• Δράσεις για την Πρόληψη Καταστροφών και την Κλιματική Αλλαγή, προϋπολογισμού 550 χιλ. ευρώ από τον Δήμο Ρόδου
Διαδραστικό πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει μικρογραφία του νησιού σε κλίμακα (1:1000) με γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, βιοποικιλότητα και τρισδιάστατη (3D) φωτογραμμετρική αποτύπωση του δάσους, ψηφιακό προσομοιωτή πυρκαγιάς και πλημμυρικών φαινομένων θα δημιουργηθεί στην πόλη της Ρόδου.
Η πρόταση χρηματοδότησης ύψους 550 χιλ. ευρώ υποβλήθηκε στο έργο με τίτλο «Διασυνοριακές Δράσεις για την Πρόληψη Καταστροφών και την Κλιματική Αλλαγή» στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργασίας «Interrec Vi-A Ελλάδα- Κύπρος 2021-2027». Η μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου του 2023 στη Ρόδο επιτάχυνε τις διαδικασίες, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα απορρόφησης σχετικών κονδυλίων που συμβάλουν στην στρατηγική πρόληψης ή αντιμετώπισης πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, ως συνέπειας πλέον και της κλιματικής κρίσης.
Κοινή στρατηγική
πρόληψης πυρκαγιών & φυσικών καταστροφών
Το έργο «Prevent – DisCC» επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας «κοινής» στρατηγικής πρόληψης κατά μελλοντικών δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, την ενίσχυση των υφιστάμενων τεχνολογικών μέσων, που κατέχουν οι συμβαλλόμενοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της κοινοπραξίας, τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης των φαινομένων, και την ευαισθητοποίηση και την προσαρμογή των κοινωνιών στην κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, με την συμβολή του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές δράσεις έρευνας πεδίου σε δασικές περιοχές με την χρήση ρομποτικών συστημάτων (Boston Dynamics), μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) για την καταγραφή δεδομένων συσσώρευσης καύσιμης ύλης και κινδύνου ξηρασίας. Επιπρόσθετα, δεδομένα παρατήρησης θα αντλούνται από το σύστημα Copernicus Sentinel-2 και εν συνεχεία θα αποθηκεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα κεντρικής διαχείρισης των δύο Δήμων.
Το πακέτο εργασίας των πιλοτικών δράσεων θα ολοκληρωθεί με την ανάπτυξη ενός συνόλου υψηλών και πολύ λεπτομερών σεναρίων για: α) την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών με τη χρήση κατάλληλων δεικτών που προέρχονται από το καναδικό μοντέλο πρόβλεψης πυρκαγιάς (Canadian Fire Weather Index) και λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των σχετικών σεναρίων, όπως το “Fine Fuel Moisture Content (FFMC)” και “Initial Spread Index (ISI)” που έχουν σχέση με την ισχύ και την ταχύτητα της πυρκαγιάς, και β) την εξάπλωση της πυρκαγιάς λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθεσίες υψηλού κινδύνου από ιστορικά γεγονότα. Τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στη μελέτη περιλαμβάνουν ιστορικά κλιματικά δεδομένα και μελλοντικές προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τη χρήση των τελευταίων σεναρίων RCP με υποβιβασμό της κλίμακας σε 5 km2 και κάτω, που είναι η υψηλότερη διαθέσιμη χωρική ανάλυση που βρέθηκε στη διεθνή βιβλιογραφία. Για την διάχυση της τεχνογνωσίας, την αύξηση του βαθμού πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, θα εκπαιδευτούν από το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο περιοχών, στην καταγραφή και την ανάλυση δεδομένων για την εκτίμηση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, για την ευαισθητοποίηση και την προσαρμογή των τοπικών κοινωνιών στην κλιματική αλλαγή, θα δημιουργηθούν: Διαδραστικό πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην πόλη της Ρόδου, το οποίο θα περιλαμβάνει: μικρογραφία του νησιού της Ρόδου σε κλίμακα 1:1000 (επιφάνειας 1.700,00 τ.μ (γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, βιοποικιλότητα και τρισδιάστατη (3D) φωτογραμμετρική αποτύπωση του δάσους), ψηφιακός προσομοιωτής πυρκαγιάς και πλημμυρικών φαινομένων και Διαδραστική Έκθεση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε κτιριακή υποδομή του Δήμου Κουρίου (Κύπρος) η οποία θα περιλαμβάνει ψηφιακό προσομοιωτή πυρκαγιάς και πλημμυρικών φαινομένων.
Τέλος, για την αύξηση της συμμετοχικότητας, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κατάρτισης σε πολίτες και εθελοντικές ομάδες διάσωσης, με την συμβολή του εταίρου του έργου Ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης Κύπρου «Διασώση-1».
Ο προϋπολογισμός για τις δράσεις του Δήμου Ρόδου ανέρχονται στις 550 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και το 20% προέρχεται από εθνικούς πόρους. Ως γνωστόν, ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα, ως δικαιούχος, το οποίο απαρτίζουν επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ), ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Κουρίου ως Δικαιούχος από την Κύπρο και η Ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης Κύπρου «Διασώση-1». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του έργου θα είναι δύο χρόνια.