Τοπικές Ειδήσεις

«Ολικό λίφτινγκ» σχεδιάζει η δημοτική αρχή Ρόδου στο πάρκο του Ροδινιού

• Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πεζοπορικών μονοπατιών, την ανάδειξη αρχαιοτήτων, την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής περιήγησης και την οργάνωση και υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος «Art in Green @ Rodini»

Μια σειρά από παρεμβάσεις και δράσεις έρχονται σήμερα προς έγκριση από τη δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Ρόδου, με στόχο την ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία του ιστορικού πάρκου του Ροδινιού, η εικόνα του οποίου αποτελεί μεγάλη πληγή για το νησί.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου (Δ/νση Τεχνικών Εργων και Υποδομών, Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Δ/νση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) και η γενική γραμματέας του Δήμου κ. Αννα Παρασκευοπούλου, έχουν ετοιμάσει μια σειρά μελετών για την αναμόρφωση του Πάρκου με στόχο να καταστεί εκ νέου πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, με την αξιοποίηση και όλων των εργαλείων που προσφέρει η τεχνολογία.
Οι δράσεις και τα έργα θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, «Νότιο Αιγαίο ΕΣΠΑ 2021-2027» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΙΝΙ»
Οι εργασίες, για τη δημιουργία πεζοπορικών μονοπατιών και ανάδειξη αρχαιοτήτων εντός του αρχαιολογικού χώρου έχουν ως στόχο την επαφή του περιπατητή με τα μοναδικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του Ροδινιού (χλωρίδα-πανίδα) και την ανάδειξη των υπαρχόντων αρχαιοτήτων.
Προβλέπονται περιορισμένες παρεμβάσεις ήπιας μορφής, με τη δημιουργία πεζοπορικών μονοπατιών, οι οποίες θα προστατέψουν την ιστορικότητα του τόπου και θα αναδείξουν κυρίως τις αρχαιότητες μέσα στο φυσικό του περιβάλλον:
1. Ανάδειξη αρχαιοτήτων όπως τάφοι Πτολεμαίων και άλλα ταφικά μνημεία, σπηλαιώδη ιερά, ταφικά σκαλιστοί βράχοι κλπ
2. Διαμόρφωση υπαρχόντων πεζοπορικών μονοπατιών πρόσβασης στο αρχαίο ελληνικό πάρκο που οδηγούν σε διάφορες αρχαιότητες, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στα περισσότερα από αυτά, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω του περιμετρικού δρόμου του πάρκου, για πιο ευχάριστη περιήγηση με εναλλαγές και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των περιπατητών.
3. Απομάκρυνση κατασκευών του ελαφοκομείου και της εξωτερικής περίφραξης.
4. Δημιουργία πεζοπορικών-ορειβατικών μονοπατιών στις παλαιές εγκαταστάσεις ελαφοκομείου, συνολικού μήκους 1.200m
5. Αντικατάσταση μεταλλικής περίφραξης κατά μήκος του μονοπατιού στις παλαιές εγκατατάσεις του ελαφοκομείου
6. Κατασκευή χώρων στάσης σε σημεία θέας και σκίαση κατά μήκος του προαναφερόμενου μονοπατιού
7. Σήμανση των πεζοπορικών μονοπατιών
8. Τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης εκατέρωθεν του δρόμου όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά.
9. Δημιουργία χώρου στάθμευσης στα Πευκάκια, σε σημείο που δεν θα έχει καμία οπτική επαφή με τον «τάφο των Πτολεμαίων», με την τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης για την αποτροπή διέλευσης οχημάτων προς τους αρχαιολογικούς χώρους.
10. Ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων υγιεινής
11. Αποκατάσταση δικτύου απορροής ομβρίων κατά μήκος του υφιστάμενου περιμετρικού δρόμου του πάρκου
12. Καθαρισμός της τελευταίας λίμνης κοντά στις Πηγές από τα φερτά υλικά που προέρχονται από το ρέμα του Ροδινιού
13. Αποκατάσταση ιταλικού τσιμεντένιου γεφυριού πάνω από τις Πηγές που διασχίζει το πεζοπορικό μονοπάτι.
14. Συμπλήρωση λιθόκτιστου τοιχείου σε σημείο κατολίσθησης πρανούς
15. Αποκατάσταση επίστρωσης μονοπατιού λόγω έντονων βροχοπτώσεων με κατολίσθηση βράχου
16. Τοποθέτηση μπάρας ελέγχου διέλευσης οχημάτων στη θέση Πευκάκια και στην είσοδο του πάρκου από την οδό Ρόδου-Λίνδου.
17. Φωτισμός ανάδειξης των τάφων των Πτολεμαίων και των μονοπατιών που συνδέουν το ιταλικό με το αρχαίο ελληνικό πάρκο, σκαλιστοί βράχοι κ.λ.π.), αποκατάσταση και συμπλήρωση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση των χώρων υγιεινής.
18. Καθαρισμός ρέματος από καλαμιές και βάτα
19. Απομάκρυνση χωροκατακτητικών ειδών φυτών σε όλη την έκταση του πάρκου και του ρέματος
20. Κλάδεμα επικίνδυνων δένδρων, κλαδέματα καθαρισμού κόμης και κοπή ξηρών δένδρων σε χώρους κυκλοφορίας.
Στο έργο για την υποστήριξη των εργασιών που αφορούν τις αρχαιότητες περιλαμβάνεται υποέργο αρχαιολογικής παρακολούθησης με προϋπολογισμό 61.200,00 ευρώ.

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΚΟΥ ΡΟΔΙΝΙΟΥ»
Σκοπός του έργου της Ανάπτυξης Ψηφιακής Εφαρμογής, είναι να παρέχει στον επισκέπτη της Ρόδου, μία εναλλακτική περιηγητική εμπειρία με δυνατότητα να αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία και τη φύση της.
Η ψηφιακή εφαρμογή θα αποτελέσει ένα εργαλείο περιήγησης των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της Ρόδου στο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του πάρκου Ροδινιού.
Θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ξενάγησης και πλοήγησης στα σημεία ενδιαφέροντος στις επιλεγμένες περιοχές του πάρκου. Μέσω των κινητών τους συσκευών οι επισκέπτες, θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, κλπ) που αξιοποιείται και δημιουργεί αφορμές για διάλογο και διάδραση κατά την διάρκεια της Πλοήγησης.
Το δίκτυο διαδρομών εντός του πάρκου του Ροδινιού αναμένεται να προσφέρει μια βιώσιμη μορφή τουρισμού και αναψυχής που δεν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον αλλά τονίζει την αξία του. Επιπλέον, ενισχύει την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.
Τέλος με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας (AR) οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με έναν εικονικό ξεναγό λαμβάνοντας ηχητικές πληροφορίες για επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος όπως τους τάφους των Πτολεμαίων, θα μαθαίνουν στοιχεία που αφορούν στην ιστορία του νησιού και θα συνδέεται το χθες με το σήμερα με έξυπνο τρόπο κάνοντας την Ρόδο το «τερέν» μίας νέας πολιτιστικής εμπειρίας.
Συνολικά, ο Δήμος Ρόδου με αυτήν την πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να υλοποιηθούν με συγκεκριμένες δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Η Προσφορά μιας Εφαρμογής Ενημέρωσης για Περιπατητικά Μονοπάτια στον Εναλλακτικό Τουρισμό
Η χρήση μιας εφαρμογής ενημέρωσης για περιπατητικά μονοπάτια σε έξυπνα τηλέφωνα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο στους επισκέπτες όσο και στους τοπικούς πληθυσμούς και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα:
1. Ενίσχυση της Εμπειρίας των Ταξιδιωτών
2. Αύξηση της Ασφάλειας
3. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών.
4. Προσέλκυση ομάδων επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ανάπτυξη πολλών ειδικών μορφών τουρισμού.
5. Ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της πόλης και του νησιού.
6. Προώθηση της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
7. Διευκόλυνση της Προσβασιμότητας
8. Συλλογή και Ανάλυση Δεδομένων
Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο συλλογής δεδομένων για την ανάλυση της τουριστικής κίνησης και των προτιμήσεων των επισκεπτών. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τοπικές αρχές και τους φορείς τουρισμού για τη βελτίωση των υπηρεσιών, την αναβάθμιση των μονοπατιών και την προώθηση των περιοχών με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να επιτευχθεί μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των τουριστικών πόρων.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΥΔΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Σχεδιάζεται επίσης η καταγραφή υδρόβιας και χερσαίας βιοποικιλότητας με έμφαση στα ξενικά είδη στο πάρκο και ρέμα Ροδινιού έως και τις εκβολές Ζέφυρου και αντιμετώπιση αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αμερικανική νεροχελώνα και άλλα χωροκατακτητικά είδη, προϋπολογισμού 37.200,00 €.
Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη και προστασία της αυτόχθονης πανίδας και αυτοφυούς βλάστησης στο εμβληματικό πάρκο Ροδινιού, μέσω της πλήρους καταγραφής της υδρόβιας και χερσαίας βιοποικιλότητας που απαντάται εντός των ορίων του, καθώς και κατά μήκος του ρέματος έως και τις εκβολές του στη θάλασσα. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον θα δοθεί στην καταγραφή των σπάνιων, ενδημικών και προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν από την παρουσία ξενικών (χωροκατακτητικών) ειδών που έχουν εισαχθεί στο πάρκο.

ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΟΔΙΝΙ
Το υποέργο 4 «Art in Green @Rodini – Τέχνη στο Πράσινο @Ροδίνι», εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης του Δήμου Ρόδου «Τα μονοπάτια του μύθου και της φύσης στο Ροδίνι» και αφορά στην Παροχή Υπηρεσίας συνδρομής προς τις εμπλεκόμενες Δ/νσεις του Δήμου Ρόδου για την οργάνωση και υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος «Art in Green @ Rodini – Τέχνη στο Πράσινο @ Ροδίνι».
Το πρόγραμμα έχει ως γενικούς στόχους: Να δικτυώσει, μέσω εικαστικών και δημιουργικών δράσεων, τη σύγχρονη δημόσια τέχνη με τον πολιτιστικό, το δημιουργικό και τον καλλιτεχνικό τουρισμό, τη βιωσιμότητα και την τοπική κοινωνία. Να συμβάλει στη νέα εικόνα υφιστάμενων υποδομών και μνημειακών χώρων (όπως το ιστορικό Ροδίνι). Να υλοποιήσει στο νησί της Ρόδου έναν πολιτιστικό/εικαστικό θεσμό σε ετήσια βάση. Να συμβάλει μέσω των οπτικών τεχνών στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Να ενισχύσει την πολιτιστική και δημιουργική οικονομία ως πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου