Τοπικές Ειδήσεις

Σωστή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για τις ανεμογεννήτριες αλλά πρέπει να είναι μόνο η αρχή

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για τις ανεμογεννήτριες αναφέρεται με κείμενο του ο συνταξιούχος δικηγόρος κ. Β. Δουβής. Όπως υπογραμμίζει αυτό πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Αναλυτικά αναφέρει:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχάριστη ομολογουμένως έκπληξη, πληροφορήθηκα, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, ομόφωνα αποφάσισε να πει ένα μεγάλο όχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην καμμένη έκταση του Προφήτη Ηλία.

Προσωπικά δεν έρχεται στο νου μου άλλη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου,τα τελευταία χρόνια, αλλά με αφορμή αυτή και το θέμα που αντιμετώπισε θα ήθελα να μεταφέρω ορισμένες σκέψεις μου…..

Κατ’ αρχήν δηλώνω ότι δεν είμαι ειδικός για τα θέματα που εκθέτω παρακάτω, τα οποία είναι προϊόν αναζητήσεών μου στο Google έχοντας κάθε δικαίωμα στη πληροφόρηση, μιάς και επίσημα τουλάχιστον δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από την Πολιτεία (με ενημερωτικές εκπομπές και εκατέρωθεν επιχειρήματα των αντιμαχόμενων θεωριών), ώστε εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα πως σκόπιμα έχει προκριθεί η έλλειψη ενημέρωσης και ο αιφνιδιασμός …
Αιφνιδιάστηκαν και αιφνιδιάζονται καθημερινά οι τοπικές κοινωνίες από τη Κρήτη μέχρι τον ΄Εβρο, γιατί κάποια ωραία πρωΐα, επισκέπτονται τις τοπικές κοινωνίες Συνεργεία, τα οποία εν ονόματι του δόγματος των Ανενεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και με εντολή κάποιας εταιρείας, που σώνει και καλά θέλει να επενδύσει στην ενέργεια και στο συγκεκριμμένο βουνό , έχοντας <χαρτιά νομιμοποίησης> από το Κράτος των Αθηνών θέλουν να εγκαταστήσουν τις μονάδες τους (Αιολικά Πάρκα) , λόγω δημοσίου συμφέροντος , αλλά και για το καλό της τοπικής κοινωνίας, η οποία όμως αρνείται ως επί το πλείστον να αποδεχτεί τετελεσμένα. ΄Ετσι από τις αψιμαχίες αυτές των τοπικών κοινωνιών και των Επενδυτών , βγήκε το σύνθημα που για τους μεν είναι αφετηρία άμυνας , ενώ για τους δε ειρωνία: ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ -ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ !!

Κατά τη ταπεινή μου άποψη, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν τελείωσε, αλλά απεναντίας αρχίζει ένας αγώνας, με άγνωστα αποτελέσματα (προδιαγεγραμμένα για μένα ) και εξηγούμαι: Ναι μεν πολύ ορθά το Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας νωπές τις μνήμες του από το περσινό χαμό των εννέα (9) ημερών πήρε την αυτονόητα μονόδρομη απόφαση <όχι στα καμμένα> και όχι στα αρχαιολογικά μνημεία !!

Όμως είναι βέβαιο πως οι επιχειρηματίες -σωτήρες επενδυτές δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για το καλό μας (που δεν το βλέπουμε!!) , αλλ’ απεναντίας θα επανέλθουν δριμύτεροι, γιατί έχουν το προηγούμενο της κατακαημένης της Εύβοιας, συνεπικουρούμενοι από σχετική απόφαση του ΣΤΕ .

Πρέπει να ξεχάσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα, ανεξερεύνητες αρχιολογικές θέσεις και τα παραδοσιακά μονοπάτια θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. Οι πτήσεις των πουλιών μπορεί να διασταυρωθούν με τις περιστρεφόμενες λεπίδες των ανεμογεννητριών ή από ηλεκροπληξία στις γραμμές μεταφοράς.

Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί και οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το φυσικό κάλλος και οι περιοχές εγκατάστασης θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Το ύψος μίας ανεμογεννήτριας αρχίζει από τα 65 μ. και φθάνει έως 105 μ. και έτσι είναι ορατή από 40 χλμ. μακριά, το βάρος ξεκινάει από 223 τόνους και φθάνει στους 383 τόνους, χρειάζεται εδαφική έκταση τουλάχιστον 100 τ.μ., βάθος τουλάχιστον 3 μ., κάθε πυλώνας χρειάζεται 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν, ενώ το δάσος καμμένο ή άκαυτο θα καταστραφεί από τις διαμορφώσεις και διανοίξεις των δρόμων.

Η εγκατάστασή τους απαιτεί μεγάλες εκτάσεις γης και θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο. Η αλλοίωση αυτή του φυσικού τοπίου, όπως το κληρονομήσαμε και το γνωρίζουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αισθητική του περιβάλλοντος και θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική δραστηριότητα.

Από τις ανεμογεννήτριες παράγεται θόρυβος τόσο από τη περιστροφή των πτερυγίων, όσο και από τη λειτουργία του εξοπλισμού . Οι ανεμογεννήτριες, σίγουρα θα επηρεάσουν αρνητικά το μικροκλίμα, αναφορικά με τη ροή του αέρα και τη τοπική θερμοκρασία. Η κατασκευή και η συντήρησή τους απαιτεί χρήση υλικών και ενέργειας, ενώ η διαδικασία κατασκευής θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χρήση της γης, την παραγωγή αποβλήτων και εκπομπή ρύπων.

Με τη βάναυση και βίαιη αυτή επέμβαση στα βουνά μας ,πρέπει να ξεχάσουμε το οπτικό μας πεδίο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και από νησί του ήλιου θα καταντήσουμε < νησί των ανεμογεννητριών> δίκην άναρχα χωροθετημένου σταυρόλεξου, ενώ είναι βέβαιο πως ούτε εργατικό δυναμικό απορροφούν (1-2 άτομα…)
Αν και ο λαός (συλλογικότητες, φορείς, δήμοι, περιφέρειες) μπορεί να είναι αντίθετες στη τοποθέτησή τους πανελλαδικά, εν τούτοις οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σαν τα μανητάρια και εδώ υπάρχει κλασική δυσαρμονία μεταξύ της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και της Κυβέρνησης, που με κάθε τρόπο διευκολύνει τη τοποθέτησή τους νομοθετικά, με διαδικασίες fast track , χωρίς να υπάρχει επαρκής ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη αυτών των εγκαταστάσεων…..
Βέβαια υπάρχουν και τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) που θα μπορούσαν εναλλακτικά να είναι η πρωταρχική παροχή ενέργειας, ειδικά για τη Ρόδο, που έχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο, εξ ου και το νησί του ΄Ηλιου, κατά τη μυθολογία. Τέτοιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, συναντάμε διάσπαρτες στη Ρόδο σε διάφορες περιοχές, (πολλές δεν είναι καν ορατές αν δεν πλησιάσεις), όπως επίσης και αιολικά, που έχουν τοποθετηθεί σε τέσσερα σημεία του νησιού.
Προβληματισμοί αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις και από τα Φ/Β , που εστιάζονται στην αλλαγή της χρήσης της γης, στη χλωρίδα και την πανίδα, στο θερμικό αποτύπωμα (εκπομπή θερμότητας) και στη χρήση των υλικών και ενέργειας κατά το στάδιο της κατασκευής. Τα Φ/Β είναι από φιλική τεχνολογία προς το περιβάλλον , χωρίς την ανάγκη ενεργοβόρων εγκαταστάσεων.

Τέλος, όταν εξαντληθεί το όριο ζωής τους, τα παλιά ή κατεστραμμένα πάνελ, που αποσυναρμολογούνται ευκολότερα θα πρέπει να ανακυκλωθούν σωστά, ενώ οι των ανεμογεννήτριες (μπετόν κ.λ.π.) δυστυχώς θα παραμείνουν <αμανάτι> -δίκην αιώνιων ικριωμάτων- σαν τα καμένα δέντρα!

Εν όψει όλων των ανωτέρω, ερωτάται, εμείς σαν Ρόδος τι κάνουμε;
Η αριθμ. 2499/2012 απόφαση του Σ.Τ.Ε., που βρίσκει δυστυχώς έρεισμα στο Νόμο , δηλαδή δεν χορήγησε αυτό από μόνο του την άδεια εγκατάστασης Αιολικών Πάαρκων στις αναδασωτέες εκτάσεις, επικαλείται τον προβλεπόμενο Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε. με το Ν. 2464/2008) και κάνει λόγο για συντεταγμένη δημιουργία Αιολικών Πάρκων σε δασικές εκτάσεις, προκειμένου να σταματήσει η άναρχη εγκατάστασή τους, δηλαδή κάνει λόγο για ολοκληρωμένη, σύμμετρη και συνολικά χωροθετημένη έκταση και όχι ο κάθε <επενδυτής> να εγκαθιστά το δικό του Αιολικό, όπου ο ίδιος κρίνει σκόπιμο..
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήδη οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης περιοχών εκτός NATURA επαρκούν για να υπερκαλυφθεί ο Εθνικός Στόχος μέχρι το 2030 κατά δύο και τρεις φορές…

Επίσης εκκρεμούν και 5514 αιτήσεις για αδειοδότηση μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA!
Για το σημείο στο οποίο έχουμε φθάσει σήμερα, η πολιτική ευθύνη των εκάστοτε Κυβερνήσεων είναι διαχρονική ενώ οι επιλογές είναι πολλές φορές των Εθνικών Επιχειρηματικών Κύκλων , που εκμεταλλεύονται τIς μεγάλες επιδοτήσεις της Ε.Ε. επωφελούμενοι της ευνοϊκής γι΄αυτούς νομοθεσίας (Είναι πολλά τα λεφτά ΄Αρη !! από την ατάκα του Σπ. Καλογήρου στον Ν. Κούρκουλο στη ταινία Λόλα).

Επειδή η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται κοντά στη κατανάλωση και ειδικά για τη Ρόδο είναι προφανώς άλλοι οι δείκτες της χειμερινής κατανάλωσης και άλλοι κατά τη τουριστική περίοδο , ίσως χρειαστεί (μακάρι να είχε γίνει χτες) από τους έχοντες τη τύχη του τόπου στα χέρια τους σήμερα ( αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού) η σύσταση μίας Επιτροπής από ειδικούς επιστήμονες, έχοντας τη παλλαϊκή υποστήριξη όλων, προκειμένου η τελευταία να εξετάσει τη μέχρι σήμερα κατάσταση και με τεκμηριωμένη εισήγησή της να προτείνει τις λιγότερο επαχθείς για το τόπο και για τις επερχόμενες γενεές λύσεις (π.χ. επάρκεια υφιστάμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αύξησή της κατά τη θερινή περίοδο π.χ. με Φ/Β, ή μόνο με το προαναγγελθέν υβριδικό πάρκο) ώστε δεδομένης και της δημόσιας θέσης του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου περί αντιθέσεώς του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αφού λάβουν σαφή θέση οι βουλευτές του Νομού, ενωμένοι να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ το καλύτερο δυνατόν …
Είναι προτιμότερο να προετοιμαζόμαστε για τα γεγονότα που έρχονται, παρά να τα ακολουθούμε ……

– Η ΕΛΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική ΄Ενωση Αιολικής Ενέργειας) διαψεύδει ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις, αλλά δεν θα περίμενε κανείς κάποια άλλη είδηση . Επίσης από την άλλη «Κύμα oργής σε όλη την Ελλάδα για τις ανεμογεννήτριες» με απειλή παραίτησης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάννης ( Braking News. 30-8-2024)!

Ας αναλογιστεί κάποιος ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε ρεκόρ μηνιαίας παραγωγής από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Επικράτεια (Newsit 30-8-2024) .
Θα ήθελα όμως να κλείσω, με μία συνέντευξη της επίτιμης αντιπροέδρου του Σ.Τ.Ε. κ. Μαρίας Καραμανώφ, Προέδρου του Παρατηρίου Περιβάλλοντος στον ραδιοφωνικό σταθμό Sferikos 99,3 στο δημοσιογράφο Γ. Χονδρόπουλο , που είχε περιληπτικά ούτω:
< Για την πράσινη ενέργεια μέσω του αέρα, στην Ελλάδα, συνεχίζουν και εγκρίνονται αιολικά πάρκα, καθώς το ρεύμα αυτό δεν προορίζεται για τη χώρα μας, αλλά για χώρες όπως στη Γερμανία, όπου ο φυσικός πλούτος τους διατηρείται, ενώ στη χώρα μας καταστρέφονται δάση και σημαντικά οικοσυστήματα για να τοποθετηθούν νέες ανεμογεννήτριες>.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε καλύψει τα αιτήματα της Ε.Ε. για τη πράσινη ανάπτυξη μέσω του αέρα, στην Ελλάδα συνεχίζουν και εγκρίνονται αιολικά πάρκα, καταστρέφεται ο δασικός πλούτος από την τοποθετηση ανεμογεννητριών και τη διάνοιξη δρόμων, επισημαίνοντας πως ακόμα και μετά τη πάροδο ετών που καθιστούν τις ανεμογεννήτριες μη λειτουργικές, οι εταιρείες βάσει νόμου δεν υποχρεούνται καν να τις απομακρύνουν.

Ρόδος 2024 Αυγούστου 30
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ
Συντ/χος Δικηγόρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Δημ. Ρεοντ.    01.09.2024 15:26

    Προ ολίγου έγραψα ότι δεν χρειάζονται άλλες ανεμογεννήτριες γιατί το φορτίο που χρειάζεται η χώρα μας έχει υπερκαλυφθεί. Σωστά το λέει κάποιος σχολιαστής, γιατί να τοποθετηθούν στην Ελλάδα κι άλλες α/γ ; Ας τοποθετηθούν στις χώρες που χρειάζεται.
    Όσο για τα δικά μας, δεν είδα πουθενά κάποιο σχόλιο για το πώς οι εταιρείες αυτές απέκτησαν την γη όπου θέλουν να τοποθετηθούν οι α/γ ; Την αγόρασαν ; Τους την παραχώρησε η κυβέρνηση ; Τί ακριβώς συμβαίνει ; Κι ακόμη, τί θα γίνουν οι α/γ μετά την πάροδο του ορίου ηλικίας τους ; Γιατί αυτά που έγιναν αλλού είναι πολύ ανησυχητικά….

  • Δρ    01.09.2024 10:24

    Καλή μας ψέκα και σήμερα…

  • Καταπέλτης    01.09.2024 08:03

    Συγχαρητήρια στο άρθρο του κ.Δουβη. επίσης Συγχαρητήρια και στο ΔΣ του δήμου Ρόδου για την ομόφωνη απόφαση. Απαντώντας στους σχολιαστές τονίζω ότι αντί να σχολιάζουν αρνητικά να ανοίξουν ματιά και αυτιά (αν εχουν) να διαπιστώσουν τι συμβαίνει γενικότερα με τις ανεμιστήρες στα βουνά….. (ναι ανεμιστήρες)

  • Andreas    01.09.2024 02:07

    Είστε τουλαχιστον μονόπλευρος!
    Ας σας κόψουν και το ρεύμα αφού σίγουρα δεν θέλετε και ένα ρυπογόνο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας δίπλα από το σπίτι σας, αλλά ειναι μια χαρά να είναι δίπλα στο κάτω παρταλι και των “αλλων” συνανθρώπων τα παιδιά!.. Ειρωνιες σκέτες!

  • Κώστας    31.08.2024 19:29

    Κύριε νομικέ από τεχνικής άποψης δεν ξέρεις τι σου γίνεται… το πρόβλημα όλων μας είναι οι ακριβές τιμές που πληρώνουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα… αν πληρώναμε κανένα πεντάλεπτο στην KWH ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα ασχολείτο με αυτές ( που θα ήταν)
    από όλα αυτά πού γράφεις δεν ισχύει τίποτα… διότι αν σας πάω σε πάρκα που λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια..όπου γύρω από τις ανεμογγεννητριες έχουν αναπτυχθεί κανονικά τα δάση… τότε θα καταλάβεις… όσο για τον θόρυβο πρέπει να είσαι σε απόσταση 100
    μέτρων για να ακούσεις, και όπου έχουν κοπεί δέντρα φυτεύεται τριπλάσια σε άλλα σημεία με υπόδειξη του εκάστοτε δασαρχείου με συντηρηση τουλάχιστον 8 ετών μέχρι να αναπτυχθούν.
    δυστυχώς πρέπει να γράφω μισή μέρα
    για να καταλάβεις ότι δεν βλάπτουν σε τίποτα… είναι η καλύτερη πράσινη ανάπτυξη που υπάρχη… όλη η Ευρώπη είναι γεμάτη από δαύτες.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    31.08.2024 16:57

    Μαζί σου κ νομικέ έχεις απόλυτο δίκαιο γιατί να παράγουμε ρεύμα δικό μας με αέρα κ ήλιο κ να μην το εισάγουμε από τ γείτονα η να καίμε πετρέλαιο όπως τόσα χρόνια που βοηθάει κ στο οικολογικό σύστημα γενικά φης Ρόδου ας πάνε να τα βάλουν σε κάποια Νορβηγία Σουηδία κ σάχλες υπό ανάπτυκες χώρες

Σχολιασμός άρθρου