Το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους από τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για το κόστος λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους δήμους και στις ΔΕΥΑ, αφού κατά κανόνα στα μικρά και άνυδρα νησιά υπάρχει χαμηλή κατανάλωση, λόγω των πληθυσμιακών δεδομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είτε να δημιουργούνται χρέη των δήμων προς τη ΔΕΗ, είτε να αναγκάζονται οι δήμοι να προβούν στην αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης.
Ο κ. Κόνσολας ζητά να καθιερωθεί ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα άνυδρα νησιά, αφού σήμερα η κοστολόγηση γίνεται με το τιμολόγιο γενικής χρήσης της ΔΕΗ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τις υπέρογκες χρεώσεις μια και οι μονάδες αφαλάτωσης είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να καθιερωθεί χαμηλό τιμολόγιο αγροτικής ή βιομηχανικής χρήσης για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα άνυδρα νησιά.
Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη επέκτασης και ενίσχυσης των μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει είναι δεδομένη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία ανεβάζει το κόστος έως και στα 10 ευρώ ανά κυβικό, ενώ το κόστος παραγωγής ανά κυβικό σε μια μονάδα αφαλάτωσης είναι 1 ευρώ.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Υπάρχουν μικρά, άνυδρα νησιά που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος που προκύπτει από την κατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.
Η ΔΕΗ πρέπει να καθιερώσει χαμηλό τιμολόγιο αγροτικής ή βιομηχανικής χρήσης για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στα μικρά νησιά. Για πολλά χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά νερού. Τώρα που η τεχνολογία και οι μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να παράξουν καλύτερο, πιο ποιοτικό και φθηνότερο νερό, πρέπει να υπάρξει η ανάλογη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας.
Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τις σημερινές χρεώσεις.
Η μείωση του ενεργειακού κόστους, ενδέχεται να οδηγήσει και σε επανακοστολόγηση των τιμολογίων ύδρευσης προς τους πολίτες των νησιών».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
1. Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
2. Κύριο Υπουργό Ανάπτυξης.
3. Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.
4. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: ‘’Καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα μικρά, άνυδρα νησιά του Αιγαίου’’
Κύριοι Υπουργοί,
Για δεκαετίες το Ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά νερού, με υδροφόρα πλοία, στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου αλλά και άλλων περιοχών.
Πολλές φορές το νερό αυτό δεν είχε τα ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ το κόστος αγοράς και μεταφοράς, μετακυλιόταν στους δήμους και στους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος ανά κυβικό, μπορούσε να φτάσει και τα 10 ευρώ.
Η εξέλιξη και η είσοδος νέων τεχνολογιών στην παραγωγή νερού, μέσα από την αφαλάτωση, δίνει μια μεγάλη διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά και ταυτόχρονα δημιουργεί οικονομία κλίμακος, αφού δεν θα υπάρχει πλέον το
κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού ενώ το κόστος παραγωγής, ανά κυβικό, στις μονάδες αφαλάτωσης είναι 1 ευρώ.
Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει είναι η υψηλή ενεργειακή κατανάλωση για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης. Υπάρχει ένα υψηλό κόστος στο οποίο οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ στα μικρά νησιά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, εκτός αν αναγκαστούν να αυξήσουν τα τιμολόγια ύδρευσης.
Η Πολιτεία οφείλει να δει κάτω από διαφορετικό πρίσμα αυτό το ζήτημα. Το νερό συνδέεται με την κοινή ωφέλεια, αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Επιπρόσθετα, στα μικρά νησιά, υπάρχει μικρή κατανάλωση λόγω των πληθυσμιακών δεδομένων. Η μικρή αυτή κατανάλωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταποδοτικά και να καλύψει το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας για την παραγωγή νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης.
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση της επιχορήγησης προς τους δήμους για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.
Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς τιμολόγησης στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος από δήμους και ΔΕΥΑ των άνυδρων νησιών και ειδικά για τις μονάδες της αφαλάτωσης.
Δεν μπορεί να ισχύει το τιμολόγιο γενικής χρήσης. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για να ισχύσει ένα χαμηλό τιμολόγιο αγροτικής ή βιομηχανικής χρήσης για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα μικρά, άνυδρα νησιά.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και η ανακαστολόγηση των τιμολογίων ύδρευσης για τους πολίτες των νησιών.
Απαιτείται, όμως, και η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για να εγκατασταθούν μονάδες αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά
προκειμένου να καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες ύδρευσης και να εγκαταλειφθεί το ξεπερασμένο και δαπανηρό μοντέλο της αγοράς και μεταφοράς νερού.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Εάν προτίθενται να θεσμοθετήσουν ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα άνυδρα νησιά.
2. Εάν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση.
3. Εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να αυξήσει την επιχορήγηση στους δήμους των άνυδρων νησιών, για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, για το 2014.
Με εκτίμηση,
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου