Τοπικές Ειδήσεις

09-13 Οκτωβρίου ξεκινάει η πανεπιστημιακή έκδοση του RhodesMRC 2024

Το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακής Συνεργασίας – RhodesMRC 2024 πραγματοποιείται φέτος 09-13 Οκτωβρίου 2024 και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το RhodesMRC 2024 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση – EUNET και το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh. Επιπλέον, η Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στο καινοτόμο Embassy Program του συνεδρίου, υποστηρίζει το συνέδριο.

Η πανεπιστημιακή έκδοση λαμβάνει χώρα στις 09-13 Οκτωβρίου 2024 και η μαθητική 31 Οκτωβρίου με 03 Νοεμβρίου 2024.

Η προετοιμασία για το συνέδριο έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 και πάνω από 40 φοιτητές και φοιτήτριες και νέοι επιστήμονες, υπό την επίβλεψη 31 καθηγητών και ειδικών από 18 πανεπιστημιακά ιδρύματα και ινστιτούτα από 5 χώρες, προετοιμάζουν τους συμμετέχοντες για την προσομοίωση 9 επιτροπών για την πανεπιστημιακή έκδοση και 6 επιτροπών για την μαθητική.

Κατά την πανεπιστημιακή έκδοση του συνεδρίου προσομοιώνονται ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ένωση για τη Μεσόγειο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD), η Αφρικανική Ένωση, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, και μία ειδική Σύσκεψη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: ψηφιακή μετάβαση και ασφάλεια, αποτροπή πυρηνικής απειλής, γαλάζια οικονομία, μεταρρυθμίσεις στα σωφρονιστικά συστήματα και καταπολέμηση του human trafficking. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο αναλαμβάνουν τους ρόλους εκπροσώπων των κρατών-μελών του κάθε προσομοιούμενου οργανισμού και επί τρεις ημέρες θα διαβουλεύονται για να επιτύχουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς προς επίλυση των υπό συζήτηση θεμάτων.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Anna Lindh και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επισκεφθεί τη Ρόδο και θα παρακολουθήσει το σύνολο των εργασιών ειδική σε θέματα νεολαίας από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Στα πλαίσια του συνεδρίου θα βρίσκονται στη Ρόδο ειδικοί από διάφορες χώρες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε μία μεγάλη ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τέλος, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα τιμηθεί για την προσφορά της μία διεθνής προσωπικότητα που έχει συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της Ειρήνης και Ευημερίας στην περιοχή μας. Φέτος, επιλέγει και θα είναι στη Ρόδο, ο Καθηγητής Mustafa Aydın από την Τουρκία. Ο Mustafa Aydın είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπουλη, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας και Συντονιστής του Global Academy. Ο Καθηγητής Mustafa Aydın θα βρεθεί στη Ρόδο και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής κατά την Τελετή Έναρξης της πανεπιστημιακής έκδοσης του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Το RhodesMRC 2024 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Επιστημονικοί συνεργάτες του συνεδρίου είναι, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης & Πολιτικής (ΕΚΠΑ), το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Τοπικά, πέρα των οργανωτών, στηρίζουν τον θεσμό η ΔΕΡΜΑΕ, η Διεύθυνση ΔΟΠΑΡ, η Διεύθυνση Τουρισμού και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και άλλοι τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις.

Οι εγγραφές για την πανεπιστημιακή έκδοση έχουν ολοκληρωθεί. Οι εγγραφές για τη μαθητική έκδοση συνεχίζονται.

 

Περισσότερα για το RhodesMRC: www.rhodesmrc.org

Για την πανεπιστημιακή εκδοχή του 2024: www.rhodesmrc.org/2024/

Για τη μαθητική εκδοχή του 2024: www.rhodesmrc.org/2024-high-school/

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας

Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, Ιδρυτής και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC
kavuklis@rhodesmrc.org
0030 6948278995 (WhatsApp, Viber, Telegram)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου