Τοπικές Ειδήσεις

Πόρισμα “φωτιά” για τα “Σπιτάκια Ανακύκλωσης”

• Φωτογραφικές διαδικασίες και σοβαρές παρατυπίες προκειμένου να αγοραστούν τα πανάκριβα “Σπιτάκια”

Ο Δήμος Ρόδου, προσανατολισμένος στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» εφαρμόζει Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο όλοι οι δημότες μπορούν να ανακυκλώνουν άδειες συσκευασίες, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης («Σπιτάκια» Ανακύκλωσης) του Δήμου μας είναι τοποθετημένα στα εξής σημεία:
• Αθλητικό Κέντρο «Κoρακόνερο»
• Πλατεία Γοργοποτάμου
Ως εδώ καλά…
Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ποινή επιστροφής 3 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης, επέβαλε αρχικά η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) στον φορέα που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) μετά από την διαπίστωση πλήθους παραβάσεων σε συγχρηματοδοτούμενες προμήθειες και φωτογραφικές διαδικασίες προκειμένου να επιλεγούν τα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», της εταιρείας ΤΕΧΑΝ.
Ταυτόχρονα στο ίδιο πόρισμα καταγράφονται ως άκρως προβληματικές εκτός της Αττικής και οι προμήθειες για τα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΣΔΑΚ στην Κρήτη.
Το πόρισμα αποκάλυψε ο ερευνητικός δημοσιογραφικός ιστότοπος “www.datajournalists.co.uk»” με κείμενο που υπογράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου και σε αυτό υπάρχει εκτενής αναφορά στα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης».
Την ίδια ώρα η εταιρεία που κυριαρχικά έχει αναλάβει την εγκατάστασή τους ανά την Ελλάδα, τα κοστολογεί κοντά στις 300 χιλιάδες ευρώ το καθένα.

Τι εντόπισε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ)
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ερευνητικός ιστότοπος «www.datajournalists.co.uk», η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) έκανε εξονυχιστικό έλεγχο και κατέληξε σε πόρισμα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού η χρηματοδότηση του προγράμματος για τα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» αφορά ευρωπαϊκό πρόγραμμα και κοινοτικούς πόρους. Το αίτημα αφορούσε έλεγχο σε συγκεκριμένες προμήθειες που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάμεσά τους και τα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» τόσο για τον ΕΔΣΝΑ, όσο και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΣΔΑΚ στη Κρήτη, με αντίστοιχα υποέργα.
Ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Αττικής) είναι ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι της Αττικής αλλά ουσιαστικά διοικείται από την Περιφέρεια Αττικής. Η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη εμφανίζεται να έχει αφήσει «τρύπα» 200 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του συνδέσμου ενώ, υποτίθεται, πως την υπόθεση ερευνά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Όμως αποκαλύπτεται ότι έχει προηγηθεί έλεγχος από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) σε συγκεκριμένες προμήθειες ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τις χρηματοδότησε.

Προμήθεια με 5πλάσιο κόστος από άλλες προσφορές!
Οπως διαπίστωσε ο έλεγχος της ΕΔΕΛ, οι ΤΕΧΑΝ και ENVIPCO θα καταθέσουν σε διαγωνισμό, υποτίθεται, ανταγωνιστικές προσφορές και έτσι θα δικαιολογηθεί το κόστος των 300.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για κάθε ένα «σπιτάκι» που θα αγοράζεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και αυτό, την ώρα που από έρευνα της ΕΔΕΛ διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άλλη εταιρεία που προμήθευε αντίστοιχη εγκατάσταση έως και με σχεδόν το 1/5 του κόστους (66.000 ευρώ)!
Περιφέρειες και δήμοι προμηθεύτηκαν δεκάδες τέτοια σπιτάκια ως «Πολυκέντρα Ανακύκλωσης» για την χωριστή συλλογή μετάλλων, πλαστικών, γυαλιού και χαρτιού. Όμως, η ΕΔΕΛ αναφέρει ότι τα «σπιτάκια» αφορούν υλικά συσκευασίας και αυτό σημαίνει πως η προμήθειά τους θα έπρεπε να γίνει με βάση την «ευθύνη του παραγωγού» και μέσω των συστημάτων που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.
Ένα από αυτά τα συστήματα είναι η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που τοποθετούσε εδώ και μια 20ετία τέτοια «σπιτάκια» σε προφανή συνεργασία με τις εταιρείες ΤΕΧΑΝ και ENVIPCO. Ένα άλλο είναι οι «μπλε κάδοι» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που υπάρχουν επίσης τοποθετημένοι με δικά της έξοδα σε χιλιάδες σημεία της επικράτειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου