Αθλητικά

Διαιτησία: Εξετάσεις, αλλαγές στους κανονισμούς και νέα σχολή

Με τη συμμετοχή περίπου είκοσι διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών, δεδομένου πως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της εποχής δεν βοήθησαν την προσέλευση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στα γραφεία του ΣΔΠΔ, η πρώτη συγκέντρωση της νέας αγωνιστικής χρονιάς.
Εκ μέρους της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΔ το παρών έδωσαν ο υπεύθυνος εκπαίδευσης Κώστας Ζαννετίδης και ο ένας εκ των δύο αρμόδιων για τους ορισμούς Μπάμπης Λάμπρου (ο Βαγγέλης Κατσιδώνης είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις), ενώ την Ένωση εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Χρυσόστομος Ψέλλας.
Μετά το μίνι σεμινάριο με θέμα της τροποποίηση των κανονισμών και το «ξεσκόνισμα» των βασικών, οι διαιτητές κλήθηκαν να δώσουν γραπτές εξετάσεις, με τους πάντες να ανταποκρίνονται καθ’ όλα ικανοποιητικά. Εξυπακούεται πως η διαδικασία θα επαναληφθεί μόλις τα μέλη του ΣΔΠΔ βρεθούν σε απαρτία.
Οι δύο βασικές αλλαγές
Τουλάχιστον δύο είναι οι βασικές αλλαγές στους κανονισμούς που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι παράγοντες των σωματείων.
Η πρώτη έχει στο επίκεντρό της την τιμωρία του παίκτη που κόβει με το χέρι μία προφανή ευκαιρία για γκολ. Μέχρι πέρσι, η παράβαση συνεπαγόταν την αποβολή του υπαίτιου με απ’ ευθείας κόκκινη κάρτα, ωστόσο από εδώ και στο εξής, θα τιμωρείται με την έξοδο από το παιχνίδι μόνο η πρόθεση. Αν δεν εντοπίζεται από τον διαιτητή, ο ποδοσφαιριστής θα γλιτώνει με κίτρινη κάρτα.
Όσο για τη δεύτερη αλλαγή, αφορά στην επανάληψη της εκτέλεσης ενός πέναλτι στην περίπτωση που είτε ένας επιθετικός, είτε ένας αμυντικός μπει πρόωρα εντός της μεγάλης περιοχής.
Επανάληψη της εσχάτης των ποινών θα διατάσσεται μόνο στην περίπτωση που κριθεί πως επηρεάζεται ο τερματοφύλακας και το ίδιο το παιχνίδι. Για παράδειγμα, αν μετά από την απόκρουση του τερματοφύλακα ή την επιστροφή της μπάλας από την πρόσκρουσή της στο δοκάρι, επωφεληθεί παίκτης που μπήκε στη μεγάλη περιοχή πριν από την εκτέλεση, ακόμα κι αν αυτός είναι ο αμυντικός που στη συνέχεια θα απομακρύνει, η εκτέλεση επαναλαμβάνεται.
Τον Νοέμβριο η νέα σχολή
Τέλος, αίτημα στην ΚΕΔ/ΕΠΟ, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως» για τη διοργάνωση νέας σχολής διαιτησίας στα Δωδεκάνησα τον προσεχή Νοέμβριο, απέστειλε η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΔ.
Τα μαθήματα θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, με τους παράγοντες του χώρου να ελπίζουν σε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, ώστε να τονωθεί η φθίνουσα δύναμη των εν ενεργεία διαιτητών.
Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ στη διάθεση των ενδιαφερόμενων βρίσκεται πάντα η φόρμα («Γίνε Διαιτητής») που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ένωσης (epsdod.gr).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου