Τοπικές Ειδήσεις

Νέος χωροταξικός σχεδιασμός του Ασκληπειού – Παρεμβάσεις στον οικισμό και στο Κιοτάρι

Τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό του Ασκληπειού -βάσει του «Νέου Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό»- ψήφισε η Δημοτική Κοινότητα της ομώνυμης περιοχής. Πρόκειται για ένα προνοητικό αστικό σχέδιο που συνδυάζει σύγχρονη τεχνολογία, περιβαλλοντική φροντίδα και οικονομικές ευκαιρίες, δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή που εξελίσσεται σε νέο υπερσύγχρονο προορισμό.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής: Το Ασκληπιειό, με την ολοκλήρωση σύγχρονων υποδομών για την τόνωση του οικισμού και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με την αποκατάσταση και ανακατασκευή του Κάστρου.

Σε πρώτη προτεραιότητα το Κιοτάρι
Στο Κιοτάρι, οριοθέτηση της τουριστικής περιοχής με τη δημιουργία μιας ειδικής τουριστικής ζώνης που μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές υποδομές, ενώ παράλληλα θα προωθήσει τη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη. Στη μελέτη προβλέπεται ανάπλαση του περιφερειακού δρόμου, κατασκευή πεζοδρομίου από την ξενοδοχειακή μονάδα “Sensatori Atlantica Resort” έως την περιοχή “Γλύστρα”, χώροι στάθμευσης και παιδικές χάρες.
Αισθητική ανάπλαση τουριστικής ζώνης με την αναδάσωση του Κιοταρίου μετά την καταστροφή από πυρκαγιές του 2023 που είναι ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση της περιοχής, τόσο από περιβαλλοντική, όσο και από οικονομική άποψη. Η εκβάθυνση και ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού στο Κιοτάρι που θα έχει μόνιμο αντίκτυπο, οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη και παρέχοντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και αναβάθμιση του υδρευτικού και αρδευτικού δικτύου.
Στο Κιοτάρι, η τουριστική ανάπτυξη είχε ξεκινήσει από το 1985 με μικρά τουριστικά καταλύματα, και ανεγέρθηκαν δεκάδες υπερσύγχρονες και πολυτελείς μονάδες 5* και 4* όπου και ακόμα συνεχίζονται οι επενδύσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και υδάτινα πάρκα.
Καθώς η περιοχή βιώνει μια έκρηξη στις ξενοδοχειακές εξελίξεις, η επέκταση των υδάτινων πόρων καθίσταται απαραίτητη για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Με περισσότερους τουρίστες και εγκαταστάσεις που απαιτούν συνεπή παροχή νερού, η αναβάθμιση της υδάτινης υποδομής εξασφαλίζει επαρκή πρόσβαση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιχειρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της χωρητικότητας των ταμιευτήρων, την ενίσχυση των συστημάτων επεξεργασίας νερού και την επένδυση σε αποτελεσματικά δίκτυα διανομής.
Καταθέτοντας την Β ‘Φάση Μελέτης βάση του κτηματολογίου και τον παλιό Ιταλικό Οικισμό (Abitato) και με ψηφιοποίηση όλων των μερίδων, λαμβάνοντας υπ’ οψιν και το νέο ΕΧΣ που ορίζει τα εξής: Ο νέος εθνικός τομεακός χωροταξικός σχεδιασμός για τον κλάδο του τουρισμού έχει διττή στρατηγική κατεύθυνση: την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό, παράλληλα με την αειφορική/βιώσιμη διαχείριση του χώρου, λαμβάνοντας πρόνοιες, ώστε ο ρυθμός και η μορφή της ανάπτυξης να σέβονται τις ανάγκες των προορισμών και τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες του χώρου.
Επιμέρους στόχοι του τροποποιημένου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό είναι: ο περιορισμός της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών μέσω της θεσμοθέτησης ζωνών με χρήση γης «τουρισμός – αναψυχή» και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση προστασίας του περιαστικού και παράκτιου χώρου.
Η μετάβαση από ένα μαζικό, αδιαφοροποίητο, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις, που δεν αρκείται στο καθιερωμένο τουριστικό πρότυπο «ήλιος-θάλασσα», με παράλληλη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων, φυσικών και ανθρωπογενών, κ.α.
Έργα με σειρά
προτεραιότητας
Η Δημοτική Κοινότητα αποφασίζει ομόφωνα, την υλοποίηση των έργων με σειρά προτεραιότητας:
1. Έναρξη μελέτης για τη «Γ’ Φάση» .
2. Την αναδάσωση εντός οικισμού Ασκληπιείου και της τουριστικής περιοχής του Κιοταριού με τεχνητές και φυσικές μεθόδους.
3. Αναβάθμιση του υδρευτικού και αρδευτικού δικτύου στον οικισμό Ασκληπιείου και ευρύτερης περιοχής προς τον πρωτογενή τομέα.
4. Μελέτη Ανακατασκευής Κάστρου με κόμβο στο ύψωμα του γηπέδου προς τον οικισμό και το κάστρο.
5. Εκτέλεση έργου του γηπέδου και τους βοηθητικούς χώρους.
6. Ολοκλήρωση του έργου εντός οικισμού στον κεντρικό χώρο στάθμευσης.
7.Ολοκλήρωση και αναβάθμιση του παιδικού σταθμού για να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας των παιδιών.
8. Αναβάθμιση του υδρευτικού δικτύου / δεξαμενών και βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή Ασκληπιείο – Κιοτάρι – Γεννάδι και Λαχανιά.
9. Νέα οριοθέτηση Τουριστικής Περιοχής με ανταποδοτικά έργα υποδομών στην τοπική κοινότητα για κάθε έγκριση εγκατάστασης ή πολεοδομικής ανακαίνισης ξενοδοχειακής μονάδας άνω των 200+ κλινών.
10. Κατασκευή πεζοδρομίων από την ξενοδοχειακή μονάδα “Sensatori Atlantica Resort” έως την περιοχή “Γλύστρα”.
11. Συντήρηση & Αντικατάσταση παλαιών γεφυρών και λοιπών εγκαταστάσεων σήμανσης στην Παραλιακή Οδό Κιοτάρι – Γεννάδι.
11. Την εκβάθυνση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού λιμανιού στο Κιοτάρι.
12. Να δημιουργηθεί ειδική διαγράμμιση του ΚΤΕΛ που επιτρέπει στα λεωφορεία να αποβιβάζουν εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου με ασφάλεια και να μην εμποδίζει την κυκλοφορία άλλων οχημάτων.
13. Συντήρηση και αναβάθμιση παιδικών σταθμών εντός οικισμού και στην κεντρική περιοχή Κιοτάρι.
14. Να δημιουργηθεί δεύτερος και μεγαλύτερος σταθμός ΤΑΞΙ στην τουριστική ζώνη του Κιοταριού που διαδραματίζει ζωτικό ρολό στην Ενότητα της Νότιας Ρόδου με το 75% της οικονομίας στην περιοχή μέσω των ισχυρών τουριστικών βιομηχανιών και τοπικών επιχειρήσεων», αναφέρει η απόφαση της Τοπικής Κοινότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου