Τοπικές Ειδήσεις

Ο Αλέξανδρος Κολιάδης προσδιόρισε τον χρόνο έκδοσης και καθαρογραφής της απόφασης του ΣτΕ για τις δημοτικές εκλογές!

Με δημόσια δήλωση σε κρατικό ραδιόφωνο! • Το προφανές θεσμικό ατόπημα να γνωρίζει διάδικος σε δίκη την ημερομηνία έκδοσης απόφασης προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την μήνη του Αντώνη Καμπουράκη

Μείζον θέμα προκάλεσε δημόσια δήλωση και μάλιστα μέσω της συχνότητας του κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ στην Ρόδο του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη για την έκδοση και την ημερομηνία καθαρογραφής της αποφάσεως του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αναιρέσεων που άσκησαν οι κ.κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο ίδιος, κατά της υπ’ αριθμ. Α41/2024 απόφασης του 2ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκλογικών διαφορών).
«Η απόφαση έχει βγει και καθαρογράφεται», αποκάλυψε συγκεκριμένα χθες -μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης προσθέτοντας μάλιστα ότι αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.
Το προφανές θεσμικό ατόπημα να γνωρίζει διάδικος -σε δίκη το αποτέλεσμα της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας- ότι η απόφαση, που δεν δημοσιεύθηκε ακόμη, εκδόθηκε αλλά και τον χρόνο καθαρογραφής της, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την μήνη του πρώην δημάρχου και «αντιδίκου» του κ. Κολιάδη στην υπόθεση κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Η παράταξη «Με Δύναμη για την Ρόδο» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Καμπουράκη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η απόφαση έχει βγει και καθαρογράφεται» αποκάλυψε σήμερα -μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης.
Τα ερωτήματα αυτονόητα και ξεκάθαρα:
Πώς γνωρίζει ο κ. Κολιάδης αυτή την εξέλιξη;
Γιατί εάν πράγματι γνωρίζει, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις παραβίασης της μυστικότητας της διαδικασίας διάσκεψης του Δικαστηρίου.
Εάν δεν γνωρίζει και απλώς μπλοφάρει, απλά επιβεβαιώνει την επιπολαιότητα, αλλά και την αντιθεσμική συμπεριφορά που τον διακρίνει.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει επιτέλους να επικρατήσει η σοβαρότητα και η θεσμική υπευθυνότητα».
Σημειώνεται σε κάθε περίπτωση ότι η επόμενη συνεδρίαση του Γ’ Τμήματος έχει προσδιοριστεί για την 26η Σεπτεμβρίου 2024 και αν πρόκειται τότε να κριθούν οι αναιρέσεις θα πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση αυτή για να αποφασίσει η 7μελής σύνθεση!
Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως προαναγγέλλεται η έκδοση και καθαρογραφή της αποφάσεως πριν καν συνεδριάσει το Tμήμα και μάλιστα σε ένα Δικαστήριο του κύρους και της σοβαρότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι στην πλατφόρμα που έχουν πρόσβαση οι συνήγοροι των «αντιδίκων» μερών στην επίμαχη σοβαρή ένδικη διαφορά δεν απεικονίζεται καμία εξέλιξη από την ημέρα της εκδίκασης της υποθέσεως.
Θυμίζουμε ότι με την Α41/2024 απόφαση απορρίφθηκαν η ένσταση του επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κ. Αντωνίου Καμπουράκη κατά του κύρους της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και υποψήφιοι στις εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Ρόδου, αλλά και η αντένσταση του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη επικεφαλής της παρατάξεως «ΕΝΑ – Μαζί αλλάζουμε την Ρόδο».
Το Εκλογοδικείο, όπως έγραψε η «δημοκρατική», αναγνώρισε ότι 117 ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της παρατάξεως Καμπουράκη, που συγκέντρωσε σύμφωνα με την απόφαση ποσοστό 42,915%.
Η παράταξη Καμπουράκη για μόλις 48 ψήφους συν μία δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 43% που απαιτείται για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και την εκλογή της από την πρώτη Κυριακή, επί συνόλου 55.705 εγκύρων ψηφοδελτίων.
Θυμίζουμε ότι η παράταξη Κολιάδη υπέβαλε, μεταξύ άλλων, ένσταση λόγω αντισυνταγματικότητας του ποσοστού 43% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο και επικουρικώς αίτημα εκδόσεως προδικαστικής αποφάσεως στο ΣτΕ για να κρίνει την αντισυνταγματικότητα!
Από την σύμβουλο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μαρλένα Τριπολιτσιώτη υποβλήθηκαν στο Τμήμα που θα δικάσει τις δύο αναιρέσεις οι εισηγήσεις της.
Σε ό,τι αφορά στην αναίρεση του κ. Κολιάδη με την οποία προσβάλλεται μεταξύ άλλων ως αντισυνταγματικός ο νόμος διενέργειας των εκλογών στους ΟΤΑ η εισηγήτρια στην αυτοτελή εισήγησή της αναφέρεται διεξοδικώς στο συγκεκριμένο ισχυρισμό.
«…Προβάλλεται ότι το δικάσαν Διοικητικό Πρωτοδικείο, έσφαλε, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό περί αλυσιτελούς άσκησης της ένστασης και κρίνοντας ότι οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4804/2021 είναι σύμφωνες με την αρχή της αναλογικότητας και τις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 51 παρ. 3 του Συντάγματος, στις οποίες κατοχυρώνονται οι αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης και της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος, καθώς και η απορρέουσα από την έννοια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αρχή της ευρύτερης δυνατής λαϊκής εκπροσώπησης, οι οποίες διέπουν, επίσης, την εκλογή των οργάνων διοίκησης των ΟΤΑ. Ειδικότερα, προβάλλεται ότι είναι προφανής η δυσαναλογία μεταξύ του ποσοστού των ψήφων του επιτυχόντος συνδυασμού και του συνόλου των εδρών που λαμβάνει, καθώς και ότι η επίδικη περίπτωση διαφοροποιείται σε σχέση με τις υποθέσεις επί των οποίων εκδόθηκαν οι ανωτέρω 3684-7/2009 της Ολομελείας του Δικαστηρίου. Τούτο, διότι αυτές αφορούσαν στο προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς του ν. 3463/2006 και όχι στον ν. 3852/2010, «ουσιώδες συστατικό της μεταρρύθμισης του οποίου ήταν το εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους με επίτευξη ποσοστού 50% συν 1». Επιπροσθέτως, προβάλλεται ότι ακόμα και αν υπάρχει ανάγκη επίτευξης πλειοψηφιών σε μικρότερους Δήμους, «στους μεγάλους Δήμους, όπως ο νυν Δήμος Ρόδου με τα διευρυμένα διοικητικά όρια και τον αυξημένο πληθυσμό και μάλιστα από ετερόκλητους μικρούς και μεγάλους οικισμούς, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανάγκη της αναλογικότερης δυνατής απεικόνισης της λαϊκής βούλησης, με ασφαλιστική δικλείδα για την αποτελεσματική διακυβέρνηση την αυξημένη πλειοψηφία μόνον μετά το 50% συν 1 του β΄ γύρου.». Προς θεμελίωση του παραδεκτού του λόγου, κατά το άρθρο 53 παρ. 3 του π.δ. 18/1989, προβάλλεται ότι δεν υπάρχει νομολογία του Δικαστηρίου».
Καταλήγει δε στην εισήγησή της, επί της αναίρεσης Κολιάδη, η Δικαστής, ως εξής:
«Τα τιθέμενα ζητήματα αφορούν τη συνταγματικότητα του άρθρου 24 του ν. 4804/2024 και το παραδεκτό και βάσιμο των ισχυρισμών που πλήττουν τις κρίσεις της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης σχετικά με το κύρος των ψηφοδελτίων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου