Συνεντεύξεις

Σοφία Βούλτεψη: «Εχουμε αποδείξει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και αντιμετωπίζουμε το παγκόσμιο μεταναστευτικό πρόβλημα σωστά, συστηματικά και καθημερινά»

Η διαδικασία της μεταγωγής των μεταναστών θα επιταχυνθεί, προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο τοπικός πληθυσμός, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.
«Προσπαθούμε να φέρνουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο και αναζητούμε συνεχώς νέες λύσεις», αναφέρει η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια «κουλτούρα διακίνησης, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των διακινητών. Παρ’ όλα αυτά οι ροές έχουν μειωθεί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
• Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η αύξηση αυτή; Προβλέπεται περαιτέρω …όξυνση του φαινομένου;
Η Ελλάδα είναι η περισσότερο εκτεθειμένη χώρα όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στον βορρά, στα χερσαία σύνορά μας, που φυλάσσονται και η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση του φράχτη, ο οποίος, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ολοκληρωθεί είτε με κρατικά, είτε με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, το Λιμενικό μας βρίσκεται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο με αποτροπές που δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα push backs, για τα οποία αδίκως μας κατηγορούν. Έχουμε δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, διότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας. Στο νότο, στην ανοιχτή θάλασσα, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αλλά και εκεί γίνονται τα αναγκαία. Και βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος στα δυτικά θαλάσσια σύνορά μας να ναυαγήσει κάποιο πλοίο που κατευθύνεται προς την Ιταλία. Η αλήθεια είναι πως οι ροές δεν έχουν αυξηθεί, αλλά η τελική αποτίμηση θα γίνει στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια «κουλτούρα διακίνησης», καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των διακινητών. Παρ’ όλα αυτά οι ροές έχουν μειωθεί.
• Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί την ενδεχόμενη όξυνση του μεταναστευτικού; Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο;
Ασφαλώς και υπάρχει σχέδιο. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και αντιμετωπίζουμε το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα σωστά, συστηματικά και καθημερινά. Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και αντιμετωπίζουμε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα και σε επιχειρησιακό και σε πολιτικό επίπεδο. Τηρούμε τις Συνθήκες και ασφαλώς διαφωνούμε με μονομερείς ενέργειες που ουσιαστικά αποσκοπούν στην μετατόπιση του προβλήματος στις χώρες του νότου.

• Στη Ρόδο όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι παράτυποι μετανάστες κατασκηνώνουν στο κέντρο της πόλης, καθώς οι ροές είναι συχνές ενώ οι μεταγωγές τους προς τα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθυστερούν. Με ποιο τρόπο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό; Θα επιταχυνθεί η διαδικασία των μεταγωγών;
Πράγματι η Ρόδος και πολλά νησιά όπου δεν υπάρχουν δομές παρατηρούνται τα φαινόμενα που περιγράφετε. Ωστόσο μεταγωγές γίνονται και η διαδικασία θα επιταχυνθεί, ώστε να μην επιβαρύνεται ο τοπικός πληθυσμός. Προσπαθούμε να φέρνουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο και αναζητούμε συνεχώς νέες λύσεις.
• Τα ΚΥΤ της Κω και της Λέρου έχουν φτάσει στα όρια της χωρητικότητάς τους. Υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις για τη δημιουργία νέας, έστω προσωρινής ή άτυπης δομής; Υπάρχει κατά την άποψή σας τέτοια ανάγκη;
Είναι γνωστό ότι τα νησιά αυτά επιβαρύνονται από τις μεταγωγές από νησιά που δεν διαθέτουν δομές. Με την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών πρώτης υποδοχής, μεταφέρουμε συνεχώς ανθρώπους σε δομές της ενδοχώρας, όπου υπάρχει χωρητικότητα.
• Ποιες είναι οι ευθύνες και ποιος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση του μεταναστευτικού; Πιστεύετε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων;
Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, που οφείλονται σε χώρες οι οποίες δεν επιδεικνύουν την αναγκαία αλληλεγγύη, έχουμε πλέον το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο που θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο μεταξύ, όμως, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη και με την απόπειρα κατάργησης της Σένγκεν και είναι ανάγκη να παρέμβει ώστε όλοι να εφαρμόζουν όλες τις συμφωνίες και τις συνθήκες. Όσο για τον Frontex ασφαλώς και πρέπει να έχει έναν σοβαρό ρόλο, όπως ακριβώς προκύπτει από τον ίδιο τον τίτλο του. Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη το πρόβλημα και όλοι οφείλουν να καταλάβουν πως τα βάρη δεν πρέπει να πέφτουν στις χώρες του νότου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.
• Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πόσο φτωχό ή …πλούσιο ήταν τελικά το καλάθι των παροχών;
Από το 2019, σταθερά, ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει τον οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Το θέμα δεν είναι αν το καλάθι είναι πλούσιο ή φτωχό. Το θέμα είναι να κάνουμε πράξη αυτά που ανακοινώνουμε. Νομίζω ότι πια έχουμε χορτάσει από τα «θα», τη Χάρτα Σύγκλισης του 2003, το «λεφτά υπάρχουν», το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το «παράλληλο πρόγραμμα» και ούτω καθεξής. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύθηκε ότι η πρώτη τετραετία θα είναι τετραετία μείωσης των φόρων – και έγινε πράξη – και η δεύτερη τετραετία αύξησης των εισοδημάτων – και ήδη ξεκίνησε με τις αυξήσεις του κατώτατου και του μέσου μισθού, των συντάξεων (για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια), των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Σ’ αυτό τον δρόμο της αλήθειας και των πράξεων θα συνεχίσουμε.
• Κλείνοντας κυρία Βούλτεψη, δηλώσατε ότι η διαλυτική κατάσταση στην αντιπολίτευση είναι προβληματική και για την κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι καλό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαλυτικές καταστάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων απογοητεύουν τον λαό και τον απομακρύνουν από την δημοκρατική πολιτική διαδικασία. Αυτή η απογοήτευση συμπαρασύρει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έχω να πω είναι ότι πληρώνει την θητεία του τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση. Πριν από τις εκλογές του 2015 υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες, αλλά τελικά ούτε οι αγορές χόρεψαν στους ρυθμούς των νταουλιών, ούτε σκίστηκαν τα μνημόνια… ντάλα μεσημέρι! Μετά το 2019, είχαν τέσσερα χρόνια στη διάθεσή τους για να κάνουν την αυτοκριτική τους και να συγκροτήσουν μια υπεύθυνη αντιπολιτευτική πορεία. Αλλά κυριάρχησαν οι καταγγελίες, η τοξικότητα, η ρητορική του μίσους. Και πλέον, μετά τις εκλογές του 2023, παρά το εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα, συνέχισαν να λένε τα ίδια, διασπάστηκαν ξανά και ξανά, αποδεικνύοντας πως η μόνη συγκολλητική μεταξύ τους ουσία ήταν η εξουσία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου