• Η σεζόν φέτος θα ρίξει αυλαία μετά τις 20 Νοεμβρίου • 59 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων αναμένονται τον επόμενο μήνα! • Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων του 2025!
Με πληρότητες Αυγούστου οδεύει προς τον Οκτώβριο η τουριστική περίοδος στη Ρόδο, παγιώνοντας την επέκταση της σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο στην μετά covid περίοδο.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», η σεζόν φέτος θα ρίξει αυλαία μετά τις 20 Νοεμβρίου, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ξενοδοχειακές μονάδες θα αρχίσουν να κλείνουν από τις αρχές του ίδιου μήνα.
Όπως και πέρυσι, ο Οκτώβριος θα είναι ένας εξαιρετικός μήνας τόσο για τις αφίξεις πτήσεων τσάρτερ όσο και για τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων που θα σπάσουν το ρεκόρ επισκέψεων του 2024, καθώς είναι προγραμματισμένοι 59 κατάπλοι, περισσότεροι από κάθε άλλο μήνα του έτους, θυμίζοντας περισσότερο καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.
Ουσιαστικά μετά την εντυπωσιακή κίνηση του Οκτωβρίου πέφτουν κατακόρυφα οι ρυθμοί και στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου όπως και στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», καθώς τον Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί 19 αφίξεις και τον Δεκέμβριο τέσσερις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ολοκληρώνοντας μια πολύ καλή τουριστική χρονιά στον τουρισμό κρουαζιέρας για τη Ρόδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη ξεκίνησαν συμφωνίες για την κάλυψη καίριων θέσεων σε ξενοδοχεία και μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης καθώς οι κενές θέσεις εργασίας ήταν και για φέτος το μεγάλο αγκάθι της τουριστικής περιόδου, επηρεάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Ηδη, οι διαπραγματεύσεις στον κλάδο του τουρισμού για τη διατήρηση των στελεχών που ανταποκρίθηκαν και φέτος υπέρ το δέον στις απαιτητικές συνθήκες της σεζόν έχουν ξεκινήσει καθώς οι προσφορές για «μετεγγραφές» που συνοδεύονται από δελεαστικές οικονομικές προτάσεις φέτος έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», περίπου 2.000 με 2.500 θέσεις εργασίας κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες έμειναν φέτος κενές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για ρεπό στους εργαζόμενους οι οποίοι οριακά αντεπεξήλθαν στις απαιτήσεις.
Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας και οι υπερωρίες, όπως έγραψε η «δ», οδήγησαν και φέτος πολλούς εργαζόμενους σε υπερκόπωση και σε αναρρωτικές άδειες αφού οι περισσότεροι εργάζονται αδιάκοπα από τον Μάιο σε ρυθμούς καλοκαιριού και χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια, σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου ξεκίνησε με τις αφίξεις να ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες, και την προετοιμασία για την σεζόν 2025 να έχει ήδη προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να διαχειριστούν εγκαίρως την έλλειψη προσωπικού.
Ηδη έχουν ξεκινήσει οι αγγελίες και οι συνεντεύξεις για την εύρεση προσωπικού αλλά με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις στη σεζόν 2025.
Οι 2.000 εργαζόμενοι που ήρθαν έπειτα από τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Ξενοδόχων, έλυσαν ένα μέρος μόνο του προβλήματος όμως τα κενά σε θέσεις μαγείρων, σερβιτόρων, λαντζέρηδων, καμαριερών, ναυαγοσωστών και ειδικοτήτων βοηθητικού προσωπικού δεν καλύφθηκαν στο σύνολό τους προκαλώντας δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις.
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ακόμα και στα τελευταία προ πανδημίας χρόνια, όμως οξύνθηκε στην διετή περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ειδικά στα νησιά.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.
Σε αυτά τα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», οι προσλήψεις προσωπικού από τις Φιλιππίνες για εργασία στη Ρόδο ξεπέρασαν τις 600 και πέρα από τις ξενοδοχειακές μονάδες που δρομολόγησαν τις διαδικασίες για την απορρόφηση εργαζομένων από τρίτες χώρες αξιοποιώντας τη σχετική νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των κενών θέσεων στον τουρισμό, την ίδια διαδικασία αποφάσισαν να ακολουθήσουν και επιχειρήσεις εστίασης του νησιού.
Οι προερχόμενοι από τρίτες χώρες, όπως επιτρέπει η σχετική νομοθεσία, απασχολούνται κυρίως ως καμαριέρηδες, λαντζέρηδες, κηπουροί καλύπτοντας θέσεις βοηθητικού προσωπικού.
Το ίδιο συμβαίνει με τις θέσεις που έχουν καλύψει σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης -κυρίως στη λάντζα- αθίγγανοι μόνιμοι κάτοικοι της Ρόδου. Οι Ρομά που απασχολούνται φέτος σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις είναι διπλάσιοι από πέρυσι, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα και είναι περίπου 200 άτομα.
Το προσωπικό και φέτος κλήθηκε να αντεπεξέλθει σε έναν τεράστιο όγκο εργασίας με επιπλέον βάρδιες και υπερωρίες γι΄αυτό η αναζήτηση εργαζομένων για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών θέσεων του 2025 αποτελεί ήδη προτεραιότητα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η σεζόν του 2024.
Ναι χαμός κόσμος λένε για την Ρόδο και δεν έχουν να αγοράσουν ούτε τυρόπιτα τα ψιλά μετράνε με σαλάτες και κούρασαν την βγάζουν και αυτά τρώνε και φώναζουν very expensive κάθονται δέκα άτομα σε ένα δωμάτιο one day