Τοπικές Ειδήσεις

Σήμερα το μεγάλο Πανηγύρι προς τιμή της Παναγίας Τσαμπίκας στο Οχάιο της Αμερικής

• Σκοπός είναι να αισθανθούν οι Ρόδιοι της Αμερικής πιο κοντά στο νησί τους και στην Παναγιά Τσαμπίκα, ένα από τα επιφανέστερα και γνωστότερα προσκυνήματα προς τιμήν της Θεομήτορος στη Δωδεκάνησο • Χιλιάδες προσκυνητές στη Ρόδο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα

Μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Παναγίας Τσαμπίκας, διοργανώνουν φέτος για πρώτη φορά στο Οχάιο της Αμερικής οι Ρόδιοι της διασποράς, σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 2024 με σκοπό να καθιερωθεί και να διοργανώνεται κάθε χρόνο στη χάρη Της.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με εσπερινό στις 18:00 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το πανηγύρι με ζωντανή ελληνική μουσική, με το συγκρότημα Stigma με τον γνωστό βιολιστή Νικόλα Χαρινό από τη Ρόδο.
Σκοπός είναι να αισθανθούν οι Ρόδιοι της Αμερικής πιο κοντά στο νησί τους και στην Παναγιά Τσαμπίκα, ένα από τα επιφανέστερα και γνωστότερα προσκυνήματα προς τιμήν της Θεομήτορος στη Δωδεκάνησο.
Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ανήκει στον Παρροδιακό Σύλλογο του Οχάιο Αμερικής (Chapter 9), κι έπειτα από πρόταση του κ. Εμμανουήλ Μαντάλη τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για εργασίες στο μοναστήρι της Παναγιάς Τσαμπίκας Κυράς της Ψηλής. Ο μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός της “Κυράς” δεν είναι σαφές πότε ανεγέρθηκε. Το τέμπλο, βάσει επιγραφής, φιλοτεχνήθηκε το 1693 με χορηγό τον ιερομόναχο Γαβριήλ. Οι επιφάνειες των τοίχων εσωτερικά διασώζουν αποσπασματικά διατηρημένες τοιχογραφίες των μεταβυζαντινών χρόνων. Σημαίνουσας σημασίας είναι η τοιχογραφία που παριστάνει την Παναγία Βρεφοκρατούσα και ένθρονη, η οποία βρίσκεται εντός τυφλού αψιδώματος, πιθανόν αρκοσολίου, στο μέσον σχεδόν της βόρειας πλευράς του ναού.
Εκτός του κυρίως ναού και αμέσως νότια της εισόδου του βρίσκεται ένας μικρός χώρος, η ανατολική πλευρά του οποίου καλύπτεται από το ευμεγέθες μόνιμο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι στο οποίο φιλοξενείται νεότερη εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας. Μπροστά από την εικόνα βρίσκονται αναρτημένα και τοποθετημένα στο έδαφος πλήθος ταμάτων και αναθημάτων, ως αδιάψευστοι μάρτυρες της ‘διαμοιβής’ μεταξύ θείας βούλησης, μεσολάβησης και ευλογίας και ανθρώπινης επιθυμίας, πίστης, ευγνωμοσύνης και ευλάβειας. Καθώς η Παναγία Tσαμπίκα θεωρείται προστάτιδα της τεκνοποίησης, μεταξύ των αφιερώσεων περιλαμβάνονται και αρκετά ομοιώματα βρεφών από ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν το πολυπόθητο παιδί και την ευλογία της μητρότητας ή της πατρότητας αντίστοιχα.
H μονή γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο το Γενέσιον της Θεοτόκου, όπου και στα δύο μοναστήρια προς τιμήν της προσέρχεται πλήθος κόσμου να πάρει ευλογία και να ασπαστεί την εικόνα της Μεγαλόχαρης.
Η Παναγιά Τσαμπίκα έχει κάνει αμέτρητα θαύματα σε όλο τον κόσμο, μα λέγεται πως πολλή ευλογία δίνει σε άτεκνες μητέρες που κάνουν τάμα στην Κυρά να αποκτήσουν παιδί. Θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών.
Η Παναγιά Τσαμπίκα ευλογεί το νησί της Ρόδου, δίνοντας ευλογία, πίστη, προσφέροντας γαλήνη στους κατοίκους αλλά και το μοναδικό ανά τον κόσμο όνομα «Τσαμπίκος – Τσαμπίκα». Η ετυμολογία της λέξης πιθανολογείται ότι έχει δύο εκδοχές. Η μία είναι προερχόμενη από την αρχαία λέξη «σαμβυκή» που είναι είδος πλοίου επειδή ο λόφος που βρέθηκε η εικόνα μοιάζει με πλοίο. Η άλλη εκδοχή προέρχεται από την τοπική λέξη «τσάμπα» που σημαίνει σπίθα και συνδέεται με τον τρόπο εύρεσης της εικόνας
Όπως εξήγησε στη «δημοκρατική» η πρόεδρος του Παρροδιακού Συλλόγου με έδρα το Οχάιο κ. Κίτσα Βαρδαβά Αϊβάζη, πολύ συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις και έρανοι για τις ανάγκες επίτευξης του στόχου του Συλλόγου που είναι η διατήρηση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η προώθηση των εθίμων και βεβαίως της ελληνορθόδοξης πίστης.
«Η ιδέα να έχουμε ένα Πανηγύρι έξω, να σερβίρουμε το ίδιο φαγητό (σουβλάκια, ελληνική σαλάτα, πατάτες τηγανιτές) με αυτό που σερβίρεται στη Ρόδο, στο πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στη χάρη Της και να ακούμε το ίδιο είδος μουσικής, προκάλεσε τόσο ενθουσιασμό στους νέους μας. Οι νέοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους και η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπέροχη. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε έναν επιτυχημένο έρανο που θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς και για έργα στο Μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας Κυρά της Ψηλής. Στόχο μας είναι να πραγματοποιούμε αυτή την εκδήλωση κάθε χρόνο», δήλωσε στη «δ» προσφάτως η Κίτσα Βαρδαβά Αϊβάζη.
Χιλιάδες προσκυνητές
στη Ρόδο
Χιλιάδες προσκυνητές από την Ρόδο, την Ελλάδα και το εξωτερικό περνούν από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Τσαμπίκας, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα τιμώντας με ευλάβεια «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου», τη γέννηση, δηλαδή, της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού, που γιορτάζουμε αύριο 8 Σεπτεμβρίου.
Η Παναγια Τσαμπίκα γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου το Γενέσιον της Θεοτόκου, όπου και στα δύο μοναστήρια στη Ρόδο προς τιμήν της προσέρχεται πλήθος κόσμου να πάρει ευλογία και να ασπαστεί την εικόνα της Μεγαλόχαρης.
Προσκυνητές στέκονται υπομονετικά στη σειρά για να ανάψουν ένα κερί, ενώ εκατοντάδες είναι κι εκείνοι που ανέβηκαν στο Μοναστήρι της Παναγιάς Τσαμπίκας της Ψηλής για να προσευχηθούν στη θαυματουργή εικόνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου