Τοπικές Ειδήσεις

Αίτημα για λογοδοσία της δημοτικής αρχής για την στάση της έναντι της τροποποίησης χωροθέτησης της μαρίνας Ρόδου

Στο προσκήνιο, αυτή την φορά ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου στην προγραμματισμένη για την 11η Σεπτεμβρίου 2024 συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, επανέρχεται το θέμα της απόφασης των αρμόδιων υπουργών για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων του τουριστικού λιμένα μαρίνα Ρόδου και ειδικότερα της περιοχής η οποία εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο από τα παλιά Σφαγεία έως τον Ζέφυρο.
Προβλέπεται να εγκατασταθούν εμπορικό πάρκο με εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, κτήρια ύψους έως 28 μέτρων κ.λπ. σε έκταση 20.000 τ.μ.
Εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή για την ακύρωση της αποφάσεως την 16η Οκτωβρίου 2024 ενώ οι επενδυτές έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η επένδυση ύψους 220 εκατ. ευρώ δεν θα υλοποιηθεί αν βρεθούν εμπόδια στον δρόμο της.


Η επένδυση προβλέπει τη διεύρυνση της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της μαρίνας, την ευρύτατη επέκταση των κτηριακών της εγκαταστάσεων, τη στέγαση περίπου 250 επιχειρήσεων -έναντι 17 που λειτουργούν σήμερα- και την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα για δέσιμο μεγάλων σκαφών και παραθαλάσσιο οικιστικό συγκρότημα.
Υπολογίζεται ότι στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν στο όλο έργο 500 έως 800 άτομα.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα εργάζονται στις επιχειρήσεις εντός της μαρίνας 1.200 έως 1.500 άτομα ενώ το προσωπικό της Νέας Μαρίνας θα ανέλθει σε σχεδόν 100 άτομα, με 250 έως 300 εξωτερικούς συνεργάτες.
Το δε έργο θα είναι πρότυπο τόσο από την πλευρά της αξιοποίησης «πράσινων» λύσεων, με κατασκευή κτηρίων ενεργειακής κατηγορίας Α,όσο και από την πλευρά της ψηφιακής διαχείρισης.
Πέραν της οικονομικής ένεσης που θα δώσει στην πόλη της Ρόδου, αναπλάθοντας μία υποβαθμισμένη περιοχή του νησιού, η επένδυση θα συμβάλλει και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, καθώς θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης με 1.000 θέσεις που θα είναι προσβάσιμος σε όλους.

Το αίτημα
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Εμμανουήλ Σαρικάς απέστειλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου την ακόλουθη επιστολή:
«ΘΕΜΑ: Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στις 11/9/2024
Κύριε πρόεδρε
Παρακαλώ όπως εντάξετε ως θέμα προς συζήτηση την σχεδιαζόμενη επένδυση στην περιοχή της Νέας Μαρίνας Ρόδου. Επειδή πρόκειται για μία μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή, θα θέλαμε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για την θέση της νέας δημοτικής αρχής και ειδικότερα για την αύξηση του συντελεστή δόμησης που αυξάνει κατά 50.000τμ και πλέον τις κτηριακές εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν.
Κρίνεται επίσης σκόπιμο και προτείνουμε να κληθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση
1) εκπρόσωπος των επενδυτών,
2) εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για να εκθέσουν τις απόψεις τους.
Ο ΕΡΩΤΩΝ
Εμμανουήλ Σαρικάς
ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος
Την πρόταση συνυπογράφουν και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι
Γ. Αφεντούλης
Ε. Κατσογριδάκης
Ε. Μανδρακός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΝΑΡΗΣ    06.09.2024 15:49

    Ελπίζω να προχωρήσει το έργο. Ειναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη και κτήρια φαντασματα

Σχολιασμός άρθρου