Ρεπορτάζ

Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και του πρωθυπουργού ζητά ο δήμαρχος Αστυπάλαιας

Σφοδρές αντιδράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο προκαλεί η προέγκριση που έδωσε το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για να δημιουργηθεί mega-τουριστικό χωριό με βίλες και ξενοδοχεία στην Αστυπάλαια, κόντρα στον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού αλλά και στην μετατροπή της στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου.
Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, μιλώντας στη «δημοκρατική» ξεκαθάρισε ότι μετά τις διευκρινίσεις από «πηγές» του Υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οποίες “το project μαμούθ κατασκευής βιλών, συνολικής επιφάνειας 30.000 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων εκτός σχεδίου στο νησί της Αστυπάλαιας, θα εξεταστεί στη συνέχεια με βάση τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές και χωροταξικές μελέτες και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού εάν θα προχωρήσει ή όχι”, όλο το νησί τελεί σε κατάσταση αναμονής.

Ο ίδιος ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται η δημοτική αρχή Αστυπάλαιας να αποδεχθεί την υλοποίηση της επένδυσης που αφορά περιοχή 1.977 στρεμμάτων στη θέση Βίγλα, κοντά στο λιμάνι Αγίου Ανδρέα και ξεπερνά σε έκταση τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς της Αστυπάλαιας!
Όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Κομηνέας, το μέγεθος της επένδυσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του νησιού και κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος αλλά και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να μην επιτρέψουν να κατασκευαστεί το τουριστικό χωριό που όχι μόνο θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του νησιού αλλά έρχεται σε αντίθεση με το project για την μετατροπή της Αστυπάλαιας ως το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, αθηναϊκά ΜΜΕ έχουν δώσει έμφαση στο θέμα, με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας Νίκο Κομηνέα να φιλοξενείται σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η… προέγκριση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ μετατραπεί σε έγκριση!
«Η επένδυση αυτή είναι ασύμβατη με τον χαρακτήρα του νησιού και το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής του ανάπτυξης. Η επένδυση προβλέπει διάσπαρτες βίλες σε μεγάλα οικόπεδα, σχέδιο άσχετο με τη μορφολογία των οικισμών μας. Πέρα από αυτό, το μέγεθος της επένδυσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του νησιού. Είμαι βέβαιος ότι τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσει η επένδυση αυτή, ειδικά στο νησί που φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε στον πρώτο πράσινο προορισμό της Μεσογείου, project που φέρει την σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού», τόνισε ο κ. Νίκος Κομηνέας στη «δ».
Σε σχετικό ψήφισμα που έχει προηγηθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «το νησί της Αστυπάλαιας είναι ένα από τα νησιά εκείνα όπου προωθούνται δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμου τουρισμού και κυκλικής οικονομίας που στοχεύουν στη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αναπαράγοντας το υπάρχον μοντέλο δόμησης των οικισμών του και οι οποίες προβάλλονται παγκόσμια από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Αστυπάλαια- Έξυπνο- Βιώσιμο νησί ASSI).
[…] Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ του Δήμου Αστυπάλαιας:
1. Eκφράζει την έκπληξή του για την υποβολή ενός τόσο μεγάλου project κατασκευής βιλών, συνολικής επιφάνειας 30.000 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων εκτός σχεδίου, με το ενδεχόμενο σοβαρής αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας, χωρίς να έχει λάβει καμία γνώση ο δήμος της Αστυπάλαιας.
2. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ η οποία θα εγκρίνει στρατηγικές επενδύσεις ή όποιας άλλης μορφής, επένδυση δεσμεύοντας ουσιαστικά την υπό εκπόνηση μελέτη Πολεοδομικού Σχεδιασμού ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν ως ήδη εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.
Αγαπητέ κε. γεν. γραμματέα και πρόεδρε του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και αγαπητά μέλη του Συμβουλίου, πιθανώς να μην προβλέπεται η λήψη σύμφωνης γνώμης ή έστω γνώμης του εκάστοτε δήμου (αν και θα έπρεπε) ιδιαίτερα για τόσο μεγάλα σχέδια που καθορίζουν το μέλλον ενός τόπου. Παρόλα αυτά σας παρακαλούμε βάσει των επιχειρημάτων που παραθέσαμε να μην εγκρίνετε σε αυτήν τη φάση κανένα επενδυτικό σχέδιο που καθορίζει το μέλλον της Αστυπάλαιας με τρόπο μη βιώσιμο, ακολουθώντας αποτυχημένα μοντέλα που όλοι κατακρίνουμε».
Το θέμα ανέδειξε η «Καθημερινή» και έκτοτε έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις, αναγκάζοντας μάλιστα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει θέση και να δώσει διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ένας επενδυτής καταθέτει ένα φάκελο με πληρότητα -με όσα ορίζονται για την προέγκριση- και υπάρχει θετική εισήγηση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν δικαιούται να αρνηθεί να το εξετάσει. Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά για την προέγκριση είναι πολύ συγκεκριμένα και ο νόμος 4447/16 τα προβλέπει για να υπάρχει μια πρώτη ενημέρωση της Πολιτείας για την πρόθεση ενός επενδυτή να κάνει μελέτες.
Για την αποφυγή πρόωρων συμπερασμάτων, όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΝ έπονται οι απαραίτητες μελέτες, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με την αντίστοιχη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατόπιν εκ νέου εξέταση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με τη ΣΜΠΕ, η έγκριση του project από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στη συνέχεια ο έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για την Αστυπάλαια -όπως και για το 80% της Επικράτειας της χώρας- συντάσσεται Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο συν τοις άλλοις, θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί, δεδομένο που τέθηκε και στον δήμαρχο της Αστυπάλαιας, που εκλήθη στο ΚΕΥΠΟΘΑ για να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται ως διαδικασία.
Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας ωστόσο Νίκος Κομηνέας, ξεκαθαρίζει ότι οι «διευκρινίσεις» δεν αρκούν και περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις δια στόματος του ίδιου του υπουργού, εκτιμώντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που τόσο πολύ έχει στηρίξει την Αστυπάλαια δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση να κατασκευαστεί το τουριστικό χωριό που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου