Συνεντεύξεις

Βασίλης Υψηλάντης: Η θέση μου για τις δομές στη Ρόδο παραμένει σταθερή

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Βασίλης Υψηλάντης, κοσμήτορας του Κοινοβουλίου και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, μιλάει για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, στον απόηχο της ΔΕΘ και της εξειδίκευσης των μέτρων, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., για τον αναβρασμό στον χώρο της Υγείας, την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα και τις προτεραιότητες που θέτει, αλλά και για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η Ρόδος με τις καθημερινές αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση του για τις δομές στη Ρόδο παραμένει σταθερή. «Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, πρέπει να μας οδηγήσουν σε λύσεις, που θα προτείνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα βάζουν σε προτεραιότητα την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αλλά και της εικόνας και του πολιτισμού του νησιού μας», τονίζει εμφατικά και ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει τις προτάσεις εκείνες που θα προκύψουν μέσα από μια ενωτική, λογική επεξεργασία.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε βουλευτά, δεκαπέντε μέρες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ, ο θόρυβος στις τάξεις των επιχειρηματιών και των ένστολων συνεχίζεται, καθώς θεωρούν εμπαιγμό τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Καταρχάς κυρία Παμπρή, πρέπει να τονίσω ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της ΝΔ, εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σοβαρότητας, έτσι ώστε να μην ανατραπεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, με την εκ νέου, αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο Moodys.
Αναφορικά με τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες γίνονται παρεμβάσεις τέτοιες που δεν αποδυναμώνουν τη θέση τους. Επιπρόσθετα εφαρμόζεται μια πολιτική της μετρημένης μείωσης της φορολογίας ως εργαλείου ανάπτυξης της οικονομίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και δίκαιης παραγωγής πλούτου με τέτοια αποτελέσματα και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Ενδεικτικά για το 2025 θα αναφέρω τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη χορήγηση φοροαπαλλαγής για τα κενά ακίνητα που θα νοικιαστούν, διπλασιασμός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Γενικότερα η κυβέρνηση μας δείχνει έμπρακτα, πως στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο με τη μετρήσιμη μείωση των φορολογικών βαρών, αλλά και με την έμπρακτη στήριξη σε δύσκολες περιστάσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και με αναπτυξιακές ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων.
Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πως κάθε εξαγγελία, κάθε άλλο παρά εμπαιγμός είναι. Αντιθέτως, είναι σε βάθος αξιολογημένα μέτρα τα οποία διαρκώς βρίσκονται στο μικροσκόπιο…
Όσον αφορά στους ένστολους, εξαντλώντας τα περιθώρια των σημερινών δυνατοτήτων, αποφασίστηκε η αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις) από 1ης Ιανουαρίου 2025. Επιπρόσθετα θα υπάρξουν αυξήσεις στις αποδοχές τους και λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά κι εξαιτίας της γενικής αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων το επόμενο έτος. Επομένως η συνολική αύξηση για τους ένστολους θα είναι πολύ υψηλότερη.
Με όλο το σεβασμό, στις σημαντικές αυτές κατηγορίες συμπολιτών μας, δεν μπορώ να υιοθετήσω το χαρακτηρισμό αυτόν, αφού με όλα αυτά που ανέλυσα, αν μη τι άλλο, υπάρχει στάση ειλικρίνειας και πρόθεσης συνεπούς σταδιακής βελτίωσης της θέσης τους.


• Στα «κάγκελα» έχουν βγει και οι ξενοδόχοι που θεωρούν ότι η αύξηση στο Τέλος Ανθεκτικότητας επιβαρύνει το τουριστικό μας προϊόν σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες.
Σκοπός και στόχος του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή είναι η ευθεία ανταποδοτικότητα προς τους ίδιους τους τουριστικούς προορισμούς και η καλύτερη θωράκισή τους απέναντι σε φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, με ορατή βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος προς όφελος των πολιτών κι επισκεπτών. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και κοινός τόπος.
Κατά τα λοιπά η στήριξη της ελληνικής ξενοδοχίας και του τουριστικού μας προϊόντος πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια κι έμπρακτα δεδομένης και της δυναμικής που επιδεικνύει ο δυναμικός αυτός τομέας της οικονομίας μας. • Λίγους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών να αποτυπώνεται στις μετρήσεις παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα σε μια περίοδο που δεν έχετε αντιπολίτευση. Αισιοδοξείτε ότι σύντομα θα αλλάξει το κλίμα;
Δύο βασικές παρατηρήσεις. Η πρώτη ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διενεργούνται. Δεύτερον, ότι ενώ τα ποσοστά παραμένουν τα ίδια χαμηλά των ευρωεκλογών για τη ΝΔ, η ανυπαρξία αντιπολιτευτικής πρότασης από ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ανεύθυνος λαϊκισμός των μικρότερων κομμάτων, δεν τους προσδίδουν ούτε αύξηση ποσοστών στο εκλογικό σώμα, ούτε προοπτική κυβερνησιμότητας.
Η δημοσκοπική πτώση για τη Νέα Δημοκρατία, είναι θεωρώ το κέλευσμα μέρους του εκλογικού σώματος, για μια ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από την Κυβέρνηση, όπως αυτό της περιόδου 2019, για αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Αυτός είναι και ο καταλληλότερος τρόπος για ν´ αλλάξει το κλίμα μέσω των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Έχουμε δεσμευτεί να εστιάσουμε στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών, προσβλέποντας σε μια θετική ανταπόκριση. Αυτό γίνεται με δέσμες μέτρων κυρίως υπέρ των ευάλωτων συμπολιτών μας.
Η κυβέρνηση έχει ορίσει τον πολιτικό ορίζοντα μέχρι το 2027, με ξεκάθαρους στόχους, ο οποίος οδηγεί την Ελλάδα, σε αναπτυξιακή τροχιά με ισχυρές βάσεις. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα νίκης και των επόμενων εκλογών από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
• Στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, παραμείνατε σταθερά στην πολιτική συμφωνία της Ρόδου ότι είμαστε κατά της όποιας δομής. Άλλαξε κάτι από πλευράς σχεδιασμού της κυβέρνησης;
Η θέση μου για τις δομές στη Ρόδο παραμένει σταθερή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το 2024 είναι ίδιο με το 2013 ή το 2015. Το έχω δηλώσει πολλές φορές. Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, πρέπει να μας οδηγήσουν σε λύσεις, που θα προτείνει η τοπική αυτοδιοίκηση και θα βάζει σε προτεραιότητα την αξιοπρέπεια του ανθρώπου (πολιτών-μεταναστών) αλλά και της εικόνας και του πολιτισμού του νησιού μας. Προσωπικά θα στηρίξω τις προτάσεις εκείνες που θα προκύψουν μέσα από μια ενωτική, λογική επεξεργασία και με προτεραιότητα τις αρχές που προανέφερα.
Ο αναβρασμός στην υγεία καλά κρατεί. Αντιδρούν γιατροί, νοσηλευτές από τις κατά καιρούς κινήσεις και εξαγγελίες του υπουργού Υγείας. Εκτιμάτε ότι τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν για μπόνους των γιατρών θα στελεχώσουν επιτέλους Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά;
Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και οι προθέσεις μας είναι να ενισχύσουμε το προσωπικό στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως τα νησιά μας. Η γενικότερη έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη τη χώρα, πόσω μάλλον τα Δωδεκάνησα με τις ιδιαιτερότητές τους. Τα κίνητρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στόχο έχουν την προσέλκυση και παραμονή όσο περισσότερων γιατρών και νοσηλευτών είναι δυνατό.
Ελπίζουμε να φέρουν θετικά αποτελέσματα και να υπάρξει η επιθυμητή ανταπόκριση. Το Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός Άδωνς Γεωργιάδης, γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται και κατανοούν πλήρως τις δυσκολίες που επιφέρει στον τόπο μας η νησιωτικότητα σε σχέση με το ΕΣΥ. Είναι πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και στην συνεργασία, ενώ αποκρίνονται άμεσα με ουσιαστικές κινήσεις στις ανάγκες που υφίστανται διαχρονικά και σε αυτές που προκύπτουν.
Θέλω να τονίσω τέλος ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης, για ενίσχυση των απολαβών και διευκόλυνση του έργου τους. Εκτός από τις μισθολογικές ενισχύσεις και την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών, από τον μήνα αυτό εφαρμόζεται αυξημένο κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες τις παροχές ύψους 200 έως και 600 € μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή. Περίπου 3300 γιατροί του ΕΣΥ αφορά, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός και το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται περίπου σε 16 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον από το 2025, θα ισχύει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Το μηνιαίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους γιατρούς υπολογίζεται σε 150 € και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 200 €. Τέλος, όπως όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, έτσι και οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αύξηση στις απολαβές τους, από τον επόμενο χρόνο και εξαιτίας της μείωσης – κατά μία μονάδας – των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της γενικής τάξης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων το επόμενο έτος.
• Εσείς συνεχίζετε την έντονη κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Τιμώ την ψήφο του δωδεκανησιακού λαού. Κατά βάση προωθώντας τα αιτήματα των συμπατριωτών μας και των νησιών μας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, υπήρξα εισηγητής, σε δυο σημαντικά σχέδια νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επιδιώκουν την απλούστευση κι επίσπευση των διαδικασιών στις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές δίκες. Κατέθεσα σειρά παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σήμερα προτεραιότητά μου είναι η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της νησιωτικότητας και των αυξημένων αναγκών των νησιών. Διοικητικών και φορολογικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου