Τοπικές Ειδήσεις

Φιλήμονας Ζαννετίδης: Καλύτερη προβλέπεται ότι θα είναι η φετινή ελαιοπαραγωγή

Καλύτερη φαίνεται ότι θα είναι φέτος η ελαιοπαραγωγή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης. «Η φετινή ελαιοκομική περίοδος εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη από την περσινή που ήταν άκρως απογοητευτική. Η παραγωγή είναι εξαιρετικά χαμηλή, κάτι που είχαμε να δούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα πράγματα φέτος αναμένονται καλύτερα και μένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η δυτική πλευρά του νησιού εμφανίζει μία καλύτερη εικόνα από τη νοτιοανατολική.
Ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι υπάρχουν ελαιώνες που ποτίζονται, παρατηρείται παρόλα αυτά ότι δεν έχουν όλα τα ελαιόδεντρα καρπό και πρόσθεσε πως η ομάδα δακοκτονίας θα αποφασίσει πότε θα γίνει ο τελευταίος ψεκασμός ώστε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΝΑι να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί πρόκειται να λάβουν σύντομα τις τελευταίες δόσεις των αποζημιώσεών τους για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στα ελαιόδεντρα. Εκκρεμεί όμως ακόμη η αποζημίωση των παραγωγών για τις ζημιές από τις πυρκαγιές του 2021.
«Οι παραγωγοί που έχασαν τα ελαιόδεντρά τους στην καταστροφική πυρκαγιά του 2023 έχουν λάβει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων. Σύντομα πρόκειται να λάβουν τα ποσά που υπολείπονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ. Δεν έχουν αποζημιωθεί όμως οι παραγωγοί για τις καταστροφές των ελαιόδεντρων από τις φωτιές του 2021, γεγονός που οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους και σε λάθη που σημειώθηκαν κατά την καταγραφή των ζημιών», είπε ο κ. Ζαννετίδης.
Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει την απόφαση του ΤΟΕΒ Απολακκιάς για το κλείσιμο του φράγματος, όπως δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος σημείωσε ότι ποτέ η στάθμη του νερού δεν ήταν τόσο χαμηλή και ευχήθηκε να υπάρξουν αρκετές και καλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να συγκεντρωθεί αρκετή ποσότητα νερού.
«Η εικόνα που έχουμε για το φράγμα της Απολακκιάς δεν είναι καλή. Δεν έχει φτάσει ποτέ η στάθμη σε τόσο χαμηλό σημείο. Συμφωνούμε με την απόφαση του ΤΟΕΒ Απολακκιάς για την ελεγχόμενη λειτουργία του φράγματος και την άρδευση συγκεκριμένων καλλιεργειών σε συγκεκριμένες μέρες. Ευελπιστούμε να υπάρξουν βροχές για να αυξηθεί η στάθμη του νερού», δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτα συνέπειες τόσο σε επίπεδο επάρκειας γεωργικών προϊόντων όσο και σε οικονομικό επίπεδο από το κλείσιμο του φράγματος.
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε στις επαφές του με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα με τον οποίο συνομίλησε για τα προγράμματα και τα μέτρα που θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες. Ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα το μέτρο για την αποζημίωση των ζημιών που προκαλούν στις καλλιέργειες τα ελάφια.
Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης συνομίλησε με τον κ. Μπαγινέτα για τη νέα ΚΑΠ και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στον οποίο η ΠΝΑι ζητά να συμπεριληφθεί η αποζημίωση των παραγωγών λόγω της λειψυδρίας, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό, αποτελεί ωστόσο υπαρκτό πρόβλημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου