Τοπικές Ειδήσεις

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Βούλγαροι που κατηγορούνται για συμμετοχή σε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους στη Ρόδο

Διώκονται για πλημμέλημα εκτός αυτοφώρου • Ανάρτηση της Πολύμνιας Γαλανού

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, όπως απεκάλυψε χθες η «δημοκρατική» εγκληματική ομάδα που προέβαινε σε εξαπάτηση ηλικιωμένων με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικού τους προσώπου.
Συνελήφθησαν δύο 24χρονοι Βούλγαροι (άνδρας – γυναίκα), ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται ακόμη ένα άτομο συνεργός των δραστών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη απάτης.
Η συμμορία ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και ρόλους καλούσαν τηλεφωνικά ηλικιωμένους προσποιούμενοι ιατρούς και με το πρόσχημα της επείγουσας χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου επιχειρούσαν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ειδικότερα στο τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον από την 5η Σεπτεμβρίου 2024, την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου απασχολεί η δράση συμμορίας που διαπράττει τηλεφωνικές απάτες. Συγκεκριμένα, αρχηγικό στέλεχος, τηλεφωνεί σε ανυποψίαστους πολίτες, υποδυόμενος τον ιατρό και παρουσιάζοντάς τους ψευδή γεγονότα ως αληθινά, με πρόσχημα ιατρικού επείγοντος συγγενικών προσώπων τους που έπεσαν θύματα τροχαίου ατυχήματος, ζητούν χρηματικά ποσά για τη νοσηλεία τους, πείθοντας αυτούς να τους παραδώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τιμαλφή. Προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί και να ενισχύσουν τα λεγόμενά τους, τα μέλη της συμμορίας που προσποιούνται τα πρόσωπα αυτά, άλλοτε με λυγμούς ή κραυγές και άλλοτε με κλάματα ζητάνε από τα θύματα να ακολουθήσουν τις εντολές του αρχηγού. Ακολούθως, καθ’ υπόδειξη του αρχηγικού μέλους, έτερα μέλη της συμμορίας (ένας ως οδηγός για τη μετάβαση και τη διαφυγή από το σημείο που βρίσκεται το θύμα και ένας για την παραλαβή των χρημάτων – χρυσαφικών), αναλαμβάνουν την παραλαβή των χρημάτων ή των τιμαλφών.
Ο αρχηγός δίνει εντολή στα θύματα σε ποιο σημείο θα τοποθετηθούν αυτά, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνα και για την επίβλεψη – εύρεση του ατόμου.
Επειτα από αναζητήσεις αστυνομικών, εντοπίστηκε η 24χρονη την 18.00 ώρα της 9ης Σεπτεμβρίου 2024 επί της οδού Γαλλίας και προσήχθη.
Σε ερωτήσεις, ενώ αρχικά τήρησε αρνητική στάση, στη συνέχεια παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στη συμμορία και τη διάπραξη απάτης.
Ανέφερε ως αρχηγό τον τρίτο κατηγορούμενο, μέλος τον σύντροφό της και δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος είχε αναλάβει τη μεταφορά της στα σημεία που τους υποδείκνυε ο εγκέφαλος, ενώ η ίδια είχε αναλάβει την παραλαβή των χρημάτων και χρυσαφικών.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε η ακόλουθη εγκληματική τους δραστηριότητα:
– Την 12.20 ώρα της 5ης Σεπτεμβρίου 2024, τηλεφώνησαν στο σταθερό τηλέφωνο της μιας ημεδαπής, προσποιήθηκαν την ιδιότητα γιατρού και με την πρόφαση ότι η κόρη της χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση, πείσανε αυτή να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 2000 ευρώ και χρυσαφικά, τα οποία άφησε στα κάγκελα του σπιτιού της επί της οδού Πίνδου.
– Την 14.45 ώρα της 5ης Σεπτεμβρίου 2024, τηλεφώνησαν στο σταθερό τηλέφωνο σε μια ημεδαπή, προσποιήθηκαν την ιδιότητα γιατρού και προφασιζόμενοι ψευδώς ότι συγγενικό της πρόσωπο χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση, της ζήτησαν να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ, πλην όμως αντιλήφθηκε την σε βάρος της απόπειρα απάτης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε.
– Την 15.00 ώρα της 5ης Σεπτεμβρίου 2024, τηλεφώνησαν σε μια ημεδαπή, προσποιήθηκαν την ιδιότητα γιατρού και προφασιζόμενοι ψευδώς ότι συγγενικό της πρόσωπο χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση, πείσανε αυτή να τους παραδώσει χρήματα και χρυσαφικά, πλην όμως δεν κατάφεραν να τα αφαιρέσουν καθώς δεν έβρισκαν την οικία της.
Όπως ανέφερε η 24χρονη, τα 2.000 ευρώ τα ξόδεψε με τον σύντροφό της ενώ ένα χρυσαφικό το πούλησε σε κατάστημα. Αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο όπου βρήκαν ένα χρυσό μενταγιόν που έφερε τέσσερα ρουμπίνια κόκκινου χρώματος.
Διενεργήθηκε και έρευνα στην οικία της ανωτέρω κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πλαστικό κουτί που περιείχε δύο χρυσές αλυσίδες λαιμού, μία ασημένια αλυσίδα λαιμού με λευκόχρυσο σταυρό, μία χρυσή αλυσίδα χεριού, πέντε χρυσά δακτυλίδια, μία χρυσή λίρα, ένα χρυσό σταυρό, τρία χρυσά μενταγιόν τα οποία τα δύο απεικονίζουν την Παναγίτσα και το ένα την Ακρόπολη.
Γίνεται μνεία ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πλην των ανωτέρω περιπτώσεων, στις Υπηρεσίες της νήσου Ρόδου καταγγέλθηκαν τηλεφωνικά αρκετά παρόμοια περιστατικά, οι παθόντες των οποίων είτε ήταν ενήμεροι για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης, είτε κατάλαβαν ότι πρόκειται για απάτη και έκλειναν τα τηλέφωνα, είτε η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποίησε εμφανώς ψευδώς στοιχεία που έγιναν αντιληπτά από τους ίδιους.
Οι κατηγορούμενοι διωκόμενοι για πλημμέλημα εκτός αυτοφώρου αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Το ευχαριστώ της
Πολύμνιας Γαλανού
στην Ασφάλεια Ρόδου
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, εκφράζει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πολύμνια Γαλανού, για την εξιχνίαση της υπόθεσης με θύμα την μητέρα της.
Η ανυποψίαστη 82χρονη γυναίκα, στον πανικό της έδωσε ότι είχε μέσα στο σπίτι της σε μετρητά και κοσμήματα, όταν της είπε τηλεφωνικά η αδίστακτη δράστιδα ότι η κόρη της ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και για να την βοηθήσει… χρειαζόταν χρήματα και χρυσαφικά!
Η ανάρτηση της Π. Γαλανού αναφέρει:
Συγχαρητήρια στην Ασφάλεια Ρόδου για τον εντοπισμό της 24χρονης που εξαπάτησε την μητέρα μου.
Συλλυπητήρια στη Δικαιοσύνη που αφήνει αυτά τα κακοποιά στοιχεία να κοιμούνται μετά την παρέλευση του αυτοφώρου στο σπίτι τους!
Δώστε τα φτερά στην Αστυνομία να κάνει το έργο της!
Άψογοι και ευνουχισμένοι!!!!!!
Σας ευχαριστώ, σας εκτιμώ Ασφαλίτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου