Τοπικές Ειδήσεις

Ενθαρρυντική η εικόνα για τη φθινοπωρινή τουριστική κίνηση, ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών η Κάρπαθος

Μαγική εικόνα ή σήμα κινδύνου, τα στοιχεία για τις τουριστικές εισπράξεις του Ιουλίου;

Όποιος στάθηκε μόνο στα εντυπωσιακά στοιχεία των ξένων επισκεπτών, που είχαν δείξει αύξηση αεροπορικών αφίξεων κατά 5% με τη συμπλήρωση του 7μήνου, μάλλον υπέστη ψυχρολουσία διαβάζοντας ότι οι εισπράξεις του Ιουλίου ήταν κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ μικρότερες από πέρσι.

Όποιος, πάλι, έβαζε εξαρχής στην εξίσωση τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, δεν πιάστηκε στον ύπνο, καθώς από τον πρώτο κιόλας μήνα της σεζόν είχε φανεί ότι θα έχουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες από πέρσι, αλλά με σαφώς μικρότερο προϋπολογισμό δαπάνης.

Καλύτερη η φετινή χρονιά εισπρακτικά
Είναι άραγε καταστροφή τα στοιχεία του Ιουλίου, όπως κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν; Σίγουρα δεν είναι για να πανηγυρίζει κανείς, ωστόσο υπάρχουν τρεις παράγοντες που ενισχύουν την πεποίθηση ότι η φετινή χρονιά θα είναι, τελικά, καλύτερη εισπρακτικά από την περσινή.

Κατ’ αρχάς, η συνολική εικόνα του 7μήνου παραμένει θετική και οι εισπράξεις είναι περίπου 550 εκατ. ευρώ υψηλότερες. Ο Αύγουστος αναμφίβολα θα κρίνει πολλά, και το γεγονός ότι οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας «έκλεισαν» στο 8μηνο με αύξηση 5,4% είναι ενθαρρυντικό.

Ήδη, στο υπουργείο Τουρισμού επισήμως κάνουν λόγο για εισπράξεις 22 δισ. ευρώ έναντι 21 δισ. ευρώ αρχικών εκτιμήσεων, ωστόσο αυτή η εκτίμηση σχετίζεται κυρίως με τον δεύτερο παράγοντα: τη χρονική επέκταση της σεζόν.
Στην αρχή της σεζόν διάφορες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει τάση των ταξιδιωτών για διακοπές σε μήνες όπου αφενός η κίνηση είναι μικρότερη αφετέρου οι τιμές είναι χαμηλότερες. Από αυτή την τάση δεν εξαιρέθηκε η Ελλάδα και όποιος περιδιάβαινε τους δρόμους της Αθήνας την άνοιξη, βρισκόταν αντιμέτωπος με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ο στρατηγικός στόχος της επέκτασης της τουριστικής σεζόν πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι καινούργιος. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες βοήθησαν και πέρσι αλλά και φέτος, να έχουμε ένα «ζεστό» τουριστικά φθινόπωρο, διαχέοντας έτσι τις εισπράξεις πέρα από το «κλασικό» δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Eurocontrol στη 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα είχε αύξηση 7% στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με πέρσι και 17% σε σχέση με το 2019, που είναι και η υψηλότερη επίδοση σε αυτό το top 10 των χωρών με τον μεγαλύτερο μέσο ημερήσιο αριθμό πτήσεων.

Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία του Airdata Tracker, καθώς δείχνουν αύξηση 7,5% στον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων σε διεθνείς αεροπορικές πτήσεις για τον Σεπτέμβριο και 6,2% τον Οκτώβριο.

Εναλλακτικοί προορισμοί και υψηλή ζήτηση     
Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους βασικούς προορισμούς, τόσο για τους υπόλοιπους μήνες της φετινής σεζόν όσο και για την επόμενη, καλύπτοντας και τις πιο εναλλακτικές αναζητήσεις διακοπών.

Σύμφωνα με το Greek Hotelier, η ιστοσελίδα Merkur.de αναδεικνύει τη «στροφή» των Γερμανών στα ελληνικά νησιά που συγκεντρώνουν λιγότερους τουρίστες, προτείνοντας προορισμούς για ήρεμες διακοπές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα Κουφονήσια, γνωστά για τα σμαραγδένια νερά τους.
Ακολουθούν η Σαμοθράκη με τις φυσικές «πισίνες», η Αλόννησος με τις πεζοπορικές διαδρομές και το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας, η Ικαρία της μακροβιότητας, η μυροβόλος Χίος, η Κάρπαθος με τις παραδόσεις της, η γραφική Αντίπαρος, η Αμοργός με τα ιστορικά μνημεία, η Εύβοια με τις εναλλακτικές δραστηριότητες και η Σάμος με τις αμμώδεις παραλίες της.

Η Αλόννησος συγκαταλέγεται στους 10 «μικρούς παραδείσους» της Μεσογείου και για τους Ιταλούς. Σύμφωνα με τον ιταλικό ιστότοπο thewom.it, χάρη στο άθικτο φυσικό περιβάλλον και στην απουσία υπερτουρισμού, το νησί ξεχωρίζει για την ηρεμία του, τη φυσική ομορφιά και τις μοναδικές καταδύσεις στο θαλάσσιο πάρκο, που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου