Τοπικές Ειδήσεις

Σοκαριστικά τα στοιχεία για την έξαρση της έμφυλης βίας στη Ρόδο

• Από την αρχή του 2024 έχουν γίνει περίπου 120 καταγγελίες από γυναίκες για έμφυλη βία και έχει ζητηθεί η εγκατάσταση περίπου 50 panic buttons! • 83 γυναίκες έχουν απευθυνθεί από την αρχή του 2024 στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ρόδου και έχουν γίνει επτά νέες εισαγωγές στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ρόδου

Στοιχεία σοκ για την κακοποίηση των γυναικών στη Ρόδο που καταδεικνύουν και τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «δημοκρατική».
Δυστυχώς και στη Ρόδο, καταγράφεται ανησυχητική άνοδος του αριθμού των περιστατικών τα οποία έχουν καταγγελθεί και τα οποία οπωσδήποτε δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό, αφού πολλά από αυτά -πιθανόν και τα περισσότερα- δεν καταγγέλλονται επισήμως.
Όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες της «δ», στη Ρόδο από την αρχή του 2024 έχουν γίνει στις αστυνομικές αρχές περισσότερες από 120 καταγγελίες από γυναίκες για έμφυλη βία από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.
Εχει ζητηθεί η εγκατάσταση περίπου 50 panic buttons και έχει γίνει χρήση περισσότερες από 10 φορές!
Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ρόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία 83 γυναίκες έχουν απευθυνθεί από την αρχή του 2024 μέχρι και τις 31 Αυγούστου στο Κέντρο, προκειμένου να ζητήσουν τη συνδρομή των ειδικών για τη διαχείριση των περιστατικών βίας εις βάρος τους.
Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2024 απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Ρόδου συνολικά 22 γυναίκες, εκ των οποίων 13 νέες υποδοχές και σε 9 περιπτώσεις επρόκειτο για παλαιότερες υποθέσεις που ζήτησαν εκ νέου συνδρομή (οι δύο από αυτές αφορούν σε περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων).
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Ρόδου συνολικά 33 γυναίκες εκ των οποίων οι 22 περιπτώσεις αφορούν σε νέες υποδοχές και οι 11 αφορούν παλαιότερες υποθέσεις που ζήτησαν εκ νέου τη βοήθεια του Κέντρου.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2024 απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Ρόδου 28 γυναίκες εκ των οποίων οι 21 αφορούν σε νέες υποδοχές και οι επτά σε παλιές.
Αξιο αναφοράς είναι πως πέρα από τις νέες υποδοχές είναι και πολλά τα περιστατικά των γυναικών που επανήλθαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο, ζητώντας εκ νέου συνδρομή.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου αφορά υπηρεσίες πρώτης γραμμής, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας, υλοποιώντας παράλληλα δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών σε τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Δ. Ρόδου, η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή/και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:
– Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.
– Δράσεις προώθησης στην απασχόληση.
– Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου.
– Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ρόδου από την αρχή του 2024 έως τις 31 Αυγούστου έχουν γίνει επτά νέες εισαγωγές (!) οικογενειών (μητέρες με παιδιά).
Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων βίας του Δήμου Ρόδου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους.
Ο Ξενώνας υποδέχεται, προστατεύει και υποστηρίζει κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία με τη μορφή σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ή και οικονομικής υστέρησης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, συμπεριλαμβανομένου και γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
Στόχος του είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής (στέγης και διατροφής) στις γυναίκες θύματα και τα παιδιά τους, καθώς και η προστασία τους από τον θύτη. Παρέχεται συστηματική (ατομικά και ομαδικά) ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου οι φιλοξενούμενες να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, να θέσουν ένα τέλος στη βία, να επανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να επανέλθουν στην κοινότητα, ζώντας ανεξάρτητα και έξω από τη βία. Ανάλογα και με την περίπτωση, το επιστημονικό προσωπικό διευκολύνει την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας του Δήμου Ρόδου διαθέτει έντεκα δωμάτια, (δυναμικότητα φιλοξενίας 20 γυναίκες με τα παιδιά τους) και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα, με επαρκή μέτρα για την ασφάλεια των φιλοξενουμένων και διασύνδεση με την αστυνομία. Η διεύθυνση και το τηλέφωνο, για λόγους ασφαλείας, είναι απόρρητα.
Οι φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να διαμείνουν ως τρεις μήνες.
Να σημειωθεί πως στα 10 χρόνια λειτουργίας τους οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών της Ρόδου, αθροιστικά, έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περίπου 900 γυναίκες!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Δήμου Ρόδου κ. Χριστίνα Καραγιάννη στην τρίτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Ρόδο, από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρετήθηκαν περίπου 700 γυναίκες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της οκταετίας 2014-2022 οι περισσότερες, το 73% είναι Ελληνίδες, απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, άνεργες, ηλικίας 36 με 34 ετών που δηλώνουν ότι δέχτηκαν ενδοοικογενειακή βία από το σύζυγό τους. Κύρια αιτήματά τους, κατά 31% είναι η ψυχολογική υποστήριξη και κατά 26% η κοινωνική υποστήριξη.
Στον Ξενώνα φιλοξενήθηκαν 200 γυναίκες με τα παιδιά τους! Από τα στατιστικά στοιχεία του 2014 έως 2022 το 79,2% των γυναικών είναι ηλικίας από 25 έως 45 ετών και κατά 37,9% Ελληνίδες, ενώ κατά 46% εκτός ΕΕ. Αυτό συνέβη διότι κατά την περίοδο της έξαρσης του μεταναστευτικού, στον Ξενώνα φιλοξενήθηκαν πολλές προσφύγισσες με τα παιδιά τους.
Το 23% είναι αυτές που ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια και υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ το 41,4% είναι έγγαμες και 71,3% από αυτές που έχουν φιλοξενηθεί έχουν παιδιά.
Ως προς την επαγγελματική κατάστασή τους το 82,80% είναι άνεργες γυναίκες. Το 63,2% δήλωσε ότι έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 6,9% των γυναικών ενώ, έφτασε να ζητήσει βοήθεια, τελικά για διάφορους προσωπικούς λόγους δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία εισαγωγής. Οι φιλοξενούμενες κατά 55,2% ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, 52,9% κοινωνική στήριξη, ενώ το 44,8% υποστηρίχθηκε νομικά.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τόσο το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας στη Ρόδο που ασχολείται με την έμφυλη βία όσο και οι υπηρεσίες του ΔΟΠ, διαχειρίζονται με την ανάλογη προσοχή, ευαισθησία και ενσυναίσθηση το κάθε περιστατικό ξεχωριστά παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και που ζητούν τη βοήθειά τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου