Τοπικές Ειδήσεις

Αξιολόγηση των μέτρων Μητσοτάκη

• Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Ελευθερία Φτακλάκη, Κώστας Σπανός, Μανώλης Μαρκόπουλος και Παύλος Ελένης σχολιάζουν στη «δ» τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ

Πλαίσιο παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση των μισθών και συντάξεων, τη στήριξη της οικογένειας και τη στέγαση, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Παράλληλα, αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις. Επίσης, προανήγγειλε ότι αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν  και τα 100 ευρώ τον μήνα.
Στον αντίποδα επιβαρύνεται από τα φορολογικά μέτρα ο Τουρισμός. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας (το πληρώνει ο επισκέπτης) που θα φτάσει μέχρι τα 15 € ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και φόρο 5 ευρώ ανά επιβάτη κρουαζιέρας που θα προσεγγίζει τα λιμάνια των νησιών μας στη διάρκεια της σεζόν (ακριβότερα σε Μύκονο και Σαντορίνη).


Στη «δ» σχολιάζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:
Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου  και Δημοσίων  Σχέσεων της Γ.Σ.Ε.Ε.
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) άφησαν πικρή γεύση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς έλειπαν οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών τους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο», τονίζει στη «δ» ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Γ.Σ.Ε.Ε.
Και προσθέτει: «Η έλλειψη αναφοράς στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα και η μη ενίσχυση της υπογραφής και της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας παραμένουν σημαντικά ζητήματα για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, απαραίτητες για την αντιστάθμιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης που υπέστησαν οι εργαζόμενοι την τελευταία τριετία λόγω της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την υψηλή φορολογία των μισθολογικών απολαβών, η οποία περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και επιβαρύνει περαιτέρω τα οικονομικά τους. Η υπερφορολόγηση αυτή πλήττει ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη, οι οποίοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται διαρκώς, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για φορολογική ελάφρυνση και δικαιοσύνη.
Πέραν αυτών, οι εξαγγελίες δεν περιείχαν ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, παρά μόνο εμβαλωματικά μέτρα που δεν επαρκούν για να επιλύσουν το πρόβλημα. Λύσεις όπως η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου φορέα Κοινωνικής Κατοικίας υπό κρατική εποπτεία, με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, απουσίαζαν από το “καλάθι” του πρωθυπουργού. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα της προσιτής στέγασης, ωστόσο, οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν δεν ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Η γενικότερη έλλειψη ριζοσπαστικών μέτρων και στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, ιδίως σε ζητήματα όπως η στέγαση, οι μισθοί και η φορολογία, δημιουργεί ένα κενό πολιτικής κατεύθυνσης, που δεν προσφέρει στους εργαζόμενους και την κοινωνία τις αναγκαίες προοπτικές για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον», επισήμανε σχετικά ο κ. Καραγεωργόπουλος.
Ελευθερία Φτακλάκη: “Ελλάδα 2027: Ανάπτυξη με Όραμα, Ευημερία για Όλους”
Η Ελευθερία Φτακλάκη, πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, σε δηλώσεις της στη «δ» σημειώνει ότι «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ με ορίζοντα το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιώντας προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η δέσμη των 45 μέτρων που ανακοινώθηκαν, αποτυπώνουν ένα  συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό.
Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού μέχρι το τέλος της τετραετίας σαφείς: (1) η άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, (2) η εξυγίανση του ΕΣΥ με μια σειρά κινήτρων και μέτρων για την αναβάθμισή του, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και επιδόματα για παραμεθόριες περιοχές, αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού για να κριθεί το 2027, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων και (3) την προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες θα δουν άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. Στο επίκεντρο της πολιτικής της είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους Έλληνες».
Κώστας Σπανός, Πρόεδρος ΕΣΡ
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κώστας Σπανός, μιλώντας στην «δ» για τις εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε:
