Τοπικές Ειδήσεις

Γιατί έρχονται νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – 30 ετών ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων στην Ελλάδα

Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα επόμενα χρόνια προανήγγειλε ο Διονύσης Θεοδωράτος που είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και αναπληρωτής CEO της Attica Group που διαχειρίζεται τις Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και ANEK Lines κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο με θέμα τις μεταφορές και τη λιμενική βιομηχανία.

Ο κ. Θεοδωράτος τόνισε πως μέχρι το 2031 οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες που θα έχουν τεθεί σε ισχύ θα επιβαρύνουν την ακτοπλοΐα κατά 320 εκατ. € με τις τρέχουσες τιμές για τα δικαιώματα ρύπων όπως έχει αναφερθεί και σε σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ.

Το κόστος για τις επιπτώσεις αυτές, όπως πρόσθεσε, αναμένεται να μετακυλιστεί στους επιβάτες και σχολίασε ότι η επιβάρυνση των εισιτηρίων είναι σίγουρη καθώς διαφορετικά δε θα μπορεί να λειτουργήσει. Τόνισε ότι η κατάσταση αυτή καθιστά απαραίτητη την ανανέωση του στόλου, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας ενός πλοίου φτάνει στα 30 έτη.”Ο στόλος πρέπει να ανανεωθεί” σημείωσε ο κ Θεοδωράτος “Η ανανέωση του συνόλου του στόλου θα κοστίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κόστη είναι τεράστια, γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουμε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες”.

Γιατί θα ανέβουν οι τιμές
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράτο, η υποχρέωση για νέα καύσιμα από το Μάιο του 2025 θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους. Σχολίασε, δε, ότι το κόστος αυτό θα έπρεπε να προβλέπεται στο διαγωνισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα δρομολόγια των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας με αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων κατά ελάχιστο 8,3% και παράλληλα να γίνει και η αναπροσαρμογή του κρατικού ναυλολόγιου το οποίο είναι “παγωμένο” από το 2018 με βάση την διαφοροποίηση του δείκτη τιμών καταναλωτή , όπως ορίζει η νομοθεσία κατά 12,5%.

Ο Δ. Θεοδωράτος αναφέρθηκε στην ανάγκη και στις δυνατότητες κατασκευής νέων πλοίων και στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι η ακτοπλοΐα παράγει τζίρο ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως από τα ναύλα. Μέσα σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται και τα τέλη για τα λιμενικά ταμεία τα οποία ανέρχονται σε περίπου 30.000.000€ και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των λιμανιών ώστε να γίνουν πιο πράσινα, προσβάσιμα και φιλικά για τα πλοία και τους επιβάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παραμένει καυτό καθώς και για το 2024 αυτές αυξήθηκαν σημαντικά. Μάλιστα, όπως είχε γραφτεί το καλοκαίρι βάσει στοιχείων της online πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ferryroute.com, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων είναι τουλάχιστον 40-45% την τελευταία πενταετία.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου