Τοπικές Ειδήσεις

Νίκος Φουτούλης: Ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα φάρμακα στα φαρμακεία της Ρόδου

• Επάρκεια στα αντιγριπικά, δωρεάν από τα φαρμακεία και το τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις αλλά και ευρείας κατανάλωσης παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών οι οποίες έως τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Υγείας. «Όσο αντιμετωπίζουμε το φάρμακο ως εμπορεύσιμο είδος και όχι ως κοινωνικό αγαθό θα παρατηρούνται πάντα -περιοδικά- ελλείψεις στην αγορά» δηλώνει στην «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντιβιώσεις, αντιπηκτικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και χάπια για το άσθμα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις, όπως ακόμα και φάρμακα για τους καρδιοπαθείς δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς στα φαρμακεία και οι παραγγελίες εκτελούνται με αρκετή καθυστέρηση.
«Οι ελλείψεις οφείλονται στις εξαγωγές που γίνονται προς αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιρειών, διότι το κέρδος από τις εξαγωγές αγγίζει το 120%, οπότε ορισμένοι κρίκοι που ασχολούνται με το φάρμακο επιλέγουν να τα εξάγουν, αντί να τα διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά.
Τα λεφτά από τις εξαγωγές πλησιάζουν το 1 δισ. Θα πρέπει να χαρακτηρίσουν το φάρμακο, ως κοινωνικό αγαθό για να έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να διασφαλιστούν τα φάρμακα του πολίτη, καθώς έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ καταναλωτή και του φαρμακοποιού για να καλύψουμε το πρόβλημά του, που γνωρίζουμε χρόνια.
Οπότε ως χώρα, πρέπει να αλλάξουμε ρότα, εμείς ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχουμε καταθέσει πρόταση ώστε να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο (on line) για να βλέπουμε τις ποσότητες των φαρμακαποθηκών και τι πάει σε κάθε φαρμακείο. Αρνούνται να το αποδεχθούν για τους λόγους που προανέφερα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
«Σε αντίθεση με τα φάρμακα, ήδη έχουν παραληφθεί τα αντιγριπικά και από το τέλος του Σεπτέμβρη οι πολίτες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Παράλληλα ξεκινά και η δωρεάν χορήγηση του τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τα φαρμακεία στις ηλικίες από 50-69 ετών.
Θα πρέπει όλοι οι πολίτες να κάνουν αυτό το τεστ, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα- και είναι ύπουλος και επικίνδυνος.
Η πιο καλή θεραπεία είναι η πρόληψη και εφόσον είναι δωρεάν πρέπει όλοι να παραλάβουν και να κάνουν το τεστ» τονίζει καταλήγοντας ο κ. Φουτούλης.
Εντωμεταξύ σε έξαρση είναι από τον Αύγουστο διάφορες λοιμώξεις και ιώσεις, ειδικά γαστρεντερίτιδας που «θερίζει» αυτό το διάστημα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη Ρόδο και επίσης είναι σε ελλείψεις κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι.
Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.
Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Συνήθως παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού.
Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή της νόσησης, κρίνεται απαραίτητη.
Όσο για το κοινό κρυολόγημα που επίσης ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, είναι το συχνότερο λοιμώδες νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, μια σαφώς συνηθέστερη κατάσταση από τη γρίπη και προκαλείται από μια μεγάλη ομάδα ιών, με βασικότερο τον ρινοϊό.
Τα συμπτώματά του είναι ελαφρύτερα και μικρότερης διάρκειας, ενώ δεν εμφανίζονται τόσο απότομα όσο αυτά της γρίπης, αλλά σταδιακά.
Τα βασικότερα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος και το συνάχι, ενίοτε και ο βήχας μικρότερης έντασης, ενώ σπάνια κάνει την εμφάνισή του ο πυρετός στους ενήλικες.
Οι δε μυϊκοί πόνοι, αν υπάρξουν, είναι πολύ λιγότερο έντονοι. Η μεταδοτικότητα του κρυολογήματος μάλιστα είναι πολύ μικρότερη χρονικά σε σχέση με τις επτά ημέρες της γρίπης.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου