτυρήθηκε για τις αποφάσεις διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων. Θέλησαν μόνο να ενημερωθούν, μέχρι πότε θα παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις ή αν θα κλείσουν άμεσα προκειμένου να αναζητήσουν νέα εργασία τα παιδιά τους.
Κοινό μυστικό
«Μιλάμε για ένα κοινό μυστικό. Αυτά τα καταστήματα λειτουργούσαν με όχι νόμιμο τρόπο. Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά την Αμερική. Θέλουμε να είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα όμως ως θεσμός καλούμαστε να υπερασπιστούμε το δίκαιο όλων των Ροδιτών. Καθημερινά έρχονται έγγραφα από τις υπηρεσίες που μας επιβάλλουν να λάβουμε αποφάσεις. Καλούμαστε ως μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής να καταθέτουμε στον πταισματοδίκη ως κατηγορούμενοι και ως ύποπτοι πλέον για παράβαση καθήκοντος επειδή την περίοδο 2019-2023 επειδή δεν πάρθηκαν ή δεν υλοποιήθηκαν αποφάσεις…, εγώ προσωπικά δε θα επιτρέψω να συμβεί το ίδιο σε μέλη της δικής μας. Δεν θα πάμε ως ύποπτοι για παράβαση καθήκοντος ούτε για δόλο», δήλωσε ο κ. Κολιάδης. Ανέφερε δε ότι ο προηγούμενος δήμαρχος έχει κληθεί να καταθέσει στα δικαστήρια για παραλείψεις που υπήρξαν και όλα όσα δεν εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας.
Το μεταναστευτικό  πρόβλημα
Την ανησυχία του για το μεταναστευτικό πρόβλημα εξέφρασε ο δήμαρχος. Δήλωσε ότι η δημοτική αρχή επιμένει στην πραγματοποίηση σύσκεψης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, του περιφερειάρχη, των βουλευτών κλπ, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική διοίκηση για την ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου, το οποίο τείνει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η δημοτική αρχή όπως αποκάλυψε, μερίμνησε για τη μεταφορά μεταναστών από τα χωριά (π.χ. από την Πλατεία Αφάντου) στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, παρόλο που δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα.
Τόνισε δε ότι η όποια (ανεπίσημη) συζήτηση για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής ή κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Ρόδο βρίσκει κάθετα αντίθετη τη δημοτική αρχή που θα αποτρέψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Ξεκάθαρα κατά  των ανεμογεννητριών
Με κατηγορηματικό τρόπο, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο νησί. «Είμαι κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Η μόνη πράσινη ανάπτυξη που θέλουμε για το νησί μας είναι να ξαναγεννηθούν οι καμένες περιοχές», τόνισε

Ανακοίνωση του Δικτύου «Ομπρέλα»


Στο μεταξύ χθες λίγο μετά την συνέντευξη τύπου του δημάρχου Ρόδου το δίκτυο «Ομπρέλα» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μια απόφαση για την προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών
Ως δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ εξαρχής παλέψαμε για την προάσπιση του δημόσιου χώρου, αιγιαλού και παραλίας, και τη χρήση τους προς όφελος όλων, πολιτών, επισκεπτών και επιχειρηματιών.
Γι’ αυτό, χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου (Παρασκευή 23/08/2024) καθώς θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας το μήνυμα ότι η επιχειρηματικότητα και η τουριστική ανάπτυξη οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων.
Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε υπέρ της υγιούς και ισότιμης επιχειρηματικότητας που σέβεται το δημόσιο χώρο, το περιβάλλον, τη νομιμότητα, τους πολίτες και τους επισκέπτες.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις δράσεις της ΟΜΠΡΕΛΑΣ και όλων των πολιτών που συστρατεύθηκαν μαζί μας για το κοινό καλό.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον Ιούλιο το δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ με δημόσια παρέμβασή του είχε αναδείξει την προκλητική και συνεχιζόμενη παραβατικότητα ορισμένων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην απόφαση της δημοτικής επιτροπής.
Αναμένουμε την άμεση εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν καθώς και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες να πράξουν όσα προβλέπονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, και συγκεκριμένα να προβούν χωρίς καθυστέρηση στην καθαίρεση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών, στην απομάκρυνση των κινητών πραγμάτων και στην απελευθέρωση του δημοσίου χώρου για ακώλυτη χρήση του από το κοινό.
Το δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία του δημόσιου χώρου και τη διασφάλιση της νομιμότητας, πάντα με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Παρθενα Ουσταμπασιδου.    27.08.2024 18:45

    Εμείς δεν έχουμε δήμαρχο….. εισαγγελέα έχουμε !!!! Γατάκια .

Σχολιασμός άρθρου