«Για άλλη μια φορά η εμπορική επιχειρηματικότητα, ένας από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας, κατέχει το 25% των επιχειρήσεων, το 38% του ΑΕΠ και το 16,5% της απασχόλησης πανελλαδικά, δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή στα μέτρα που  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.  Πέραν της προαναγγελθείσας κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τις ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, παραμένει για τα νομικά πρόσωπα/εταιρίες και “μπλοκάκια” καθώς και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% που είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά όχι αρκετά, δεν ακούσαμε καθόλου για:  Την εξαίρεση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος μετά την πλήρη συμμόρφωση των εμπορικών επιχειρήσεων με mydata, σύνδεση POS με ταμειακές, ηλεκτρονική τιμολόγηση κλπ.  Την πλήρη αποσύνδεση του ελάχιστου εισοδηματικού τεκμηρίου από τον κατώτατο μισθό.  Τη θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού καθώς και ενιαίας ρύθμισης με σταθερό επιτόκιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.  Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος.  Την επαναφορά σε μόνιμη βάση της έκπτωσης 30% επί του βασικού συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά και τις ορεινές περιοχές. Την αποκλιμάκωση της φορολογίας από 22% σε 20%.  Τη νομική κατοχύρωση και θεσμοθέτηση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης.  Την οριστική κατάργηση των παρωχημένων και αδίκων τεκμηρίων διαβίωσης.  Την αυτόματη αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας εισοδήματος, προκειμένου να φορολογούνται τα πραγματικά και όχι τα ονομαστικά εισοδήματα.  Όχι μόνο προσαρμογή και αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Την ανάκληση της υποχρέωσης επιστροφής στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, των επιδοτήσεων της περιόδου 2022-2023. Την απαλλαγή των λογαριασμών της ενέργειας από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων αλλά και την μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης που διογκώνει τα κόστη των επιχειρήσεων.  Διεύρυνση των επιλογών και των εργαλείων εναλλακτικής χρηματοδότησης. Την αναβάθμιση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας και την ισότιμη συμμετοχή του εμπορίου στο ΕΣΠΑ 2021-2027.  Ρυθμίσεις και εργαλεία για τη μείωση ή διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους. Ο φόρος στους επιβάτες της κρουαζιέρας αν δεν χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών το μόνο που θα προσφέρει είναι μείωση της ανταγωνιστικότητας των προορισμών μας. Επίσης στις αρνητικές εξελίξεις  καταγράφεται η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας και τέλους διαμονής σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις, αφού θα στερήσει πόρους από την αγορά και χωρίς να έχει κάποιου είδους ανταποδοτικότητα στον τόπο είσπραξής τους.  Όλα τα παραπάνω αιτήματα, είχαν παρουσιαστεί, αποτυπωθεί και περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που κατατέθηκε από την ΕΣΕΕ στον πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και τα πολιτικά κόμματα».
Μανώλης Μαρκόπουλος, τ. πρόεδρος ΕΞΡ
Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, με δηλώσεις του στη «δ», σχολίασε ότι:
«Για άλλη μια φορά ο Τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο δυσμενών φορολογικών αποφάσεων και μετά την τεράστια περσινή αύξησή του, αποφασίσθηκε νέα αύξηση ξανά 50% του τέλους ανθεκτικότητας. Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται στη λογική σειράς μέτρων που θεωρείται ότι δεν θα έχουν λαϊκές αντιδράσεις, αφού υποτίθεται οι επισκέπτες μας μπορούν να πληρώσουν τα πάντα.
Στην πραγματικότητα η αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας έρχεται να προστεθεί στο κόστος των διακοπών των επισκεπτών μας και να στερήσει έσοδα από ΟΛΕΣ τις εμπλεκόμενες με τον Τουρισμό επιχειρήσεις. Οι ελληνικοί προορισμοί γίνονται πιο ακριβοί, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από πρόσθετες παροχές. Το αφήγημά ότι τα χρήματα θα επιστρέψουν στις κοινωνίες που τα παράγουν μας θυμίζει δυστυχώς πολλές άλλες παρόμοιες υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν.
Το τουριστικό πακέτο και οι δαπάνες των επισκεπτών δεν είναι αστείρευτες δεξαμενές κρατικών εσόδων. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν σε ένα πλαίσιο πλήρους ανταγωνισμού συγκρινόμενα με χιλιάδες άλλα σε γειτονικές χώρες. Είναι εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό των συναδέλφων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των οικονομικών τους υποχρεώσεων και κάθε χρόνο δίνουν μεγάλο αγώνα ώστε οι επιχειρήσεις τους να μην περάσουν στα χέρια των τραπεζών ή των funds ή των πολυεθνικών οι οποίες και «διαχειρίζονται» την φορολόγησή τους σε φορολογικούς παραδείσους …
Για τους λόγους αυτούς, τόσο ως ξενοδόχος όσο και ως πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου δηλώνω ότι όλες αυτές οι χωρίς προηγούμενη διαβούλευση αποφάσεις, οδηγούν τον ξενοδοχειακό κλάδο και συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας σε επικίνδυνες διαδρομές».
Παύλος Ελένης, επιχειρηματίας
Τέλος, ο επιχειρηματίας Παύλος Ελένης, ειδικά για την αύξηση του τέλους Ανθεκτικότητας, επεσήμανε με δήλωσή του στη «δ»:
«Αδύνατον να πιστέψω την κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία της Ελλάδος μιλάνε για μείωση της δαπάνης των επισκεπτών στη χώρα. Αδύνατον να πιστέψω ότι θεωρούν ότι τα 80-100 ευρώ έξτρα δε τα αφαιρούν από την τοπική οικονομία και απλώς τα πληρώνει ο επισκέπτης. Το γνωρίζουν και μας κοροϊδεύουν ή είναι παντελώς άσχετοι και συνάμα επικίνδυνοι για τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Ο ξένος 10 είχε να ξοδέψει για τις διακοπές του πριν το τέλος ανθεκτικότητας, 10 θα έχει και μετά. Μαντέψτε ποιος θα τα χάσει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου