Τοπικές Ειδήσεις

Κώστας Χαλκιάς: Αύξηση δημοτικών τελών για ανταποδοτικές υπηρεσίες από τον Οκτώβριο!

Ολοκληρωμένη εισήγηση για την αύξηση των τελών για ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες επεξεργάζεται η δημοτική αρχή προκειμένου να την εισάγει προς ψήφιση και εφαρμογή στο δημοτικό συμβούλιο ως τον Οκτώβριο του 2024 σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του ισχύοντος καθεστώτος και αντιμετώπισης των οξυμμένων οικονομικών της προβλημάτων.
Την είδηση αυτή δημοσιοποίησε η «δημοκρατική» τον Αύγουστο και χθες ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς επιβεβαίωσε στο ακέραιο το περιεχόμενό της.
Ο κ. Χαλκιάς, σύμφωνα με την είδηση που ανήρτησε η ΕΡΤ, διεμύνησε πως «Θα εξαλειφθούν οι αδικίες», μέσω της αναπροσαρμογής των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.
«Η αναπροσαρμογή θα γίνει με όρους ισότητας και ισονομίας» δήλωσε κι έκανε λόγο για περιοχές δύο ταχυτήτων και δύο αναγκών, τονίζοντας ότι είναι άδικο και δεν μπορεί να δεχθεί, η Ίστριος και η Προφύλια να πληρώνουν τα ίδια τέλη με τις παραλιακές περιοχές της Νότιας Ρόδου.
«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι περιοχές χαμηλής ταχύτητας και ποιες υψηλής» είπε, σημειώνοντας ότι διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν και για άλλες περιπτώσεις.
«Μπορεί ένα γραφείο να πληρώνει τα ίδια τέλη καθαριότητας με μία επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος; Το ίδιο παράγουν;» διερωτήθηκε, διαμηνύοντας ότι οι κανόνες θα τεθούν για να εξαλειφθούν οι αδικίες.
Σημειώνεται ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο του Δήμου θα έχει συναντήσεις εργασίας με κλιμάκιο επιστημόνων από την Αθήνα, για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.
Ο κ. Χαλκιάς ανέφερε ότι από τις διαπιστώσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας τα έξοδα για τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα, τουλάχιστον την τελευταία τριετία, δεν καλύπτονται από τα έσοδα, γεγονός που τους υποχρεώνει να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή τους.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», το δάνειο των 9,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν επαρκεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Ρόδου και η λύση της εκποίησης ακινήτων, που ούτως ή άλλως δρομολογείται, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας καθώς τα έσοδα μπορούν να διατεθούν μόνο για την εκτέλεση έργων.
Τα έσοδα που προσδοκά να εισπράξει η δημοτική αρχή από την αύξηση των τελών θα διατεθούν αποκλειστικά σε δαπάνες οδοκαθαρισμού και αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και στις απαιτήσεις από την διαβόητη σύμβαση των led το κόστος της οποίας είναι εξίσου τσουχτερό.
Ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς και οι συνεργάτες του έχουν διαπιστώσει σημαντικές διαφοροποιήσεις στους συντελεστές είσπραξης τελών για ανταποδοτικές υπηρεσίες μεταξύ δημοτικών ενοτήτων που δεν δικαιολογούνται.
Διαπιστώθηκε ειδικότερα ότι ισχύουν εξαιρετικά αυξημένοι συντελεστές στην δημοτική ενότητα Καλλιθέας ενώ στην δημοτική ενότητα Ρόδου είναι χαμηλοί χωρίς πλήρη δικαιολογία.
Επιπροσθέτως η μείωση των συντελεστών από την απελθούσα διοίκηση του Δήμου Ρόδου ήλθε ως μέτρο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεως του κορωνοϊού, λόγοι δηλαδή που έχουν πλέον εκλείψει χωρίς να έχει βρεθεί άλλη «φόρμουλα» για την εξόφληση των αυξημένων απαιτήσεων των συμβάσεων για την καθαριότητα και τα LED.
Aστάθμητος παράγοντας είναι πάντως και πάλι η τσέπη του πολίτη που αδυνατεί να σηκώσει νέα βάρη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου