Ειδήσεις

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Έμειναν στα “ήρεμα νερά”

Μητσοτάκης και Ερντογάν επαναβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά ότι έχουν την διάθεση να διατηρήσουν το καλό κλίμα και την ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία αποδίδει καρπούς, χωρίς όμως να μπαίνουν στα βαθιά νερά των διαφορών που χωρίζουν τις δύο χώρες. Άλλωστε, δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος και η Τουρκία δεν κάνει βήμα πίσω από την αναθεωρητική της ατζέντα.

Λόγω του σφικτού προγράμματος εκατέρωθεν, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μόνο για μισή ώρα, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, και τους διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα-Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε χαμόγελα και ένα σχετικά χαλαρό κλίμα, το οποίο διαπέρασε και τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Συμφώνησαν άλλωστε, ότι ο διάλογος συνεχίζεται, ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες (σ.σ. πιθανότατα τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, καθώς το προηγούμενο είχε γίνει στην Αθήνα) και πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν να συζητούν, ώστε κάποια στιγμή να ανοίξει η ατζέντα και για τα δύσκολα. Η Αθήνα άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι η μόνη διαφορά που συζητεί με την Άγκυρα είναι αυτή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας και δεν βάζει κανένα άλλο θέμα στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται σύντομα μία επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, με τον οποίο άλλωστε ο Γ. Γεραπετρίτης είναι σε ανοιχτή γραμμή, ιδίως όταν προκύπτουν θέματα που μπορεί να ταράξουν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Αν και λίγο πριν από την συνάντηση των δύο πλευρών, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, εντούτοις όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ο Τ. Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά για την ανάπτυξη μίας συνεργασίας στο θέμα των θαλασσίων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, ευχόμενος μάλιστα το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μία περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, “όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών είναι σεβαστά”.

“Ήταν η έκτη συνάντηση μας τον τελευταίο χρόνο. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων” είπε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN. “Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε όπου διαφωνούμε- και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα από όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο”, είπε στην ίδια συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αναγκαία την συνεργασία των τουρκικών αρχών στο θέμα του μεταναστευτικού.

Μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
Οι δύο άνδρες άλλωστε συζήτησαν το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού, συμφωνώντας ότι η συνεργασία του λιμενικού σώματος των δύο χωρών θα συνεχιστεί, ενώ εκφράστηκε η αγωνία για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να πιεστεί ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάνει στη Γάζα χωρίς εμπόδια.

Αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο, εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ πρέπει να κατανοήσει πως είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός και ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση από την διεθνή κοινότητα προς αυτήν την κατεύθυνση. “Πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πει το ίδιο πράγμα στο Ισραήλ. Επισημαίνω όμως ότι είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες μεταξύ τους”, είπε.

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγινε και μία σημαντική τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία με μία σφοδρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Σε αυτήν αποφασίστηκε η ανάγκη της συνέχισης της συνεργασίας με απώτερο στόχο την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την Αθήνα να εξάρει τον ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν μάλιστα να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για την σύγκλιση του πρώτου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, ενώ εξετάστηκε και η πρόοδος των συμφωνιών για την μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο. Στο τραπέζι της συζήτησης μπήκε και το μεταναστευτικό, αλλά και το πρότζεκτ του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα πράσινη ενέργεια, και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου