Τοπικές Ειδήσεις

Δεν έχουν τέλος τα τροχαία ατυχήματα με τα ελάφια

• Διαμαρτυρίες των κατοίκων της Νότιας Ρόδου που ζητούν τη λήψη μέτρων
• Ζητούν ενημέρωση για τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος τον Ιούλιο από τη Ρόδο πως επίκειται εκπόνηση μελέτης για τον πληθυσμό των ελαφιών

Δεν έχουν τέλος το τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από τα ελάφια στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπως καταγγέλλουν στη «δ» κάτοικοι της περιοχής.
Όπως ανέφεραν στη «δημοκρατική», δεν είναι λίγες οι φορές που κινδύνευσε όχι μόνο η σωματική τους ακεραιότητα αλλά ακόμα και η ζωή τους, από ελάφια που πετάγονται μέσα στον δρόμο προκαλώντας πολλά τροχαία ατυχήματα.
Κάτοικος της περιοχής του Βατίου κατήγγειλε στη «δ» ότι μόνο από την περασμένη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή και μόνο στο χωριό του, προκλήθηκαν τρία τροχαία ατυχήματα με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στην άσφαλτο τρία ελάφια και να προκληθούν υλικές ζημιές στα αυτοκίνητα που ενεπλάκησαν.
Μάλιστα, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Ρόδου αλλά και του Αταβύρου σημειώνουν πως οι ίδιοι γνωρίζουν το πρόβλημα και παρότι κινούνται με χαμηλές ταχύτητες πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους τουρίστες οι οποίοι μη γνωρίζοντας την κατάσταση, έχουν εμπλακεί σε δεκάδες τροχαία ατυχήματα θέτοντας σε κίνδυνο πρωτίστως τη ζωή τους και προκαλώντας υλικές ζημιές στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινώσει την εκπόνηση από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου προγράμματος για τη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών dama – dama.
«Το ελάφι της Ρόδου είναι πολύ σημαντικό. Επλήγη τα τελευταία χρόνια και ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την αλληλεπίδραση με τις άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ώστε να έχουμε έναν πληθυσμό βιώσιμο που να ζει στις δικές του περιοχές, οι οποίες είναι επίσης προστατευόμενες. Ο πληθυσμός πρέπει να είναι βιώσιμος και αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε και τον υπερπληθυσμό. Διότι ένας από τους κινδύνους στις μικρές περίκλειστες από θάλασσα περιοχές είναι ο υπερπληθυσμός, ο οποίος μπορεί να κάνει πολύ κακό σε ένα είδος όπως το dama dama, διότι εξαντλεί τους φυσικούς πόρους τους οποίους έχει το ελάφι», είχε αναφέρει ο κ. Θ. Σκυλακάκης μειώνοντας ότι «θα προηγηθεί μελέτη για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών και πόσο επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.
Το βέβαιο είναι ότι θα ληφθούν μέτρα διαχωρισμού των ελαφιών από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αν η μελέτη δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού, θα πρέπει να δούμε ήπια μέτρα του πληθυσμού».
Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι κατά τις νυχτερινές ώρες και τις εποχές που τα ζώα αναζητούν τροφή κοντά στους δρόμους, κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Οι στενές επαρχιακές οδοί που διασχίζουν τις δασικές περιοχές, σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία τουριστών και κατοίκων, αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Οι πολίτες της Νότιας Ρόδου και του Αταβύρου ζητούν ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη και πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς τελικά θα γίνει η διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών.
Παρότι ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις τον Ιούλιο για την εκπόνηση της μελέτης, δεν είχε παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Για το λόγο αυτό, και με δεδομένο ότι τα τροχαία ατυχήματα με την εμπλοκή ελαφιών είναι πλέον δεκάδες, οι κάτοικοι ζητούν δεσμεύσεις φοβούμενοι ότι για άλλη μια φορά το θέμα θα παραπεμφθεί στις καλένδες και το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, τα οποία ζήτησαν οι αγρότες της περιοχής μας, από το 2021 έως και το 2023 σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα 215 ελάφια (!) και τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα σε σύνολο 2.858 τροχαίων ατυχημάτων υλικών ζημιών που σημειώθηκαν στην περιοχή μας στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα 27 (!) αφορούν σε σύγκρουση με ελάφι.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου:
το έτος 2021 σε τροχαία ατυχήματα με εμπλεκόμενα ελάφια σκοτώθηκαν 74 και τραυματίστηκαν 11
το έτος 2022 σκοτώθηκαν 70 ελάφια και τραυματίστηκαν 20
το έτος 2023 σκοτώθηκαν 71 ελάφια και τραυματίστηκαν 11.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου:
στο σύνολο των 802 οδικών τροχαίων ατυχημάτων (693 με υλικές ζημιές) που σημειώθηκαν το 2021 τα 5 προέκυψαν από σύγκρουση με ελάφι
στο σύνολο των 818 οδικών τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2022 (716 με υλικές ζημιές) τα 11 προέκυψαν από σύγκρουση με ελάφι
στο σύνολο των 1.384 οδικών τροχαίων ατυχημάτων (1.108 με υλικές ζημιές) που σημειώθηκαν το 2023 τα 11 προέκυψαν από σύγκρουση με ελάφι.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου