Ειδήσεις

Rebrain Greece: Οδηγός για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού

Χρήσιμες πληροφορίες για τα βήματα και τις απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς της φορολογικής έδρας των Ελλήνων επαγγελματιών και ταλέντων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, μαζί με τα σχετικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των κινήτρων, περιλαμβάνει ο οδηγός επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού, που αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας στην πλατφόρμα rebrain Greece.

Brain Gain: Το προφίλ όσων θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο πληροφοριών για όλους, Ελληνες και ξένους, που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα μας και να εργαστούν σε αυτήν, που περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για τη διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ, ασφαλιστικού μητρώου για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους, για εργασιακά ζητήματα, όπως επίσης για περιπτώσεις επαγγελματικών μετακινήσεων και εργασιακών αλλαγών. Στον οδηγό μπορεί κανείς να ενημερωθεί ακόμη και για θέματα εκπαίδευσης, προστασίας της οικογένειας των Ελλήνων που επιστρέφουν στη χώρα, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πληροφορίες για σπουδές, άδειες διαμονής, κ.ά. Σύμφωνα μάλιστα με τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας Rebrain Greece και γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνο Αγραπιδά, ήδη, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα, από τους επικεφαλής της πλατφόρμας αλλά και με τη συμμετοχή ορισμένων από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Δημογραφικό: «Για να βρούμε τις λύσεις πρέπει πρώτα να διακρίνουμε τα προβλήματα»
Απώτερος στόχος είναι ο επαναπατρισμός Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων, καθώς έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που ο όρος της «διαρροής εγκεφάλων», του γνωστού –πλέον– «brain drain» έκανε την εμφάνισή του στον δημόσιο διάλογο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία και κατά συνέπεια η έλλειψη ευκαιριών ώθησαν περίπου 600.000, κατά κύριο λόγο νέους και υψηλά εξειδικευμένους, στο να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό αλλά και κοινωνικό μέλλον στο εξωτερικό. Πλέον, σύμφωνα με την Eurostat, περίπου 350.000 από αυτούς τους Ελληνες, έχουν επιστρέψει. Ομως, με δεδομένη την τεράστια έλλειψη ταλέντων στην εγχώρια οικονομία και την ανάγκη στήριξης της αναπτυξιακής της πορείας με ανθρώπους που απέκτησαν σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο χώρος της υγείας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, κι επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στην πατρίδα τους, το υπουργείο Εργασίας και η πλατφόρμα Rebrain Greece δημιούργησαν τον οδηγό αυτό.

Από το brain gain εκ νέου brain drain;
Ο οδηγός στοχεύει επίσης, και σε εργαζόμενους που θα επιλέξουν τη χώρα μας ως χώρα διαμονής τους, καθώς λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και κυρίως της αύξησης της απομακρυσμένης εργασίας, δημιουργήθηκε και μία νέα κοινωνική ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι επιλέγουν διαφορετική χώρα διαμονής από αυτή στην οποία βρίσκεται η εργασία τους, καθώς απασχολούνται μέσω διαδικτύου.

Αυτό που δεν περιλαμβάνει βέβαια, ο οδηγός είναι πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα, το εργασιακό περιβάλλον και το ύψος των αμοιβών, στοιχεία δύσκολο να περιγραφούν για κάθε κλάδο, αν και βαραίνουν περισσότερο στην επιλογή επαναπατρισμού κάποιου.

Γιατί επέστρεψα στην Ελλάδα να ασκήσω την ιατρική
Να σημειωθεί ότι βάσει των τελευταίων μελετών, η πλειονότητα των Ελλήνων ζει και εργάζεται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, και ακολουθούν με σημαντικά μικρότερα ποσοστά, οι Ελληνες που βρίσκονται στην Αμερική, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή. Η πλειονότητα είναι άνω των 35 ετών, παραμένουν περισσότερα από έξι χρόνια στο εξωτερικό και το 70% αυτών διαθέτει μεταπτυχιακό, ενώ το 18% έχει διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό τίτλο και απασχολούνται σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου