Ρεπορτάζ

Δεύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων σκοπεύει να δημιουργήσει η δημοτική αρχή

Συνολικά 420 σκύλοι φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων, αριθμός ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος δεν μπορεί να δεχθεί πλέον κανένα νέο ζώο. Όπως δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος ΔΕ Καμείρου και Πρωτογενούς Ανάπτυξης, Μιχαήλ Θωμάτος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανεύρεση ενός νέου χώρου προκειμένου να ανεγερθεί ένα δεύτερο κυνοκομείο.
«Από την αρχή της θητείας μας, ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στο δημοτικό καταφύγιο. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχοντος κυνοκομείου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 420 σκύλοι και δεν έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε ούτε ένα επιπλέον», είπε ο κ. Θωμάτος και πρόσθεσε ότι παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις από κατοίκους και παρόλο που υπάρχουν εισαγγελικές αποφάσεις για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί το κυνοκομείο στις νέες ανάγκες που προκύπτουν συνεχώς. Έμφαση δίνεται πλέον στα πιο σοβαρά περιστατικά, στα κακοποιημένα ζώα και σε όσα χρειάζονται περίθαλψη.
Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή, αξιολογώντας τις υπάρχουσες συνθήκες, έκρινε ότι είναι ανάγκη η δημιουργία ενός δεύτερου, πρότυπου δημοτικού καταφυγίου. Όπως εξήγησε ο κ. Θωμάτος αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το κυνοκομείο, ενδιαφερόμενοι π.χ. να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο ή προκειμένου να κάνουν κάποια δωρεά. Γι’ αυτό και θα πρέπει η Ρόδος να αποκτήσει ένα σύγχρονο δημοτικό καταφύγιο, όπου τα ζώα θα διαβιούν σε πιο κατάλληλο περιβάλλον.
Ήδη ο κ. Θωμάτος είχε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση του έργου, την ετήσια χρηματοδότηση λειτουργίας του δημοτικού κυνοκομείου, το πρόγραμμα στειρώσεων, την κάλυψη δύο μονίμων θέσεων κτηνιάτρου που προβλέπει το οργανόγραμμα του δήμου Ρόδου κοκ.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το φιλοζωικό σωματείο που έχει αναλάβει τη λειτουργία του καταφυγίου. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης χρηματοδότησης της Φιλοζωικής, η οποία είναι ελαφρώς αυξημένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν παράλληλα αρκετές δωρεές με αποτέλεσμα να καλύπτεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το συνολικό κόστος για την προμήθεια τροφής, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων ειδών.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι υιοθεσίες των ζώων, για τις οποίες ακολουθείται μία συγκεκριμένη, αυστηρή διαδικασία. Δεν είναι ωστόσο τόσες πολλές, ώστε να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση του καταφύγιου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά ζώα φιλοξενούνται και από συλλόγους ή ομάδες προστασίας αδέσποτων. Υπολογίζεται ότι εκτός του δημοτικού κυνοκομείου άλλα 200 περίπου ζώα έχουν βρει καταφύγιο σε συλλόγους και σε άλλες ομάδες. Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αυτή τη χρονιά με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίες όσο ποτέ οι παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων για την φιλοξενία και τον περιορισμό των αδέσποτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου