Τοπικές Ειδήσεις

Σάλος αντιδράσεων από την «διαρροή» του Αλέξανδρου Κολιάδη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Υποβλήθηκε αναφορά αρμοδίως από τον Ανδρέα Λοβέρδο • Για σοβαρό θεσμικό ατόπημα κάνουν λόγο οι νομικοί σύμβουλοι της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη

Σάλος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Ρόδου για την έκδοση και την ημερομηνία καθαρογραφής της αποφάσεως του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αναιρέσεων που άσκησαν οι κ.κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο ίδιος, κατά της υπ’ αριθμ. Α41/2024 απόφασης του 2ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκλογικών διαφορών).
Σημειώνεται επί του προκειμένου ότι στις συνεδριάσεις των Τμημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν συμμετέχουν δικαστικοί υπάλληλοι – γραμματείς (έχει νομοθετηθεί σχετικώς) για την διαφύλαξη της μυστικότητας αυτών και την μη διαρροή του περιεχομένου των συσκέψεων.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Top Fm Δωδεκανήσου, ο νομικός σύμβουλος της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα του δημάρχου και δήλωσε ότι θα υπάρξει προσφυγή στα αρμόδια όργανα για παραβίαση του νόμου και του συντάγματος.
Αναλυτικότερα ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα εξής: «Σκέφτηκα αμέσως ότι θα το αναφέρω αρμοδίως και θα καταθέσω σχετική επιστολή με την ευθύνη της υπογραφής μου αρμοδίως. Καταγγέλλω αυτή τη δήλωση σε ραδιοφωνική συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Ν. Αιγαίου, ο εν ενεργεία δήμαρχος που εξελέγη με τον τρόπο που εξελέγη, παρόλο που εμείς ως διάδικοι ενημερωνόμαστε ότι δεν έχει βγει η απόφαση και ότι η γραμματεία του δικαστηρίου δεν γνωρίζει πότε θα βγει, αφού δεν συμμετέχει (η γραμματεία) στη διάσκεψη των δικαστών. Αυτή είναι η απάντηση που δίνει στους δικηγόρους (η γραμματεία). Από πού έμαθε λοιπόν ο δήμαρχος ότι έχει βγει η απόφαση, ότι καθαρογράφεται και ήξερε πότε θα δημοσιευθεί;
Οφείλει να μας ενημερώσει ποιος δικαστής ή ποιο μέλος της γραμματείας πληροφορήθηκε από δικαστή και του το είπε. Δεν έκανε διαρροή, το είπε σε κρατικό δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανισότητα των όπλων των διαδίκων, κάτι που ο νόμος απαγορεύει καθώς κατοχυρώνει την ισότητα των διαδίκων.
Αυτή η κίνηση προσβάλλει την ισότητα. Πού ξέρει αυτές τις πληροφορίες και έκανε τη δήλωση στο ραδιόφωνο; Αυτό σημαίνει πολλά και το καταγγέλλουμε δημοσίως για να ενημερωθούν οι πολίτες.


Πέρα όμως από αυτό κάνουμε μία επίσημη ενέργεια προς αρμόδιο όργανο του ελληνικού κράτους για παραβίαση του νόμου και του συντάγματος».
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πώς πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό το οποίο η παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για θεσμικά ανεπίτρεπτο ατόπημα εκ μέρους του δημάρχου.
Δεν με ενδιαφέρουν τα σχόλια του (κ. Κολιάδη) και δεν μου επιτρέπεται να τα σχολιάσω. Αυτό που έκανε είναι θεσμικά ανεπίτρεπτο. Δεν το είπε σε δύο φίλους… το είπε σε ραδιόφωνο. Πώς ενημερώθηκε;
Υπάρχει πρόσβαση που δημιουργεί ανισότητα για την ουσία της υπόθεσης. Έχει να κάνει με τη σοβαρότητα της δικαιοσύνης ως θεσμού. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Πρέπει να σκεφτεί ο ψηφοφόρος τι έχει συμβεί…
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Το αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που πρέπει και όχι απλά με τις δημόσιες καταγγελίες. Θα δούμε τι θα γίνει τώρα στη συνέχεια της υπόθεσης και με την αντίδραση του δικαστηρίου. Πρόκειται για θεσμικό ατόπημα”.
Ο έτερος νομικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Καμπουράκη, Λάμπρος Πάσχος δήλωσε ότι μόνο παράνομα μπορεί να έχει αντλήσει κανείς μία τέτοια πληροφορία και τόνισε πως ο κ. Κολιάδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις.
Ξεκαθάρισε επίσης πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
«Φανταστείτε πώς ένιωσαν οι δικαστές εάν άκουσαν τη δήλωση σε μία απόρρητη και μυστική διαδικασία όπου συμμετέχουν πέντε έως επτά ανώτατοι δικαστές… Αυτομάτως δεν θα αναρωτηθούν ποιος το διέρρευσε; Μόνο παράνομα μπορεί να έχει την πληροφορία ο κ. Κολιάδης.
Οφείλει να δώσει εξηγήσεις πώς μπορεί να το γνωρίζει… αν βέβαια το γνωρίζει.
Διαφορετικά οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος. Δεν μπορείς να επηρεάσεις τους δικαστές, δημιουργώντας κλίμα υπέρ της μίας ή άλλης πλευράς.
Από τις 13 Ιουνίου που δικάστηκε η υπόθεση και την υποβολή των υπομνημάτων, κανείς δεν έχει πρόσβαση και εικόνα ούτε αν έγινε η διάσκεψη, πότε έγινε και βεβαίως κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα. Κάθε Πέμπτη περιμένουμε να βγει η απόφαση χωρίς να ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό. Δεν μπορούμε να έχουμε γνώση, πόσω δε μάλλον να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει επικοινωνία με το δικαστήριο μετά τη συζήτηση της υπόθεσης. Αυτός είναι κανόνας δικονομικός από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Το τρίτο τμήμα του ΣτΕ θα συνεδριάσει την 26η Σεπτεμβρίου, την 10η Οκτωβρίου, και την 24η Οκτωβρίου… Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση», είπε ο κ. Πάσχος και πρόσθεσε τα εξής:
«Τι θα σκεφτεί ένας καλόπιστος πολίτης εάν δημοσιευθεί σε μία εβδομάδα η απόφαση; Αυτομάτως θα ανατρέξει στη δήλωση του κ. Κολιάδη, ότι κάτι ήξερε και συνεπώς ότι υπήρξε διαρροή και παρέμβαση στο δικαστήριο.
Όταν υπονοείται ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το δικαστήριο, αυτόματα κάποιος σκέφτεται το ουσιαστικότερο… Αν ξέρεις… έχεις και δίαυλο επικοινωνίας. Αυτό θα σκεφτεί κάποιος.
Αναμένω μία διορθωτική δήλωση από τον κ. Κολιάδη. Να διευκρινίσει τι εννοούσε. Δεν ξέρω τι άλλο να πω… Είναι διάδικος. Δεν είναι κάποιος περαστικός… Εμείς ειλικρινώς αναμένουμε με αισιοδοξία χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου