Ειδήσεις

Οι Γερμανοί tour operators απειλούν την Ελλάδα με μείωση τουριστικών ροών

«Ρίχνουν το γάντι» οι Γερμανοί πράκτορες και tour operators μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τις νέες αυξήσεις φόρων και τελών που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση σε ξενοδοχεία και κρουαζιέρα. Με μια ξεκάθαρα απειλητική επιστολή – καταπέλτη προς την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκειά, καταγγέλλουν αιφνιδιασμό και απειλούν με μετακίνηση των τουριστικών ροών τους, παρουσιάζοντας ένα δυστοπικό μέλλον για τον τουρισμό στη χώρα μας.

Με επίσημη ανακοίνωση προς τα μέλη της και με επιστολή προς την Ελληνίδα υπουργό, η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV), «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της σχέσης της γερμανικής τουριστικής αγοράς, με την ελληνική. Η DRV εκπροσωπεί την ταξιδιωτική βιομηχανία στη Γερμανία, με τα μέλη της να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων στην αγορά ταξιδιωτικών πρακτόρων και tour operators.

Στην επιστολή προς την υπουργό Τουρισμού O. Κεφαλογιάννη, που έχει στην διάθεση του το NEWS 24/7, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της DRV, αναφέρεται συγκεκριμένα το νέο “Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση” και η επιβολή φόρου σε επιβάτες κρουαζιέρας και υποστηρίζεται, πως οι νέες αυτές χρεώσεις ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά και αυξάνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η γερμανική πλευρά επισημαίνει ότι η βιομηχανία τους αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες να απορροφήσει ή να μεταφέρει αυτά τα πρόσθετα κόστη στους πελάτες της, κάτι που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να βαρύνει τα τουριστικά γραφεία κατά τη μεταβατική περίοδο.

Κίνδυνος “μετακίνησης” των Γερμανών τουριστών σε άλλες χώρες
Η γερμανική επιστολή δεν αφήνει αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των απειλών που κρύβονται πίσω από τις επισημάνσεις τους. Οι φορείς του γερμανικού τουρισμού τονίζουν την αυξημένη «ευαισθησία στις τιμές» (price sensitive) των επιχειρήσεων και των πελατών τους, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξει μετακίνηση τουριστών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, λόγω τιμών. Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται: «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι Γερμανοί οργανωτές διακοπών, είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στις τιμές. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε παρατηρήσει μια μετακίνηση των πελατών από τη δυτική Μεσόγειο προς την ανατολική λόγω τιμών, και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια περαιτέρω μετατόπιση στις ροές επισκεπτών. Παρακαλούμε να το λάβετε αυτό υπόψη».

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Γερμανούς επισκέπτες, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό ενδεχόμενο μείωσης επισκεπτών, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει άμεσα τα έσοδα από τον τουρισμό. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα – πηγή εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα, με πάνω από 4 εκατ. αφίξεις ετησίως.

Έκκληση για αναβολή των νέων τελών
Στην επιστολή της η DRV, κάνει έκκληση και ζητά ξεκάθαρα από την υπουργό Τουρισμού, να εξαιρεθούν από την αύξηση των τελών οι κρατήσεις των οργανωμένων πακέτων. Ωστόσο, τονίζεται, ότι παραμένουν πιστοί συνεργάτες της Ελλάδας και επιθυμούν να διασφαλίσουν πως η χώρα θα παραμείνει δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες.

«Τεράστιο πρόσθετο βάρος»
Σε επίσημη ανακοίνωση προς τα μέλη της η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση, ενημέρωσε για την επιβολή της Ελλάδας αρκετών νέων φόρων και τελών στους τουρίστες, τονίζοντας ιδιαίτερα το τέλος που επιβαρύνει τα ξενοδοχεία, το οποίο επισημαίνουν ότι πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά. Η DRV επικρίνει το γεγονός ότι αυτές οι αυξήσεις η ελληνική κυβέρνηση ζητά να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Ο πρόεδρος της DRV Norbert Fiebig σε δήλωση του τόνισε: «Αυτό σημαίνει τεράστιο πρόσθετο βάρος για τους τουριστικούς πράκτορες στη Γερμανία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να επωμιστείτε το επιπλέον κόστος για τις υπάρχουσες κρατήσεις».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Ένωση φοβάται επίσης ότι η υπερβολική αύξηση της τιμής του τουριστικού προϊόντος θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς παραθεριστές από το να κάνουν κράτηση στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι και πάλι ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Γερμανούς αυτό το καλοκαίρι. Από τη σκοπιά της γερμανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, αυτή η επιτυχία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Ιαπωνία
Οι Γερμανοί φορείς του τουρισμού είναι σε αναμονή απάντησης στην επιστολή τους, καθώς αυτό το διάστημα η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Όπως ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου, «στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ιαπωνία θα συναντηθεί με την Αυτής Αυτοκρατορική Υψηλότητα Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Κάκο του Ακισίνο στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στις 11:00 το πρωί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου».

Πηγή: news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου