Ρεπορτάζ

ΔΕΥΑΡ: Νέα προθεσμία θα ζητήσουν οι ύποπτοι ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση των διακανονισμών οφειλών

Νέα προθεσμία θα ζητήσουν σήμερα από τον Προανακριτή Ρόδου οι 8 υπόλογοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τους διακανονισμούς οφειλών 23 ξενοδοχείων στην ΔΕΥΑ Ρόδου.
Πιθανολογείται ότι θα δώσουν όλοι εξηγήσεις την 25η Σεπτεμβρίου 2024.
Πρόκειται στην πορεία να κληθούν σε χωρίς όρκο εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας στην υπηρεσία, τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών εταιρειών που αναφέρονται σε κάθε επιμέρους αναφορά που υπέβαλε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Εχουν ήδη κληθεί για εξηγήσεις οι κ.κ. Δημήτριος Τσίκκης, Παντελής – Κωνσταντίνος Προυσάλογλου, Τσαμπίκα Κιαχαγιά, Αθανάσιος Στάμος, Παράσχος Κουλουμπρής, Δημήτριος Ζανεττούλλης, Αγαπητός Πάλλας και Ελευθέριος Καρανικόλας μέλη, απελθούσης διοίκησης της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που προκάλεσαν οι δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη και του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Σωτήρη Βαγιανού κλήθηκαν την 15η Μαρτίου 2024 και κατέθεσαν σχετικά ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου.
Ο δήμαρχος Ρόδου ενεχείρισε ειδικότερα 23 αυτοτελείς αναφορές για ισάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες τονίζοντας, εξεταζόμενος, ότι όλα όσα καταγγέλθηκαν και ειδικότερα τι έγινε, πότε, από ποιον και πώς, αποδεικνύονται από τον φάκελο με τα στοιχεία που του παρέδωσε ο κ. Βαγιανός.
Το συνολικό όφελος των 23 επιχειρήσεων από τους “διακανονισμούς” ανήλθε στα 2.816.050 ευρώ περίπου.
Ο τελευταίος εξεταζόμενος την ίδια ημέρα υποστήριξε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στο ταμείο του οργανισμού και βρήκε τα ευρήματα τα οποία κατέθεσε από κοινού με τον δήμαρχο Ρόδου.
Επεσήμανε πως τα ευρήματα αφορούν σε διακανονισμούς που έγιναν κατά το παρελθόν χωρίς την τήρηση του πλαισίου του διακανονισμού και τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στα λογιστικά βιβλία του οργανισμού.
Ακόμη και το πλαίσιο του διακανονισμού αυτό καθεαυτό με βάση τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ήρθαν σε γνώση τους, όπως είπε, είναι έωλα.
Η προϊσταμένη στο τμήμα εσόδων και εξυπηρέτησης πολιτών της επιχείρησης έχει καταθέσει ότι η ΔΕΥΑΡ ελάμβανε τις επιταγές αλλά δεν εξοφλούνταν λογαριασμοί, παρά μόνο όταν πληρώνονταν οι επιταγές, κατά την ημερομηνία που αναγραφόταν σε αυτές.
Ποτέ καμία διοίκηση δεν παρουσίασε επιταγή προς πληρωμή νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής που ανέγραφε η επιταγή και αναφορικά με τις επιταγές που ήταν παλαιότερες, είπε, πως οι περισσότερες αυτών, ήταν της περιόδου του κορωνοϊού και δεν εισπράχθηκαν ή σφραγίστηκαν, λόγω αναστολής της είσπραξής τους.
Η διοίκηση, όπως είπε, δεν σφράγισε επιταγές, αλλά εισέπραξε τα σχετικά ποσά με διακανονισμούς των οφειλών, σύμφωνα με τις αποφάσεις που κατά καιρούς ελάμβανε.
Από την άλλη, οι υπόλογοι στην υπόθεση διατείνονται ότι εκτέλεσαν μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η οποία τεκμαίρεται ως νόμιμη καθώς δεν προσβλήθηκε και δεν ακυρώθηκε ενώ επικυρώθηκε ως τέτοια, ότι δεν υπήρξε καμία βλάβη στην εταιρεία καθώς δεν υπήρξε διαγραφή οφειλών αλλά διακανονισμός αυτών με επιταγές αξιόχρεων εταιρειών.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Δήμος Μουτάφης και Εμμανουήλ Παπαϊωάννου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου