Πολιτιστικά

6η Καλλιτεχνική Διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας: Η Παράδοση της Κεραμικής συναντά το Σύγχρονο

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο φιλοξενεί δύο νέες δημιουργούς σε καλλιτεχνική διαμονή έρευνας, αφιερωμένη στη σύγχρονη κεραμική τέχνη.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2024, η Ελληνίδα Όλγα Βλάσση και η Γαλλίδα Auréline Caltagirone, νικήτριες της φετινής υποτροφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, θα εξερευνήσουν την πλούσια κεραμική παράδοση της Ρόδου και θα αντλήσουν έμπνευση από την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Οι καλλιτέχνιδες θα μυηθούν στα μυστικά της ροδίτικης κεραμικής τέχνης από τον διακεκριμένο κεραμίστα Κώστα Νεοφύτου, εστιάζοντας στην τεχνοτροπία του ΙΚΑΡΟΥ. Παράλληλα, θα έρθουν σε επαφή με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες, ενισχύοντας την καλλιτεχνική τους έρευνα μέσα από αυτές τις δημιουργικές ανταλλαγές.

Στο πλαίσιο της διαμονής τους, οι καλλιτέχνιδες θα υποδεχθούν σχολεία της Ρόδου στο εργαστήριό τους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό, στον χώρο του Καταλύματος. Η δίμηνη διαμονή τους θα κορυφωθεί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στις 13 Νοεμβρίου, παρουσία της Πολιτιστικής Ακολούθου της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

 

Η καλλιτεχνική διαμονή συνδιοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου.

Καλλιτεχνική συντονίστρια του προγράμματος: Νατάσα Ψαρολογάκη.

Λίγα λόγια για τις καλλιτέχνιδες:

Auréline Caltagirone (γεν. 1993): Γαλλίδα εικαστικός, ζει και εργάζεται στην Ariège από το 2022. Είναι απόφοιτος της σχολής ENSAD Limoges και της Σχολής Εικαστικών Τεχνών Ar.Co της Λισαβόνας. Στα έργα της, η κεραμική παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ συνδυάζει εγκαταστάσεις και γλυπτά, εξερευνώντας την αλληλεπίδραση καθημερινών αντικειμένων και ανθρωπίνων συμπεριφορών. Αναβιώνει παραμελημένες δεξιότητες μέσω υβριδικών δημιουργιών, οι οποίες εξετάζουν την υλική πολιτιστική κληρονομιά μας και το συλλογικό μας μέλλον.

www.aurelinecaltagirone.com

Όλγα Βλάσση (γεν. 1991): Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικαστικός. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας(2021). Το 2019 παρακολούθησε μαθήματα στην École Nationale supérieure des Beaux-Arts de Paris, με υποτροφία Erasmus. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Έχει βραβευτεί από την Artworks (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπήρξε υπότροφος του οργανισμού ΣΤΕΡΝΑ ART PROJECT (Ιούνιος του 2023, Νίσυρος). Τον Ιούνιο του 2024 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο «Skin».

https://olgavlassi.com/

Για πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις των σχολείων και την παρουσίαση στο κοινό της Ρόδου στις 30 Σεπτεμβρίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συντονίστρια κα Νατάσα Ψαρολογάκη στο npsarologaki@gmail.com

Για να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις του Καταλύματος της Γαλλίας, ακολουθήστε μας στο Facebook:

@Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο / @Auberge de France à Rhodes.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου