Ρεπορτάζ

Αποζημίωση ύψους 35.451,18 ευρώ επεδίκασε σε 43χρονο Σύρο για άδικη κράτηση στις φυλακές

• Καταδίκη ενός Σύρου από το ίδιο δικαστήριο, ενώ προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ακόμη δύο

Χρηματική αποζημίωση ύψους 35.451,18 ευρώ επεδίκασε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε έναν 43χρονο Σύρο που κρατήθηκε άδικα στις φυλακές ως την αθώωσή του την 14η Μαΐου 2019 από το ίδιο δικαστήριο, με διαφορετική σύνθεση, με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς με πλωτό μεταφορικό μέσο πολιτών τρίτης χώρας, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, κατά συρροή.
Την 19η Ιανουαρίου 2017 είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 3 μηνών και είχε κρατηθεί από την 26η Ιανουαρίου 2016 μετά την σύλληψή του από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω.
Συνολικά παρέμεινε κρατούμενος για χρονικό διάστημα τριών ετών, 3 μηνών και 24 ημερών.
Είχε κατηγορηθεί ειδικότερα για την μεταφορά 7 υπηκόων Ιράκ και από την πρώτη στιγμή κραύγαζε ότι δεν ήταν εκείνος που διέπραξε τις άδικες πράξεις που του αποδίδονταν αλλά κάποιος τρίτος που τον παγίδεψε.
Το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση ύψους για κάθε μια από τις 1.208 ημέρες που κρατήθηκε ήτοι 35.451,18 ευρώ.
-Ποινή κάθειρξης 45 ετών και ενός μηνός (εκτιτέα τα 8) επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε έναν υπήκοο Συρίας κατηγορούμενο για διακίνηση μεταναστών.
Ο κατηγορούμενος την 21η Οκτωβρίου 2023 στην θαλάσσια περιοχή «Θερμά» της Κω με πνευστή λέμβο μετέφερε από την Τουρκία στην Ελλάδα 19 πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας ή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε..
-Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν στο μεταξύ χθες δύο υπήκοοι Συρίας ηλικίας 30 και 25 ετών που συνελήφθησαν από το λιμενικό για παράνομη μεταφορά μεταναστών την 17η Σεπτεμβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Πανορμίτη Σύμης,
Οι λιμενικοί μετά από ενημέρωση που είχαν μετέβησαν στην περιοχή και βρήκαν 22 μετανάστες οι οποίοι δήλωσαν ότι εκκίνησαν το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου 2024 από το Μποντρούμ με ένα ταχύπλοο σκάφος λευκού χρώματος με εξωλέμβια μηχανή και έναν χειριστή κι έναν βοηθό οι οποίοι τους αποβίβασαν στον όρμο και διέφυγαν σε βραχώδη περιοχή σε αντίθετη κατεύθυνση.
Εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι, αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες οι οποίο δήλωσαν ότι κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Μαρία Κρικοπούλου και Σπύρος Σαλαμαστράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου