Πολιτιστικά

Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής στη Ρόδο 1-5 Οκτωβρίου

Κάθε ημέρα από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2024, η καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο (Δημοκρατίας 28 – Πύλη Αγίου Αθανασίου) θα φιλοξενεί τη δωδέκατη έκδοση του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου.

Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Καθολική Εκκλησία Ρόδου και το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta, με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας, της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα και του «Pro Terra Sancta».

Η εναρκτήρια συναυλία την Τρίτη 1 Οκτωβρίου θα γίνει με τη συμμετοχή του Ούγγρου Robert Kovács, αρχιοργανίστα της Εκκλησίας του Αγίου Αυγουστίνου στη Βιέννη και συνεργάτη της Φιλαρμονικής της Βιέννης, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης και άλλων σημαντικών ορχηστρών και χορωδιών (μουσική από τους Λιστ, Μπαχ, Boëllmann και άλλους). Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο ίδιος ο Robert Kovács θα συνοδεύσει το «Σύνολο και Μαντολινάτα Δημοτικού Διαμερίσματος Πεταλούδων» υπό τη διεύθυνση της Φλώρας Πελεκάνου σε μια συναυλία ιερής μουσικής. Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο Ιταλός Gianluca Cagnani θα ερμηνεύσει μουσική Γερμανών (Bach, Mendelssohn) και Ιταλών (Marcello, Puccini) συνθετών.

Ο Gianluca Cagnani προσκαλείται τακτικά στα πιο αναγνωρισμένα διεθνή φεστιβάλ και κατέχει την έδρα εκκλησιαστικού οργάνου και αυτοσχεδιασμού στο Ωδείο του Τορίνο. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ξεχωριστή εκδήλωση, μια εμπειρία από το παρελθόν: μια κινηματογραφική συναυλία όπως στις πρώτες μέρες του κινηματογράφου, όταν οι ταινίες ήταν βωβές και το όργανο (ή το πιάνο) παρείχε μουσικό σχολιασμό στις σκηνές. Είναι η ιταλική βωβή ταινία του 1918 «Frate Sole» (Αδελφός ήλιος) για τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου, με μουσική συνοδεία του Gianluca Cagnani, ο οποίος ειδικεύεται στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Τα κείμενα των λεζάντων έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με μια συναυλία ιερής μουσικής που προσφέρουν οι «Les Solistes de Beyrouth» (Οι σολίστ της Βηρυτού). Το χαρακτηριστικό αυτού του λιβανέζικου φωνητικού συνόλου με επικεφαλής τον Fernando Afara είναι η παρουσίαση τόσο χορωδιακών όσο και σόλο κομματιών όπως άριες και ντουέτα.

Το εκκλησιαστικό όργανο του Ιερού Ναού των Καθολικών του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης είναι µια κατασκευή του 1939 από το γνωστό ιταλικό εργοστάσιο εκκλησιαστικών οργάνων Pinchi. Το όργανο αυτό είναι, µέχρι στιγµής, το µεγαλύτερο που υπάρχει σε εκκλησία στην Ελλάδα.

Τα προγράμματα και όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής Ρόδου βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta (www.tsorganfestival.org) και της Καθολικής Εκκλησίας Ρόδου (www.catholicchurchrhodes.com).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου