Στην καθημερινότητα πολλών εργαζομένων έχει μπει η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ήδη εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε 73.000 επιχειρήσεις και πιλοτικά στην εστίαση και τον τουρισμό.
Πρόκειται για «ένα εργαλείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποτυπώνεται με ψηφιακό τρόπο ο πραγματικός χρόνος εργασίας για να αντιστοιχηθούν και οι αμοιβές. Δηλαδή εντός οκταώρου αναλογεί και αν ξεχνιέται το οκτάωρο και υπάρχει υπερωρία και υπερεργασία να καταγράφεται και αυτό για να πληρώνεται», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Το μέτρο εφαρμόζεται σε 750.000 εργαζόμενους σε κλάδους όπως, οι τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και κάποιες ΔΕΚΟ, δηλαδή έχει μπει η βιομηχανία συνολικά και το λιανικό εμπόριο και πιλοτικά σε περίπου άλλους τόσους εργαζόμενους.
Ο κ. Μηλαπίδης σημείωσε ότι η πιλοτική λειτουργία θα λήξει περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ούτως ώστε στη νέα τουριστική σεζόν και οι εργοδότες να έχουν προετοιμαστεί και οι εργαζόμενοι να ξέρουν τους όρους εργασίας, αλλά και η Πολιτεία να συνδράμει, να απλοποιήσει και να βοηθήσει στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Άρα, Μάρτη ή Απρίλη θα περιμένουμε και την υποχρεωτικότητα και σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Εν συνεχεία, αναφορικά με το αν υπάρχει στο Δημόσιο ψηφιακή κάρτα, ο Γ. Γ του Υπουργείου Εργασίας είπε «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ψηφιακή κάρτα. Υπάρχει η κάρτα η παράλληλη αν θέλετε να σας πω και άλλους κλάδους. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος της ενέργειας είναι 6ος συνολικά, ο κλάδος της ναυτιλίας, κάποιες ΔΕΚΟ είναι του Δημοσίου αλλά δεν είναι το Δημόσιο ο σκληρός πυρήνας. Και υπολογίζουμε ότι και θα βρούμε τον τρόπο και το να ξεδιπλώσουμε το όλο σύστημα και στους υπόλοιπους κλάδους, μέχρι το 2027 (…)».
Πηγή: moneyreview.gr