Ειδήσεις

Υποχρεωτική προφυλάκιση σε υπότροπους εγκληματίες

Στη φυλακή θα οδηγούνται υποχρεωτικά όσοι κατηγορούμενοι διαπράττουν νέο κακούργημα βαριάς ποινικής απαξίας, ενώ τους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, σύμφωνα με τροποποίηση διάταξης που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βάσει όσων ισχύουν στον κώδικα ποινικής δικονομίας, οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αντικατασταθούν με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση που εκείνος τους παραβιάσει, έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής, δεν παραστεί στον ανακριτή ή στο δικαστήριο παρότι έχει προσκληθεί νόμιμα και δεν συντρέχει εύλογη αιτία που καθιστά αδύνατη την παρουσία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη, ώστε σε περιπτώσεις νέας διάπραξης βαρέων εγκλημάτων ο κατηγορούμενος να προφυλακίζεται υποχρεωτικά. Στόχος, μέσω αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα είναι να αντιμετωπιστεί η επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν διστάζουν να προβούν σε νέες εγκληματικές ενέργειες κατά το διάστημα που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

«Φρένο» ΣτΕ στην εφορία για παραγραφή στη δεκαετία
Το νέο μέτρο της υποχρεωτικής προφυλάκισης αναμένεται να αφορά κατηγορουμένους οι οποίοι όσο είναι ελεύθεροι υπό όρους μπορεί να διαπράξουν ανθρωποκτονία από πρόθεση ή να κατηγορηθούν μεταξύ άλλων για τρομοκρατικές ενέργειες, πρόκληση βαριάς ή θανατηφόρου σωματικής βλάβης, κλοπή, ληστεία, εκβίαση ή απάτη σε βαθμό κακουργήματος. Σε περίπτωση που διαπραχθεί κάποιο νέο αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος το αρμόδιο δικαστικό όργανο (ο ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο) θα κρίνει εάν θα αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί και εάν ο κατηγορούμενος τελικά θα προφυλακιστεί.

Στόχος των τροποποιήσεων στον κώδικα ποινικής δικονομίας είναι να κοιτάξει η πολιτεία «και προς την πλευρά των θυμάτων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που ένας κατηγορούμενος για κακούργημα εμπλακεί σε νέα σοβαρή αξιόποινη πράξη θα γνωστοποιείται άμεσα η νέα ποινική δίωξη στον αρμόδιο ανακριτή ή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και θα ακολουθεί η προφυλάκισή του.

Σε δηλώσεις του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προανήγγειλε την τροποποίηση της σχετικής διάταξης για την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση. Οπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι υπάρχει ένα κενό στο ζήτημα της υποτροπής στη χώρα μας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Κάποιος διαπράττει μια πράξη σε βαθμό κακουργήματος, οδηγείται στον ανακριτή και αφήνεται ελεύθερος, ή μένει δύο με τρεις μήνες στη φυλακή, αποφυλακίζεται και συνεχίζει», δήλωσε ο κ. Φλωρίδης. «Εκεί έχουμε ένα κενό, το οποίο σύντομα θα κλείσει».

 Δικηγορικός πληθυσμός και απονομή δικαιοσύνης
Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι στόχος των αλλαγών που έχουν προηγηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και όσων έπονται, είναι να κοιτάξει η πολιτεία «και προς την πλευρά των θυμάτων». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα παραβιαστεί το δικαίωμα κανενός κατηγορουμένου». «Αυτοί που σκέφτονται να παρανομήσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει παράνομη πράξη χωρίς συνέπεια», τόνισε. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι έχει αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας καθώς από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) πέρυσι έγιναν 1.200 συλλήψεις, ενώ φέτος 5.500. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα μπουν σε λειτουργία δύο νέες φυλακές, ενώ σχεδιάζεται να αυξηθεί η χωρητικότητα στις αγροτικές φυλακές ώστε να οδηγούνται εκεί όσοι έχουν χαμηλές ποινές.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου