Τοπικές Ειδήσεις

Νέα Δημοκρατία: 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης – Mιλούν στη «δ» στελέχη του κόμματος

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, από τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, σε μια από τις κρισιμότερες, πολιτικά, περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
«50 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου 1974, η ΝΔ παραμένει προσηλωμένη στην ιδρυτική της διακήρυξη και ‘επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες», τονίζουν τα κομματικά στελέχη.
Η επέτειος μισού αιώνα, βρίσκει τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μία κυβέρνηση που κατάφερε συντριπτική νίκη στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 με ποσοστό 40,56% (ο πρώτος γύρος ήταν 21/5/2023 με ποσοστό 40,79%), πετυχαίνοντας μία δεύτερη τετραετή θητεία, με τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί στα χρονικά της Μεταπολίτευσης.
Στην τεράστια νίκη του Κ. Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές εκτενή ήταν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, αναφέροντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διέλυσε τους κύριους αντιπάλους του στις εκλογές και πέτυχε σαρωτική νίκη. Οι 20 μονάδες της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό διαφοράς του πρώτου από το δεύτερο κόμμα στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. Οι δύο άλλες φορές ήταν το 1974 και το 1977. Συγκεκριμένα, το 1974 η ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συγκέντρωσε το 54,37% ενώ η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις του Γεώργιου Μαύρου κατάφερε να συλλέξει το 20,42%, με τη διαφορά μεταξύ τους να είναι στο 33,95%.

Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 29ης Σεπτεμβρίου 1974
«Με τη βέβαιη προοπτική, ότι σε λίγες μέρες θα προκηρυχθούν εκλογές, διαμορφώνονται πλέον οριστικά τα σχήματα, τα οποία θα διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο. Χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανήγγειλε, ότι ιδρύει την πολιτική παράταξη “Νέα Δημοκρατία”, “από έμπειρες και υγιείς, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις”. «Αύριο θα δοθή στη δημοσιότητα το Καταστατικό της “Νέας Δημοκρατίας”, που, όπως ανακοινώθηκε, θα στηρίζεται στις σύγχρονες δημοκρατικές αρχές. Η Διακήρυξη περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις του νέου κόμματος. Τις θέσεις της “Νέας Δημοκρατίας” στα συγκεκριμένα προβλήματα της χώρας, θα γνωστοποιήσει ο κ. Καραμανλής στους προεκλογικούς του λόγους».
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από την πτώση της Χούντας, στις 24/7/74 και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Ελλάδα βρισκόταν για 7 χρόνια στον «γύψο» της Δικτατορίας και προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μέριμνα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ήταν η διενέργεια εκλογών. Στις 3/10, ο Κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές για τις 17 Νοεμβρίου.
H ιδεολογική καθαρότητα της ΝΔ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μια περιδίνηση καθώς τόσο οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, όσο και παλιοί βουλευτές του κόμματος ασκούν έντονη κριτική ως προς την ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος.

Στη «δ» μιλούν παραδοσιακά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τα Δωδεκάνησα και απαντούν στο ερώτημα: «Η ΝΔ σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 50 χρόνια. Πώς φαντάζεστε το μέλλον του κόμματος, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί για να μην αλλοιωθεί η πολιτική του φυσιογνωμία και ποιες θεωρείτε τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της στο μισό αιώνα παρουσίας;».

Έφη Χαραλαμποπούλου, πρόεδρος ΔΕΕΠ Δωδ/σου

Όταν στις 24 Ιουλίου 1974 ορκιζόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρωθυπουργός της Ελλάδας, κανείς δεν πίστευε στην τόσο ομαλή και σε σύντομο χρόνο μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα. Η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησε άμεσα τους θεσμούς και πενήντα χρόνια τώρα απολαμβάνουμε τη Δημοκρατία στην καλύτερή της μορφή.
Ως κορυφαίες στιγμές των πενήντα χρόνων, θα μπορούσα να επισημάνω τις ώρες και ημέρες της Μεταπολίτευσης, την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια την απαλλαγή μας από τα Μνημόνια με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα πέντε τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμίσει και τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διεθνή θέση της χώρας μας και καθημερινά με επιτυχία εργάζεται για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας και την πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας.
Ανατρέχοντας στην ιστορία της παράταξης της ΝΔ, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι η άνοδος των ποσοστών της δεν επιτυγχάνεται υπό το βάρος φοβικών συνδρόμων, αλλά όταν το κόμμα μεγαλώνει. Αυτή η οπτική των πραγμάτων δεν υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού στις αρχές και στις αξίες της παράταξης, αλλά εξέλιξη, χωρίς να απαιτείται μέσα από αυτή τη διαδικασία στροφή προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας προικισμένος πολιτικός, ηγέτης και οραματιστής, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την μέχρι σήμερα επιτυχημένη πολιτική με υπευθυνότητα και συνέπεια, ώστε να γίνουν πράξη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών όσα εξήγγειλε στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ με ορίζοντα το 2027, όταν δηλαδή θα έρθει η ώρα που θα κριθεί για το σύνολο της πολιτικής του από τον ελληνικό λαό.

Αντώνης Αρφαράς,  πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο.  Ρόδου

Η ΝΔ ως κόμμα πρωτοστατεί στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Έρχεται από παλιά και μένει να πορευθεί επί μακρόν πολύ μακριά. Με μία ακλόνητη και συμπαγή πολιτική βάση, στηριζόμενη σε αρχές και αξίες που την χαρακτηρίζουν και την εκφράζουν ως το υπεύθυνο, αποτελεσματικό και πολλά υποσχόμενο λαϊκό κόμμα στην Ελλάδα διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η ΝΔ είναι ένας ζων πολιτικός οργανισμός που εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα. Με σωστό και υπεύθυνο προγραμματισμό πορεύεται στο δρόμο της ευημερίας, της ανάπτυξης και της ασφάλειας της χώρας. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας με την ευθύνη της ανάληψης διακυβέρνησης της χώρας ένταξη της Ελλάδας τότε στην ΕΟΚ, με ευεργετικά για τον τόπο αποτελέσματα. Καθιέρωσε δια νόμου την νομιμοποίηση των κομμάτων που κρίθηκε αναγκαία, απαραίτητη κι επιβεβλημένη. Μερίμνησε για την εξασφάλιση σημαντικών πόρων από την ΕΟΚ και συνεχίζουμε σήμερα με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη ν’ αναβαθμίζουμε τη χώρα σε διεθνές επίπεδο και θωρακίζουμε όσο ποτέ άλλοτε την αμυντική μας ισχύ. Αντιμετωπίζουμε επιτυχώς παρά τις όποιες αντιξοότητες επανειλημμένες ενεργειακές και οικονομικές κρίσεις όπως και παγκόσμιες επιδημικές συμφορές. Με πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο αντίκτυπο η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη των σωστών επιλογών και των μεγάλων αποφάσεων.

Τσαμπίκος Καραγιάννης, αντιπρόεδρος  ΔΕΕΠ  Δωδεκανήσου

Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Τη μεγάλη αυτή παράταξη που την υπέβαλε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτή η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη ένωσε τον ελληνικό λαό κατά δημοκρατικό τρόπο. Δύο ήταν τα μεγάλα επιτεύγματά της, ο μεγάλος συνταγματικός χάρτης και το σύνταγμα της χώρας και η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο θεμελιακές προοπτικές για το μέλλον της Ελλάδος. Προχωράμε μπροστά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ένα φιλελεύθερο συντηρητικό και φιλοευρωπαϊκό, πολιτικό κόμμα.

Γιάννης Βασιλάκης, μέλος διευρυμένης ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου

Στις 24 Ιουλίου του 1974 αναλαμβάνει το πηδάλιο της διακυβέρνησης της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ήταν μια μεγάλη και ιστορική μέρα για την παράταξη μας και το Έθνος μας. Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή να σφίξω το χέρι του εθνάρχη μόλις τελείωσε η μεγάλη παρέλαση του 3ου σώματος στρατού, έξω από την Δράμα τον Οκτώβριο του 1974 και με υπερηφάνεια να δείχνω την παλιά ταυτότητά μου με τον πυρσό.
Με συλλογική προσπάθεια και ποιότητα παραμερίζοντας τις όποιες πικρίες, πιστοί στις αρχές και στα ιδεώδη της παράταξης προχωράμε μπροστά. Έτσι ακριβώς 50 χρόνια τώρα βαδίζουμε και έτσι θα πορευθούμε στο μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί το άρμα της νέας Δημοκρατίας δυναμικά μπροστά με γνώση. Στο 13ο συνέδριο του 2019 κηρύσσει την έναρξή του ο Βαγγέλης Μεϊμαρήκης κι αμέσως μετά ο Κ. Μητσοτάκης με το σύνθημα: “Το μέλλον της Ελλάδας αρχίζει τώρα “. Το μέλλον της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το απέδειξε και τον ακολουθούμε. Πάρα πολλές φορές εναντιώθηκε ο άνεμος μέσα στη ΝΔ, όπως και τώρα.
Η ΝΔ όμως έμαθε πάντα με όλους τους καιρούς να σαλπάρει. Αυτό κάνει και τώρα δυναμικά ο πρωθυπουργός. Είμαι από τα παλιά στελέχη. Από το 1981 για 20 χρόνια ήμουν πρόεδρος Ε.Κ.Ο. γιατρών και οδοντιάτρων της Δωδ/σου. Είχα λάβει και την ύψιστη τιμή του υποψήφιου βουλευτή και στη συνέχεια του πολιτευτή της παράταξης. Υπηρέτησα τον β’ βαθμό ΤΑ με το χρίσμα της Ν.Δ. Διετέλεσα στα υπ. Εξωτερικών και Υγείας ως μετακλητός, παρά τον υπουργό και υφυπουργό.
Ήμουν παρών σε πολλά συνέδρια από το 1981 έως σήμερα. Γνώρισα από κοντά όλα τα μεγάλα ονόματα της παράταξης μας. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχα την ευθύνη της οργάνωσης των εκλογικών αντιπροσώπων στα Δωδεκάνησα κι είμαι μέλος της διευρυμένης ΔΕΕΠ Δωδ/σου. Με όλες αυτές τις θέσεις που αξιώθηκα να κατέχω εδώ και 45 χρόνια, αυτό δηλώνω: Συνοχή και ποιότητα. Συλλογική προσπάθεια απ’ όλους. Πίστη στις αρχές και τα ιδεώδη της παράταξής. Πίστη στον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιώργος Ζήρας, ταμίας ΔΗΜ.Τ.Ο. Κω

Στις 4 Οκτωβρίου η ΝΔ συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής… Η ΝΔ είναι αναμφίβολα η πολιτική παράταξη, που ταυτίζει το έθνος με το λαό!! Ιστορική στιγμή για την παράταξη, θεωρώ την συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.. Όσον αφορά στην πολιτική μας ταυτότητα, η ΝΔ θα είναι πάντα η παράταξη που θα συνδέει το Κέντρο με την παραδοσιακή Δεξιά!

Βιβή Παπαδοπούλου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου

Μισός αιώνας συμπληρώνεται από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άναψε τον πυρσό με την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής μας, σηματοδοτώντας μία ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία, λίγο μετά την αποκατάσταση του πολιτεύματος. Σήμερα όμως, 50 χρόνια αργότερα, με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Για την παράταξή μας ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα συνειδητή επιλογή να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας μας με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων: του έθνους, των πολιτών, και της κοινωνίας, πάντοτε πιστοί στις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς”. Η ιδρυτική μας διακήρυξη παραμένει σήμερα επίκαιρη.

Η ΝΔ εκπροσωπεί την Ελλάδα που πιστεύει στους πολίτες της, που πρωταγωνιστεί και παρεμβαίνει δυναμικά στη διεθνή σκηνή οδηγώντας τις εξελίξεις, που καινοτομεί στις επιστήμες, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό, που αναπτύσσεται σε στέρεες βάσεις, της αειφόρου ανάπτυξης, της δημιουργικότητας και της αξιοκρατίας.

Τίνα Βαρδουλάκη,  κομματικό στέλεχος

Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που, από της ιδρύσεως της από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, είναι το μεγάλο στήριγμα της πατρίδας μας και των σπουδαίων εθνικών επιλογών. Οι κορυφαίες στιγμές της παράταξΉς μας ταυτίζονται μ’ αυτές της πορείας της χώρας: Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η εφαρμογή του νέου Συντάγματος το 1974, λαμβάνουν χώρα το ίδιο έτος με την ίδρυση της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Στις 28 Μαΐου 1979 υπεγράφη η ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Αργότερα η διακυβέρνηση επί Κων/νου Μητσοτάκη αποτυπώνει τις έντονες προσπάθειες οικονομικού εκσυγχρονισμού με την «ιστορική» αποκρατικοποίηση των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας το 1990 -1993. Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη το 2016 στην ηγεσία της παράταξης έδωσε μια νέα πνοή στη ΝΔ, με κύριο στόχο τις μεταρρυθμίσεις, την ψηφιακή μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων οδηγώντας το κόμμα στις δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες της, το 2019 με 39,85% και το 2023 με 40,56%.

Η διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι η πιο στιβαρή και αποτελεσματική των τελευταίων δεκαετιών και αυτό αποτέλεσε τη βάση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων που προέκυψαν (αύξηση των μεταναστευτικών ροών, πανδημία του Covid-19, o πόλεμος στην Ουκρανία, οι ανατιμήσεις καυσίμων και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας). Κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά της χώρας, να μειώσει το δημόσιο χρέος και την ανεργία σε μονοψήφιο αριθμό και να ενισχύσει όπως ποτέ μέχρι τώρα την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας. Η ΝΔ έχει πετύχει να κρατά αναλλοίωτη την πολιτική της ταυτότητα προσαρμόζοντας τις πολιτικές της και υιοθετώντας νέες στο ολοένα εξελισσόμενο πολιτικό περιβάλλον τα τελευταία 50 χρόνια προδιαγράφει και το μέλλον της. Να το θέσω διαφορετικά: Η Ν.Δ. ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές της και στις νέες προκλήσεις και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου