Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχίζεται το “καλοκαίρι” για τον τουρισμό – Ψηλά σε ζήτηση Ρόδος και Κως

Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε, η ζήτηση εντούτοις για διακοπές στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Airdata tracker, ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις το Σεπτέμβριο αγγίζει τα 4,3 εκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου διατηρεί σημαντικό μερίδιο από το συνολικό αριθμό των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων της θερινής περιόδου (Μάρτιος – Οκτώβριος), που φτάνει το 16%. Υπενθυμίζεται πως το μερίδιο του Αυγούστου και του Ιουλίου ήταν 19%.

Όσον αφορά τις βασικές “δεξαμενές” τουριστών από το εξωτερικό, η άνοδος της ζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο το Σεπτέμβριο αγγίζει το 5%, από τη Γερμανία το 6%, από την Ιταλία το 4,2%, από τη Γαλλία το 7,5% και από την Ολλανδία το 3%. Είναι όμως πολύ σημαντική η άνοδος από την Τσεχία που ανέρχεται στο 46%, όπως και από την Ουγγαρία (43%), ενώ ο προγραμματισμός θέσεων από τις ΗΠΑ για αυτό το μήνα είναι αυξημένος κατά 8,3%.

Ακολούθως, τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφει το αεροδρόμιο της Αθήνας και ακολουθούν του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Είναι αξιοσημείωτη η πτώση της ζήτησης θέσεων για το αεροδρόμιο της Μυκόνου που ξεπερνά το 10%.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού παραμένουν ικανοποιημένοι από την πορεία της φετινής σεζόν, με τις πληρότητες, όπως λένε οι πληροφορίες, τον Αύγουστο να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 90%, ενώ υπάρχει αντίστοιχη αισιοδοξία και για τα τουριστικά έσοδα.

Εντούτοις, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής, προκαλούν προβληματισμό οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Όπως είπε, “για μια ακόμη φορά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου:

– Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στους μήνες της σεζόν και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ένας απολογισμός για το πως αξιοποιήθηκαν και τι απέδωσαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από τη θεσμοθέτησή του.

– Αύξηση 50% του τέλους παρεπιδημούντων και μάλιστα οριζόντια.

– Καμία ουσιαστική αλλαγή στην βραχυχρόνια μίσθωση στην οποία δεν τίθεται επί της ουσίας κανένας σοβαρός περιορισμός εξ’ όσων ακούσαμε στη ΔΕΘ.

Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι έχοντας να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, την ίδια στιγμή που κατά την τρέχουσα σεζόν φάνηκαν έντονα τα σημάδια της κόπωσης ακόμη και σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Η αγοραστική δύναμη των τουριστών μειώνεται, το κόστος λειτουργίας αυξάνεται, οι προ-κρατήσεις για το 2025 δείχνουν σημάδια ωρίμανσης. Κανένα βιώσιμο αύριο για τον τουρισμό δεν θα προκύψει μέσα από τις αντιγραφές του παρελθόντος και τις εύκολες εισπρακτικές λύσεις που αντιμετωπίζουν το ξενοδοχείο ως “λεφτόδεντρο” σημείωσε.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου